Patronlara nisan ayında da teşvik yağdı

Patronlara nisan ayında da teşvik yağdı

Patronlara nisan ayında bin 114 şirkete KDV, gümrük vergisi istisnaları, işveren prim desteği verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Nisan 2022 dönemi yatırım teşvik belgesi düzenlediği şirketlerin listesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Listeye bin 114 şirkete yatırım teşviği verildi.

Pek çok alanda vergilerin emekçilerin sırtına bindiği dönemde patronlara yönelik teşviklerin önemli bir kısmını şirketlerden vergi alınmaması anlamına gelen "KDV istisnası" oluşturdu. Yine ön plandaki teşviklerden biri de "Gümrük vergisi istisnası" oldu. Patronlara bir başka kıyak ise emekçilere bir gün dahi istisna yapılmayan "sigorta primine" dairdi; çok sayıda şirkete "Sigorta primi işveren hissesi" muafiyeti tanındı. Ek vergi indirimleri, yatırım yeri tahsisi gibi teşviklerin yanı sıra sermayeye yönelik yeni kıyaklardan "faiz desteği" de teşvikler listesindeki yerini aldı.

Evrensel'in haberine göre; belge alan projelerin yatırım tutarı 32 milyar 552 milyon 89 bin 76 lira olarak hesaplandı. Toplam yatırımın hangi oranlarda devlet kasasından karşılanacağının detayları ise açıklanmadı.

Nisanda en yüksek tutarlı teşvik belgesi, 2 milyar 51 milyon lira ile Türkiye Şise ve Cam AŞ'nin yatırımı için düzenlendi. Şirket, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yıllık 630 bin tonluk cam üretimi için yatırım yapacak.

Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ'ye verilen teşvik belgesi, Manisa'nın Yunusemre ilçesinde 1 milyar 63 milyon liralık yatırımı, yıllık 9,5 milyon lcd tv vb. ürünler ve yıllık 270 elektrikli araç şarj istasyonu üretimini kapsıyor.

Etlik Görüntüleme Hizmetleri AŞ de Ankara'nın Keçiören ilçesindeki 2,2 milyon hastaya yönelik görüntüleme hizmetleri için 821,6 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı.