Patron sendikayı kabul etti, Mitsuba'da direniş sona erdi

Patron sendikayı kabul etti, Mitsuba'da direniş sona erdi

Mitsuba Otomotiv'de sendikal çoğunluğu sağlayan işçilere konuyu mahkemeye taşıyan patron, daha sonra 9 işçiyi işten çıkarmıştı. İşten çıkarılan işçiler sonrası direnişe geçen Mitsuba işçileri, dün kendini fabrikaya kapatmıştı. Direnişin üzerinden 24 saat geçmeden patron, sendikayı kabul etti ve direniş sona erdi.

İleri Haber

Mitsuba Otomotiv'de işten atılan arkadaşları ve sendikanın patron tarafından tanınması nedeniyle direnişe geçerek kendilerini fabrikaya kapatan işçilerin direnişi sona erdi. Patron, sendikayı kabul etti. 

SENDİKA HAKKI TANINDI, TAZMİNAT TALEBİ KABUL EDİLDİ

Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube ile işveren tarafı arasında bugün gerçekleştirilen görüşmede patron, işçilerin sendika hakkını tanıdı. Sendika tarafından hazırlanacak taslak sonrası toplu iş sözleşmesi için görüşmelere başlanacağı öğrenildi. İşten çıkarılan işçilerin tazminatlarının ödeneceği yönünde de söz verilirken, işe iade talebi içinse dava sürecinin sonuçlanmasının bekleneceği belirtildi. 

Direniş öncesi fabrikada çalışan 9 işçi işten çıkartılırken, 1 işçi ise direniş sonrası işten çıkarılmıştı. 

NE OLMUŞTU?

Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kurulu Mitsuba'da, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Birleşik Metal İşçileri Sendikası (BMİS) Gebze 2 No’lu Şube mart ayında sendikal yeterliliği sağladı.

Bunun ardından patron, çoğunluğa itiraz ederek konuyu yargıya taşıdı. Eylül ayı sonunda da 4 işçiyi işten çıkardı. İşçiler fabrika önünde eylemlerini sürdürürken, son olarak 5 işçi daha işten çıkarıldı.

Bunun üzerine işçiler dün akşam fabrikadan çıkmadı. İçeriye kapanan işçiler, direnişe başladı.