'Patrick Melrose' roman dizisi Türkçe'de

'Patrick Melrose' roman dizisi Türkçe'de

Yakın zamanda dizi uyarlaması da çekilen, Edward St. Aubyn'in beş kitaplık Patrick Melrose roman serisinin ilk üç kitabı Türkçe'ye çevrildi.

Yakın zamanda başrolünde Benedict Cumberbatch’ın oynadığı diziyle de izlediğimiz, Edward St. Aubyn’in çok ödüllü, yarı otobiyografik beş kitaplık  Patrick Melrose roman serisinin ilk üç kitabı Unut Gitsin, Kötü Haber ve Biraz Umut dilimizde, Can Yayınları etiketiyle yayınlandı.

Patrick Melrose romanları; 1960’larda başlayan romanlar Melrose’ un travmatik çocukluğunu, 1980’lerin New York’undaki bunalımlı gençlik günlerini ve 2000’li yılların İngiltere’sindeki olgunluk dönemini anlatarak bir kuşağın panoramasını sergiliyor.

'UNUT GİTSİN'

Dizinin ilki Unut Gitsin’de, soylu bir ailenin çocuğu olan Patrick, yazları kaldıkları Güney Fransa’daki aile evinde günlerini bahçede koşup oynayarak geçirir. Ancak akıllı ve duyarlı küçük Patrick’in etrafındaki yetişkinler pek de dengeli değildirler. Babası David aileyi zorbaca yönetirken annesi Eleanor içkiye sığınmıştır. Akşam yemeğinde konuk ağırlayacakları bir gün yazın diğer günlerinden oldukça farklı olacaktır. Zira konukların gelmesiyle birbirini izleyen şoke edici gelişmeler, Patrick’in dünyasının şiddetle ikiye bölünmesine yol açar.

'KÖTÜ HABER'

Dizinin ikinci kitabı Kötü Haber’de, yirmi iki yaşında, ileri derecede uyuşturucu bağımlısı olan Patrick, babasının küllerini teslim almak için New York’a uçmak zorunda kalır. Hafta sonu için geldiği bu şehrin sokaklarında uyuşturucu peşinde koşarken bir yandan da önüne çıkan tanıdıkların, yakasını bırakmayan içseslerin, hatta halüsinasyonların neden olduğu karabasanlı bir sarmalın içine sürüklenir. Sonunda bedensel ve zihinsel olarak yıkımın eşiğine gelen Patrick, geçmişine teslim olmamak için elinden geleni yapacaktır.

'BİRAZ UMUT'

Dizinin üçüncü kitabı Biraz Umut’ta ise, uyuşturucu bağımlılığından kurtulmuş, ancak otuzlu yaşlarında olmasına karşın yaşam yorgunu olan Patrick, toplumsal statüsünün dayattığı kimliğinden kurtulma arayışındadır. Arınmak ve affetme yetisi kazanmak için çevresindeki acımasızlıkları dikkatle gözlemleyen Patrick, sivri zekâsı, yeni edindiği hayata açıklığı ve en uç deneyimleri tecrübe etmenin verdiği güvenle, çocukluğunda yaşadığı vahşeti geride bırakmak için amansız bir mücadele verecektir.

DAHA FAZLA