Patlamanın nedeni patronun kâr hırsı: 'Pandemide üretim devam etti, stoklar şişti'

Patlamanın nedeni patronun kâr hırsı: 'Pandemide üretim devam etti, stoklar şişti'

Pandemi sürecinde üretime devam edilen fabrikada malzemeler sevk edilemediği için stokların fazla olduğu belirtilirken, patlamanın nedeni olarak en kuvvetli olasılığın maytap paketleme bölümü olduğu düşünülüyor. 

Doğan Ergün

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda dün meydana gelen patlamaların ardından, yaşamını yitiren ve kayıp işçilerin durumu ile ilgili belirsizlik sürüyor. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dünkü açıklamasında 4 işçinin hayatını kaybettiği 3 işçinin de kayıp olduğu belirtilmesine rağmen, vardiyada tam olarak kaç işçisinin çalıştığının bilinmemesi bilançonun da tam olarak ortaya çıkarılamamasına neden oluyor. Olay yerinde halen arama kurtarma birimlerinin faaliyetleri devam ediyor. Konuştuğumuz yerel kaynaklar, arama çalışmalarının devam etmesinin, şiddetli patlamalar nedeniyle kimi cesetlerin parçalanmasından kaynaklandığını belirtiyor. 

Öte yandan, kayıp olduğu belirtilen bir işçinin yeğenlerinin bu sabah saatlerinde muhtarlık tarafından arandığı, DNA testi ile kimliğin belirlendiği ve cenaze işleminin başlatıldığı bildiriliyor. 

PANDEMİDE ÜRETİM DEVAM ETMİŞ

İşletmede 100 ton civarında patlayıcı madde olmasının nedeni de bir hayli çarpıcı. MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’un sahibi olduğu işletmenin pandemi sürecinde üretime devam ettiği ancak malzemelerin sevk edilemediği için stokların fazla olduğu belirtiliyor. Patlamanın kaynağının ne olduğuna ilişkin incelemeler devam ediyor ancak en kuvvetli olasılığın maytap paketleme bölümü olduğu düşünülüyor. 

İŞÇİ PATLAMANIN YAŞANDIĞI ALANA ÇAĞRILDI

Öte yandan bir işçi ailesinin avukatlara verdiği bilgiye göre, işletmenin yöneticisi, bugün sabah saatlerinde bir işçiyi arayarak fabrikanın bulunduğu bölgeye gitmesini talep etti. Patronun, patlamanın olduğu alanda, ne tür bir faaliyet yapılması için işçiyi çağırdığı henüz bilinmezken, delillerin karartılmaya çalışılmasından endişe edildiği bildirildi.

'JELATİN MALLARA ISINMA YAPMIŞ'

Anka'ya konuşan işçilerden Nuray Cihangir olay hakkında şunları söyledi:

“Patlama üretim sırasında olmadı, arka depoda olmuş. Depolara konulan mallardandır. Isındıkları için. İşçide şu an bir hata yoktur. Mallarda ısınmamız vardı, 4 günden beri ben malları dışarı serdim. Söylüyordum içeriye. Malların dışına kağıttan bir jelatin sarılır. O jelatin mallara ısınma yapmış. 4 gündür söylüyordum ve yanımdaki işçileri de uyarıyordum. Benim bölümümde ölüm yok. Bütün bölümleri uyarıyordum, kapının önüne bir karton bir şey koymayın da her an kaçabilelim. Patronun da şimdi hakkını yemeyelim, o bile diyordu: ‘Dikkat edin, dışarı atılmalı. Az getirttirin.”

Ağır yaralı başka bir kadın işçi ise patlamayı görmediğini ve yanlış tarafa kaçtığını belirtirken, refakatçisi işçilerin sürekli üretim yerindeki sıcaklık konusunda uyarıda bulunduğunu açıkladı.

‘ÇALIŞMAMIZ İÇİN BASKI YAPIYORLARDI’

13 yıllık çalışan Kesiban Yolcu da fabrikada mallardaki ısınmadan bahsederek, “Malları ısınma yapıyor diye dışarı sermişler. Bunlar patladı diyorlar ama patlasa dün patlardı. Üretim bölümünden çıktığını tahmin ediyorum. Isınma vardı orada. Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler” dedi. Sendikaları olmadığına dikkat çeken Yolcu, “Çalışmamız için çok baskı yapıyorlardı. Mal çıkacakmış” diye konuştu.