Paris'in ünlü Notre Dame Katedrali'nde yangın çıktı!

Paris'in ünlü Notre Dame Katedrali'nde yangın çıktı!

Fransa'nın başkenti Paris'te Notre Dame Katedrali'nde büyük bir yangın çıktı. Yaklaşık 8 saat sonra söndürülebilen yangında katedral çok büyük zarar gördü.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan 850 yıllık Notre Dame Katedrali'nde büyük bir yangın çıktı. Kilisenin çatısında çıktığı belirtilen yangının hızla bütün yapıyı sarması sonucu Notre Dame’ın 69 metre yüksekliğindeki merkez çan kulesi yıkıldı; hemen ardından da çatı çöktü.

Yaklaşık 8.5 saat sonra söndürülebilen yangında, ünlü katedralin kulesi yıkıldı ve çatısı tamamen çöktü. Katedralin ana yapısı ve kuzey çan kulesi kurtarıldı. 

18:30 sularında başlayan yangına, katedralde yapılan bakım ve onarım çalışmalarının sebep olduğu belirtilse de yangının tam olarak nasıl başladığına dair net bir bilgi verilmedi. Paris Savcılığı soruşturma başlatıldığını duyurdu.

DÖRT SAAT SONRA YANGININ YOĞUNLUĞU AZALDI

Yangının 4. saatinde ise Fransa İçişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez açıklama yaparak "Yangının yoğunluğu azaldı. Notre Dame'ın ana yapısı ve özellikle kuzey çan kulesinin kurtarıldığını düşünebilirsiniz." dedi. Nunez, yangının nedeninin henüz bilinmediğini kaydetti.

Paris Savcılığından yapılan açıklamada ise katedralin, "yangınla istemsiz şekilde yıkılması" gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı, soruşturmanın adli polis tarafından yürütüleceği bildirildi.

Fransa'da tarihi eserler ilgili çalışmalar yapan Miras Vakfından yapılan açıklamada, katedralin restorasyonu için ulusal yardım kampanyası başlatılacağı belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yangının kısmen kontrol altına alınması sonrası yaptığı açıklamada, "En kötüsü engellendi" dedi. "Notre Dame’ı hem birlikte yeniden inşa edeceğiz" ifadelerini kullanan Macron, yeniden inşa için uluslararası bir bağış kampanyası başlatılacağını söyledi.

AKŞAM SAATLERİNDE YAPILAN AÇIKLAMADA 'SÖNDÜRÜLECEĞİNDEN EMİN DEĞİLİZ' DENDİ

Paris İtfaiyesi ise akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Notre Dame Katedrali'ndeki yangının söndürülüp söndürülemeyeceğinden emin olamadıklarını duyurdu. İtfaiyeden yapılan açıklamada, "Yangının söndürülüp söndürülemeyeceğinden emin değiliz." ifadesi kullanıldı.

Yangına 400 itfaiyeciyle müdahale edildiği vurgulanan açıklamada, tüm çalışmaların katedralin kuzey kulesinin yıkılmasının önlenmesine ve sanat eserlerinin kurtarılmasına yoğunlaştırıldığı ancak tüm çabalara rağmen ayakta kalan kulenin de yandığı belirtildi.

İtfaiye Sorumlusu Jean-Claude Gallet, yaptığı açıklamada, "Yangının kuzey çan kulesine yayılıp yayılmayacağından emin değiliz. Bu çökerse hasarın boyutun tahmin etmeyi size bırakıyorum." dedi. İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez de yangının kontrol altına alınamadığını ve gelecek saatin belirleyici olacağını belirterek, "Notre Dame'ın kurtarılması kesin değil." açıklamasını yaptı.

KATEDRAL SÖZCÜSÜ: 13.YÜZYILDAN KALMA HER ŞEY YANIYOR

Notre Dame Katedrali Sözcüsü Andre Finot ise "Her şey yanıyor, 19. yüzyıldan, 13. yüzyıldan kalan her yer yanıyor, hiçbir şey kalmayacak." açıklamasını yaptı.

TRUMP: UÇAN SU TANKERLERİ KULLANILABİLİR

ABD Başkanı Donald Trump, yangına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Notre Dame Katedrali’ndeki yangını izlemek çok korkutucu. Uçan su tankerleri kullanılabilir. Hemen harekete geçilmeli" ifadelerini kullandı.

PARİS BELEDİYE BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Paris Notre Dame Katedrali’nde korkunç bir yangın söz konusu. Paris itfaiyesi halen yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor. Paris Piskoposluğu ile iletişim halindeyiz. Herkesi güvenlik mesafesini korumaya davet ediyorum” dedi. 

MACRON BASIN TOPLANTISINI ERTELEDİ

RT’nin haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 19 Kasım’da ekonomik gerekçeler ile başlayan ve bu hafta sonu 22’ncisi düzenlenen Sarı Yelekler eylemlerinde, eylemcilerin beklentilerine yönelik ‘ilk somut önlemleri’ yapacağı basın toplantısını yangın nedeniyle erteledi.

YANGIN NEDEN SÖNDÜRÜLEMEDİ?

Fransız itfaiyesi, yapıya zarar vermemek için helikopterle su atma yöntemine başvuramadıklarını açıkladı.

BBC’ye konuşan Amerikalı yangın söndürme uzmanı Gregg Favre ise Fransız itfaiyecilerin büyük bir ikilemle karşı karşıya olduğu yorumunu yaptı. Favre, itfaiyecilerin yangını söndürmek için bir yandan yapının içine girmesi gerektiğini, bir yandan da çatının çökmesi ve sürekli düşen parçalar nedeniyle bunu yapmakta zorlandıklarını söyledi.

NOTRE DAME KATEDRALİ'NİN YAŞADIĞI TEHDİTLER

Notre Dame Katedrali var olduğu yıllar boyunca önemli zarar görmüştür. 1548’de isyancı gruplar, Katedral’deki heykelleri ve diğer eserleri imha ederek eşyaların putperest olduklarını iddia etmiştir. 17. yüzyılda Kral Louis XIV, binayı modernize etme girişiminde bulunarak Katedralin yapılarına çeşitli değişiklikler düzenlemiştir. Restorasyon çabaları, mimar Eugène Viollet-le-Duc ve Jean-Baptiste-Antoine liderliğinde 1845’te başladı. Daha sonra büyük bir restorasyon programı 1991 yılında eski heykelleri onarmak ve hasar gören yapıları yeniden yapılandırmak suretiyle başladı.