Patron, arabasını eylem yapan işçilerin üzerine sürdü
Haklarını alamadıkları için eylem yapan işçilerin üzerine araba sürüldü. Sendika tarafından yapılan açıklamada, aracın patron Adem Çelik'e ait olduğu belirtildi.
26-11-2019 12:54

Avalon şantiyesi işçileri, haklarını alamadıkları gerekçesiyle başlattıkları eylemi, Avalon şantiyesinin işlerini yapan Adem Çelik Şirketler Grubu önüne taşıyınca, işçilerin üzerine araba sürüldü. İnşaat-İş Sendikası, aracın patron Adem Çelik'e ait olduğunu açıkladı.
Dün (25 Kasım) Avalon şantiyesinde depoyu kilitleyerek iş durdurup, geriye dönük yol, fazla mesai, bayram ve hafta sonu ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle oturma eylemi başlatan 19 İnşaat-İş üyesi, işten çıkarıldı. Çıkarılan işçiler, eylemlerini Adem Çelik Şirketler Grubu'nun önüne taşıdı.
İnşaat-İş Sendikası Twitter hesabından olay anına ilişkin video paylaşarak patron Adem Çelik'in eylem yapan işçilerin üzerine araba sürdüğünü belirtti.
İLGİLİ HABERLER
Bir sağlık emekçisi daha koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti
TTB, iş yeri hekimi olarak çalışan Dr. Tayfun Kepiç'in Covid-19 sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
28-01-2021 07:56

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bir sağlık emekçisinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.
AKP iktidarının ''Hakkınız ödenmez'' dediği fakat salgınla mücadelede yalnız bıraktığı sağlık emekçileri hayatlarını kaybetmeye devam ediyor.
TTB'nin yaptığı sosyal medya paylaşımlarına göre, Tekirdağ Çerkezköy'de iş yeri hekimi olarak çalışan Dr. Tayfun Kepiç koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi.
#ÖfkeliyizÇünküÖlüyoruz
— TürkTabipleriBirliği (@ttborgtr) January 27, 2021
Tekirdağ Çerkezköy'de işyeri hekimi olarak çalışan Dr. Tayfun KEPİÇ'i COVID-19 nedeniyle kaybettik.
Ailesine ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz.#OyalamaDeğilYasa pic.twitter.com/Ey6rf3GPd4
Dışişleri Bakanlığı söz verdi: 'Kayı İnşaat işçilerinin hakkı patron Coşkun Yılmaz'dan alınacak'
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Coşkun Yılmaz'ın Antep Şehir Hastanesi hisseleri üzerinden Kayı İnşaat işçilerinin, hak edişlerini ödeyeceğini ve konuyu en üst düzeyde takip edeceklerinin sözünü verdi.
27-01-2021 17:48

İleri Haber
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Coşkun Yılmaz'ın Antep Şehir Hastanesi hisseleri üzerinden Kayı İnşaat işçilerinin, hak edişlerini ödeyeceğini ve konuyu en üst düzeyde takip edeceklerinin sözünü verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleşen Dışişleri Komisyonu'nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Serpil Kemalbay, 2 yıldır maaşlarını alamayan ve direnen Kayı İnşaatı işçilerinin kazanılmış haklarını ne zaman alacaklarını sordu.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Coşkun Yılmaz'ın Antep Şehir Hastanesi hisseleri üzerinden Kayı İnşaat işçilerinin, hak edişlerini ödeyeceğini ve konuyu en üst düzeyde takip edeceklerinin sözünü verdi.
O söz tutanaklara şöyle geçti:
“Burada tabii, Kayı İnşaatın Sayın Kemalbay’ın da bahsettiği gibi ticari olarak içinde bulunduğu durumu bahane göstermesi kabul edilemez. Son eylemler çerçevesinde ben de bizzat işçi temsilcileriyle görüştüm, firma sahipleriyle görüştüm. Son olarak yine bu konuda firma sahibinin beyanlarından anladığımız kadarıyla Gaziantep’te şehir hastanesindeki hisselerini satmak suretiyle işçilerin borçlarını ödeyeceği yönünde bir taahhüdü oldu. Bu taahhüdünün de takipçisiyiz.”
NE OLMUŞTU?
Kayı İnşaat'ın Cezayir'deki Bechar Askeri Hastane, Cite Financiere, Oran Askeri Konaklama ve Ouargla Askeri Hastane şantiyelerinde çalışan işçilerin 2 yıllık maaşlarının ödenmediği ortaya çıkmıştı. Patron Coşkun Yılmaz’ın işçileri bir yıldır oyaladığı, işçilerin 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptığı, dava açtığı, yüzlerce kez patronlarla görüştüğü ancak buna rağmen verilen tek cevabın, “Bekleyin” olduğu ifade edilmişti.
İşçiler bunun üzerine Coşkun Yılmaz’ın ofisi önünde direnişe başlamış ve haklarının ödenmesini talep etmişti.
KPSS tercih tarihleri açıklandı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, bu yıl yapılacak KPSS merkezi yerleştirme takvimini açıkladı.
27-01-2021 12:03

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) 2021/1 merkezi yerleştirmeleri için 1-8 Temmuz, KPSS-2021/2 için 22-29 Aralık'ta tercih yapılabileceğini duyurdu.
KPSS Merkezi Yerleştirme işlemlerinin 'Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik' hükümleri çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Selçuk, şu bilgileri verdi:
"Adaylar, KPSS-2021/1 merkezi yerleştirmeleri için 1-8 Temmuz, KPSS-2021/2 merkezi yerleştirmeleri için 22-29 Aralık'ta tercih yapabilecek. Kamu kurumları yerleştirme taleplerini ilk yerleştirme için 5 Nisan-28 Mayıs, ikinci yerleştirme için 4 Ekim-19 Kasım'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kamu e-Uygulama sistemi üzerinden bildirebilecek. Aday tercihleri de ÖSYM tarafından 1-8 Temmuz ve 22-29 Aralık tarihleri arasında alınacak."
Manisa Salihli'de harç makinesi haznesine sıkışan işçi hayatını kaybetti
Manisa Salihli'de kiremit fabrikasında çalışan Mehmet Efe adlı işçi haznesini tamir etmek için içine girdiği makinenin çalışması sonucunda yaşamını yitirdi.
26-01-2021 22:59

Manisa'nın Salihli ilçesinde, 45 yaşındaki Mehmet Efe adlı işçi haznesini tamir etmek için içine girdiği makinenin aniden çalışması sonucunda yaşamını yitirdi.
Olay dün öğlen saatlerinde Salihli'deki bir kiremit fabrikasında meydana geldi. Fabrikada vakum harç karma makinesi arıza yapınca, durum teknik servisteki personel Mehmet Efe'ye bildirildi. Efe tamir etmek için harç karma makinesinin hazne bölümüne girdi. Tamir için uğraştığı sırada harç makinesi bir anda çalışmaya başladı. Makinede sıkışan evli ve 2 çocuk babası Efe ağır yaralandı.
Fabrika yetkililerinin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve 112 Acil Servis ekibi sevk edildi. Güçlükle sıkıştığı harç makinesinden çıkartılan Efe, Salihli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Efe, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.
Kafe-bar emekçileri sokakta: 'Geçinemiyoruz, tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın'
Salgın ve geçim derdi arasında sıkışan kafe-bar emekçileri Türkiye'nin çeşitli illerinde ortak basın açıklaması yaptı. Emekçilerin açıklamasında "Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın, yasaklar kalksın" denildi.
25-01-2021 15:36

İleri Haber
Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla birlikte iş yerleri kapanan milyonlarca kafe-bar emekçileri, salgının yanı sıra geçim derdiyle de mücadele etmek zorunda kaldı.
Ankara ve Antalya'da bir araya gelen emekçiler, "Geçinemiyoruz. Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın, yasaklar kalksın" dedi.
Kafe-bar emekçileri sokakta: 'Geçinemiyoruz, tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın'
— İleri Haber (@ilerihaber) January 25, 2021
Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası ve istanbul Turizm ve Aşçılar Derneği'nin ortak açıklamasında birçok kafe-bar emekçisinin günlük 39 liraya mahkum edilidiğine dikkat çekilirken, "Hükümet 15 Mart ila 1 Haziran tarihleri arasında; herhangi bir işyerinde 15 Mart'tan önce 60 gün çalışmış olan ve son 3 yıl içinde 450 gün sigorta primi ödenmiş olanlar için aldıkları ücretin yüzde 60'ı kadar Kısa Çalışma Ödeneği (KÇO) desteği sağladı. Ancak çoğu çalışan bu koşulları sağlayamadı. Bu şartları taşımayan personel için ise günlük 39 TL ücretsiz izin ödeneği sağlandı. Kısa çalışma ödeneği alanlar 1.500 TL, ücretsiz izne çıkarılanlar ise 1.170 TL ile geçinmek zorunda bırakıldı" ifadelerine yer verildi.
İş yerlerinin bir an önce açılmasını isteyen kafe-bar çalışanlarının açıklamasının tamamı şu şekilde:
"Koronavirüs pandemisi tedbirleri doğrultusunda çalıştığımız iş yerleri 16 Mart 2020’de 75 gün kapatıldı. 20 Kasım’da tekrar kapatılan iş yerleri bugün itibariyle 66 gündür kapalı. 2020’nin neredeyse yarısını işsiz ve gelirsiz geçirdik. Barlarda çalışan arkadaşlarımız ise 315 gündür işsiz ve bir gelirleri yok.
Hükümet bir iş yerinde 15 Mart’tan önce 60 gün çalışmış olan ve son 3 yıl içinde 450 gün sigorta primi ödenmiş olanlar için aldıkları ücretin yüzde 60’ı kadar Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) desteği sağladı. Ancak çoğu çalışan bu koşulları sağlayamadı. Bu şartları taşımayan personel için ise günlük 39 TL ücretsiz izin ödeneği sağlandı. Kısa çalışma ödeneği alanlar 1.500 TL, ücretsiz izne çıkarılanlar ise 1.170 TL ile geçinmek zorunda bırakıldı.
İnsanların net asgari ücretin bile yarısından az olan bir rakamla geçinmesi beklendi. İş yerlerinin kapatıldığı dönemlerde kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik ödeneğinden faydalandırılan işçiler sosyal güvenlik primlerinden de faydalanamıyor. Geçinemiyoruz, güvencemiz de yok. İşçilere bir miktar para veriliyor ama karşılığında sosyal güvenceleri ellerinden alınıyor. Sektörümüzde günlük, yarı zamanlı çalışanların yoğunluğu sebebiyle sigortasız çalışma da oldukça yaygın. Bu süreçte sigortasız çalışan işçiler bu desteklerin hiçbirinden yararlanamadı. Sektörümüzde göçmen işçiler de yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu süreçte göçmen işçiler de çok zarar gördü. Ne yazık ki Türkiye’de yaşıyorlar ama çalışma izni alamıyorlar.
İş yerlerimizin kapalı olduğu dönemde, çalışanlara yaşamlarını devam ettirmelerini sağlayacak desteğin sağlanması için yaptığımız eylemleri ve sesimizi hükümet duymadı. Sesimizin duyulmasını istiyoruz: İş yerlerini kapatmak bizi açlığa mahkum etmek demektir. Ya hayatımızı idame ettirecek bir destek sağlayın ya da iş yerlerini açın. İş yerlerinin açılmaması demek, hiçbir gelirimiz olmadan yaşamak zorunda kalmamız demek, sosyal güvencemizin olmaması demek, biz çalışanları açlığa mahkum etmek demek. Milyonlarca insanın içinde olduğu bir sektör yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, işçiler ise açlıkla karşı karşıya. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yeri kapalı. Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkum edilmiş durumda.
İş yerlerinin kapatıldığı 20 Kasım tarihinde koronavirüs günlük hasta sayısı 827’ydi, aktif hasta sayısı ise 40.000’di. Dün itibariyle ise günlük hasta sayısı 684 oldu, aktif hasta sayısı ise 96 bin oldu. Koronavirüs geçirenlerin 94 bini evde, sadece 2 bin kişi hastanelerde tedavi görüyor. Hastanelerdeki yoğun bakım ve normal yatak doluluk oranları da yüksek seviyelerde değil. Aşılama programı da başladı. Eldeki veriler işletmelerin açılmasına engel değildir. Adalet ve Kalkınma Partisinin 13 Ocak’ta kongreleri başladı, kalabalık salonlarda kongreler yapılabiliyor. Özel ve resmi kurslarda yüz yüze eğitim başladı. Sağlık kurumlarındaki yoğunluğun azalmasıyla, sağlık personelinin izin yasağı kaldırıldı. Normalleşme adımları atılıyor, bize öncelik verilmeli iş yerleri açılmalıdır.
HES KODU ile, toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın.
Son olarak Kahvehane, lokanta, meyhane, kafe ve bar çalışanları örgütsüz olduğu için bu süreçte hak arama zeminlerinden yoksun kalmıştır. Tüm arkadaşlarımızı; iletişim kanallarımızı arttırmak, yan yana gelişlerimizi çoğaltmak ve içine düşürüldüğümüz yoksulluğa karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. . Sektörde çalışan tüm arkadaşlarımızı, Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması ile Otel ve Turizm İşçileri Sendikası’nda örgütlenmeye davet ediyoruz."
"Geçinemiyoruz" diyen kafe-bar emekçilerine polisten engelleme girişimi:
— İleri Haber (@ilerihaber) January 25, 2021
💬 "Bizi açlıkla sınadılar, faşizmle de sınıyorlar"
💬 "AVM'ler tıklım tıklım doluyken kafelerin kapalı olması zorumuza gidiyor. Fatura yine bize kesildi"
Hizmet sektörü emekçileri 5 ilde sokağa çıkıyor: 'Tedbirler alınsın, iş yerlerimiz açılsın'
Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması ile Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, ortak açıklamayla, işsiz kalan hizmet sektörü emekçilerini 5 ilde eyleme çağırdı.
25-01-2021 00:02

Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması ile Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, yaptıkları açıklamayla yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle işsiz kalan hizmet sektörü emekçilerini 5 ilde eyleme çağırdı.
Salgınla birlikte mekanların kapatılmasıyla işsiz kalan ve geçinemediklerini söyleyen emekçiler “Tedbirler alınsın, iş yerlerimiz açılsın” diyerek İstanbul, Samsun, Ankara, Bursa ve Antalya'da sokağa çıkacak.
Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşım şu şekilde:
"5 ŞEHİRDE SOKAKLARDAYIZ!
Kafe Bar Çalışanları ve Esnaf Dernekleri olarak yarın; İstanbul, Samsun, Ankara, Bursa ve Antalya'da 'Tedbirler alınsın, iş yerlerimiz açılsın!' demek için hep birlikte sokaklardayız. Rakam ya daistatisik değil, işini kaybeden milyonlarız!"