Patronlar koronavirüsü fırsata çevirdi: Küre Turizm'den yüzlerce işten çıkarma, binlerce ücretsiz izin dayatması!

Patronlar koronavirüsü fırsata çevirdi: Küre Turizm'den yüzlerce işten çıkarma, binlerce ücretsiz izin dayatması!

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs tedbirleri kapsamında kafelerin geçici olarak kapatılması kararının ardından, bünyesindeki Kırıntı, Welldone ve Midpoint işletmelerinde deneme sürecindeki 580 emekçiyi herhangi bir sebep göstermeden işten çıkartan Küre Turizm, binlerce emekçiyi de ücretsiz izne çıkmaya zorluyor.

İzel Sezer - @izelsezer

Dünyanın her yerinde yayılan ve Türkiye'yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını  tedbirleri nedeniyle hayat adeta durmuşken, patronlar ise salgını fırsata çevirmeye devam ediyor. Talebin düşmesiyle birlikte birçok işletmede işten çıkarmalar ve ücretsiz izin dayatması gündeme gelirken, Küre Turizm işletmesi olan Midpoint'in ardından Welldone'da da işçiler ücretsiz izne çıkmaya zorlanıyor.

Küre Turizm, İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs tedbirleri kapsamında kafelerin geçici olarak kapatılması kararının ardından, bünyesindeki Kırıntı, Welldone ve Midpoint işletmelerinde 2 aylık deneme süresinde olan 580 emekçiyi herhangi bir sebep göstermeden işten çıkardı. Yaklaşık 2 bine yakın işçinin çalıştığı Küre Turizm, işten çıkarmaların ardından bütün çalışanlara ise zorunlu bir şekilde "ücretsiz izin formu" imzalatmaya çalıştı. İmzalatılmaya çalışılan formda, işçinin tamamen kendi rızasıyla izne çıktığı ibaresi yer alıyor.

'HÜKÜMETİN AÇIKLADIĞI PAKET SADECE PATRONLARI KORUYOR'

Konuya ilişkin İleri'ye konuşan Welldone emekçileri, bu akşam itibarıyla kafeleri kapatma kararının alındığını ve patronların, bu formu imzalamayan işçileri "3 gün işe mazeretsiz gelmedi" diyerek iş sözleşmelerini fesh etmekle tehdit edeceğini aktardı.

Patronların dayatmasına karşı hukuki olarak hakkını arayacağını söyleyen işçiler, hükümetin koronavirüs salgınına karşı açıkladığı 100 milyar liralık "Ekonomik İstikrar Paketi"nin sadece patronların çıkarı doğrultusunda hazırlandığını ve işçiye dair herhangi bir güvence olmadığını ifade etti ve "Bu durum işçinin dışında gelişen bir durum ve dükkanı da kendileri kapatıyor, bütün maliyeti işçinin üstüne yıkmaya çalışıyorlar" dedi.

ÜCRETSİZ İZİN İSTEMEYEN İŞÇİLERİN BELGESİNİ YIRTTILAR

Öte yandan, patron tarafından kendilerine iletilen ücretsiz izin formu doldurma talebine "Ücretsiz izin işçinin muvaffakati ile olur, ücretsiz izin talebine muvaffakatımız yoktur” yazarak, patronun talebini reddeden işçiler belgenin fotoğrafını çekmek istediği esnada şube müdürü tarafından belge ellerinden çekilerek yırtıldı. 

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 50 şubesi olan ve çalışmaya devam eden Küre Turizm işletmesi Midpoint’in, İstanbul Zorlu AVM’deki şubesinden 17, Taksim şubesinden 8, Aquaflorya AVM şubesinden ise 24 emekçi, koronavirüs salgını kapsamında alınan kafe ve restoranların geçici süreyle kapatılması kararı gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Firma ayrıca çalışanlarına zorla belge imzalatarak, ücretsiz izin dayatmasında bulunurken, çalışanlara “OHAL ilan edilebileceği ve maaş ödemelerinde sıkıntılar yaşanabileceği” söylenmişti.