Paris Komünü 150 yaşında: Yordam Kitap, Paris Komünü 150 kitabını bugün ücretsiz erişime açtı

Paris Komünü 150 yaşında: Yordam Kitap, Paris Komünü 150 kitabını bugün ücretsiz erişime açtı

Yordam Kitap, Uluslararası Sol Yayıncılar Birliği üyesi 27 yayınevinin Paris Komünü'nün 150. yılı için hazırladığı Paris Komünü 150 kitabını bugün kendi sitesinden ücretsiz erişime açtı.

İleri Haber

Yordam Kitap’ın da bir parçası olduğu “Uluslararası Sol Yayıncılar Birliği”, Paris Komünü’nü, kanlı yenilgisinin 150. yıl dönümünde 18 dilde yayımlanan bir kitapla selamlıyor. Yordam Kitap, işçi sınıfının uluslararası birliğini ve çeşitliliğini yansıtır bir biçimde, Hintçeden İspanyolcaya, Türkçeden Slovenceye kadar bir dizi farklı dilde basılan Paris Komünü 150 kitabını bugün (28 Mayıs Cuma) ücretsiz erişime açtı.

Paris Komünü 150 adını taşıyan kitapta Karl Marx ve Vladimir İlyiç Lenin’in Komün’e dair metinleri, Bertolt Brecht’in “Sonuç Bildirgesi” adlı şiiri, Vijay Prashad’ın “Ütopyaya Kapı Açmak” ve Tings Chak’ın “Parlayan Bir Çiçek” başlıklı makaleleri, “Paris Komünü Sanatçılar Federasyonu’nun Manifestosu” adlı metin, Enternasyonal Marşı’nın Cumhuriyet dönemi ve Osmanlı dönemi sözleri ile notaları ve son olarak bu kitap için hazırlanan afiş çalışmalarından örnek bir kolaj yer alıyor.

Kitabı okumak için tıklayın.

KAPAK GÖRSELLERİ SERGİLENİYOR

Kitabın hazırlanmasında “Uluslararası Sol Yayıncılar Birliği” üyesi 27 yayınevi bir araya gelirken, Paris Komünü 150’nin kapak görselleri için bir de yarışma düzenlendi. Elli kadar sanatçının Komün’e dair afiş çalışmalarıyla katıldığı yarışmanın birincileri ve ikincilerinin hazırladığı afişler, kitabın ön ve arka kapak görsellerini oluşturdu.

Ön kapakta birinci gelen Kübalı sanatçı Jorge Luis Rodrigez Aguilar’ın afiş çalışması, arka kapakta ise ikinci gelen Hindistanlı Junaina Muhammed’in afiş çalışması yer alıyor. Yarışmaya katılan bütün afişleri, “Tricontinental” adlı Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü’nün internet adresinde ya da Instagram hesabındaki “online sergi”de görmek mümkün.

Sergiyi izlemek için tıklayın.

DAHA FAZLA