Papa'dan Ayasofya açıklaması: 'Derin acı duyuyorum'

Papa'dan Ayasofya açıklaması: 'Derin acı duyuyorum'

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararını eleştirdi.

Katolik âleminin ruhani lideri Papa Francis, Ayasofya’nın müze statüsünün iptal edilerek yeniden camiye dönüştürülmesinin kendisine ‘acı verdiğini’ söyledi. Vatikan’daki haftalık pazar ayininde konuşan Francis, “Ayasofya’yı düşününce derin üzüntü duyuyorum” dedi.

Bir katedral olarak inşa edilen ve tarihi 6’ıncı yüzyıla dayanan, Osmanlı döneminde cami olarak kullanıldıktan sonra 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen Ayasofya’nın statüsünün yeniden camiye çevrilmesi, dünya çapında geniş yankı buldu. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO); müze olarak Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Ayasofya hakkındaki kararın kendilerine danışılmadan alındığına dikkat çekerek, yapının listedeki yerinin gözden geçirilebileceğini belirtti.

Yunanistan hükümeti kararı ‘provokasyon’ olarak niteledi; Fransız hükümeti ‘din özgürlüğünün, hoşgörünün ve çeşitliliğin sembolü olan Ayasofya’nın bütünlüğünün korunması gerektiği’ yönünde bir açıklama yaptı. Özellikle Rusya ve Yunanistan’daki Ortodoks din adamları karara tepki gösterirken, 350 kilisenin üyesi olduğu Cenevre merkezli Dünya Kiliseler Konseyi AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a gönderdikleri mektupta Ayasofya’nın müze statüsünün iptal edilerek camiye dönüştürülmesi kararından vazgeçme çağrısı yaptı. ABD’de Demokratların başkan adayı olan Joe Biden da karardan dolayı ‘derin üzüntü duyduğunu’ dile getirdi.