Patronlar semirdikçe, katliam sürüyor: 10 ayda en az 1853 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

Patronlar semirdikçe, katliam sürüyor: 10 ayda en az 1853 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi, ekim ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı.

İleri Haber

İSİG raporuna göre, eylül ayında en az 165 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2021’nin ilk 9 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 1853 oldu.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, ekim ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, eylül ayında en az 165  işçi, içinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında ise en az 1853 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Hayatını kaybeden 165 emekçinin 145’i ücretli (işçi ve memur), 20’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

İş cinayetlerinde 16 kadın da hayatını kaybetti. Kadın işçi cinayetleri eğitim, metal, sağlık ve genel işler işkollarında meydana geldi.

Ayrıca hayatını kaybeden 165 emekçiden 5’i de göçmen/mülteci işçiler.

EN ÇOK CİNAYET İNŞAAT/YOL SEKTÖRÜNDE

Ölümlerin en çok meydana geldiği iş kolları; inşaat/yol, ticaret/büro/eğitim/sinema, tarım/orman, sağlık, taşımacılık, madencilik, konaklama, belediye/genel işler, kimya, metal, gıda, gemi/tersane, güvenlik ve enerji oldu.

Ekim ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 9’u (yüzde 5,45) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler gıda, kimya, eğitim, büro, metal, sağlık ve güvenlik işkollarında çalışıyordu.

COVİD-19 HALA ZİRVEDE

En fazla ölüm nedenleri ise Covid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, kalp krizi, şiddet, patlama/yanma, intihar, elektrik çarpması ve kesilme/kopma.

'DOĞRUDAN İŞÇİLER DENETLEMELİ'

İSİG tarafından rapora ilişkin yapılan değerlendirmede ise şu ifadeler yer aldı:

İşçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinde bizlerin birinci talebi örgütlenme önündeki engellerin tamamen kaldırılması ve doğrudan işçi denetimidir. İşçilerin üretim sürecine müdahalesiyle önlemlerin ve denetimlerin alınabileceğini dile getiriyoruz. Asgari ücret görüşmeleri de işçiler adına yapılan en büyük toplu iş sözleşmesidir. Yine işçilerin büyük çoğunluğu asgari ücretin az üstünde bir ücret almaktadır. Yani bugün asgari ücret ortalama ücret haline getirilmiştir. İşte tam da bu yüzden asgari ücretin belirlenmesi işçi denetiminde yapılmalıdır. ilk adım olarak da görüşmeler kapalı kapılar arkasında yapılmamalı TRT’den canlı olarak yayınlanmalıdır...