Patrona hizmet devrinde yeni aşama: Şirkete özel endüstri bölgesi!

Patrona hizmet devrinde yeni aşama: Şirkete özel endüstri bölgesi!

Çanakkale Biga’da bir alan İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi Anonim Şirketi için özel endüstri bölgesi ilan edildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Resmi Gazete'de yayınlanan kararıyla Çanakkale Biga’da bir alan İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi Anonim Şirketi için “özel endüstri bölgesi” olarak tesis edildi.

Buna göre İÇDAŞ, özel teşviklerden yararlanacak, altyapı masrafları Bakanlık tarafından karşılanabilecek, kamulaştırma gereken yerlerde kolaylıklar sunulabilecek. ÇED süreci hızlanacak.

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, Çanakkale’de çevre mücadelesi veren İDA Dayanışma Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi Hicri Nalbant, “15 yıldır İÇDAŞ’ın projelerine karşı hukuk mücadelesi veriyoruz. Bütün hukuk zaferlerimize karşın projelerini yaptı. Şimdi de devlet destekli endüstri bölgesi işletecek” dedi.

İÇDAŞ’ın yaklaşık 20 yıl önce Biga’ya ilk geldiğinde demir çelik fabrikası kurduğunu belirten Nalbant, süreci şöyle anlattı:

“Bu fabrikaya karşı dönemin Biga Belediye Başkanı Şükrü Kemerli önderliğinde bir mücadele verildi. Bu fabrikanın bölgeye vereceği zarar anlatıldı. Fakat İÇDAŞ fabrikasını kurdu ve bölgeyi hurdalığa çevirdi. Yurt dışında hurda ithal etti. Fabrikanın yanına bir termik santral kurmak istediğinde hukuk mücadelesi başlattık. Ekoloji dernekleri ve yurttaşlar termik yapılmaması için eylemler yaptı. Hukuk mücadelemizi kazandık derken ÇED süreci yeniden başladı. Davalar sürerken termik yapıldı. Ardından ikinci termik santral, üçüncü termik santral kuruldu. Hepsi için hukuk mücadelesi verdik. Zafer elde etmemize karşın süreç hep İÇDAŞ’dan yana işletildi. Bütün işleri kolaylaştırıldı.