'Patates ekimi, Tarım ve Orman Bakanı'nın danışmanlığını yaptığı şirketi için yasaklandı' iddiası

'Patates ekimi, Tarım ve Orman Bakanı'nın danışmanlığını yaptığı şirketi için yasaklandı' iddiası

25 ilde ekimi yasaklanan patatesin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 2018'e kadar danışmanlığını yaptığı Kanada merkezli patates ihracatçısı McCain Food için yasaklandığı iddia edildi.

Ekonomik krizle birlikte fiyatı en çok artan ürünlerden biri olan patatesin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 2018'e kadar danışmanlığını yaptığı Kanada merkezli patates ihracatçısı McCain Food için yasaklandığı iddia edildi. 

Dünya Gazetesi'nden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı olmadan önce bir dönem Bekir Pakdemirli’nin danışmanlık yaptığı Kanada merkezli McCain Food, patates konusunda dünyanın en büyük şirketi olarak biliniyor.

Dünyada dondurulmuş patatesin dörtte birini tek başına gerçekleştiren şirket, farklı markalarla 160 ülkede ürünlerini satışa sunuyor. 2018 yılı cirosu 9.5 milyar Kanada Doları. Dünya çapında 21 bin çalışanı var. McCain Food’un Türkiye pazarında ise herhangi bir ürünü olmadığı biliniyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu göreve gelmeden önce McCain Food’un Orta Doğu danışmanı olarak çalıştığı kendi özgeçmişinde yer alıyor. Bakan olduktan sonra şirketle ilişkilerini sürdürüp sürdürmediği bilinmiyor.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tarım Bakanı Pakdemirli Türkiye’de en çok üretim yapılan 25 ilde patates ekimini yasakladı. Türkiye patates ithal etmek zorunda kaldı. Pakdemirli 2018 yılına kadar dondurulmuş patates üreticisi küresel şirket McCain’in iş geliştirme danışmanı! Bunlar işte bu kadar.Patates üretimi azaltılacak ancak talep sabit. Patates ithalatı serbest bırakılacak, çiftçimiz aç gezerken, küresel firmalar kazanacak. İş geliştirme dedikleri bu.Göz göre göre, utanmazca, arpalık gibi, yağmaya girişmiş gibi, memleketi çökertiyorlar" dedi.

NE OLMUŞTU?

Şubat ayında, son dönem fiyatı artan sebzeler ardına yerini alan patatesin, Tokat ile beraber 25 ildeki toplam 141 bin 650 dekar alanda üretiminin yasaklandığı öğrenilmişti.

Bakanlık tarafından Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Ordu, Sivas, Tokat, Trabzon gibi illerdeki bazı bölgelerde karantirayı iddia ederek patates ekiminin yasaklandığı açıklanmıştı.

DAHA FAZLA