Pankart astırmışlardı: Kayyumun projeleri de yalan çıktı!

Pankart astırmışlardı: Kayyumun projeleri de yalan çıktı!

Belediye tarafından teşhir edilen talana cevap vermek için surlara pankart astıran kayyumun projeleri de sahte çıktı. Eş başkan Özdemir, kayyumun elle tutulur bir hizmetinin olmadığını, bundan dolayı belediyeye ait olmayan çalışmaları sahiplendiğini söyledi.

Diyarbakır’ın Sur Belediyesi’nde kayyum dönemine ait 151 milyon 743 bin 819 TL’lik borcun belediye hizmet binasına asılmasından rahatsızlık duyan Kayyum-Kaymakam Abdullah Çiftçi, kendi dönemlerinde yapılmış projeleri pankart olarak bastırıp, yasak olmasına rağmen tarihi Diyarbakır Surları'na astırdı. Ancak, kayyumun "hizmet" olarak gösterdiği 3 projenin belediyeye ait olmadığı ortaya çıktı.

Kayyum dönemine ait olduğu belirtilen 151 milyon 743 bin 819 TL’lik borcun Sur Belediyesi binasına asılmasından rahatsızlık duyan son kayyum Kaymakam Abdullah Çiftçi, "hizmet" olarak adlandırdığı projeleri pankart olarak bastırıp, yasak olmasına rağmen tarihi Diyarbakır surlarına astırdı. Ancak, kayyumun "hizmet" olarak gösterdiği 3 projenin belediyeye ait olmadığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Lezgin Akdeniz’in haberine göre, 30 Mart Yerel Seçimleri’nde Diyarbakır’ın son 2,5 yıldır kayyum yönetiminde olan merkez Sur İlçe Belediyesi’ni, halkın oyları ile HDP’li Eş başkan adayları Cemal Özdemir ve Filiz Buluttekin kazandı. Mazbatalarını alan eş başkanların ilk işi, kayyum atanan diğer merkezlerde olduğu ilk belirlemelerine göre belediyenin altına sokulduğu 151 milyon 743 bin 819 TL’lik borcu, ilçe sakinleri ve kamuoyu ile paylaşmak oldu. 

Bu amaçla belediyeye atanan kayyumlar tarafından yapılan borçların kalem kalem gösterildiği bir afiş hazırlanıp, belediye hizmet binasına asıldı. Asılan bu afiş, Bilal Özkan’ın ardından yine belediyeye kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi’yi rahatsız etti.

Kaymakam Çiftçi, yaptığı açıklamada borcun Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) döneminden kaldığını savundu.  Çiftçi, buna ilişkin ise "Açıklanan borç miktarı 151 milyon 743 bin 819 lira 18 kuruştur. Bu borcun 80 milyon 189 bin 177 lira 60 kuruşu ana borç olup, 71 milyon 554 bin 641 lira 58 kuruşu faizdir. Bu borçtan 19 milyon 435 bin 744 lira 58 kuruşu kayyum olarak ilk atanan belediye başkan vekili döneminde İller Bankası’ndan ve Halk Bankası’ndan kredi olarak çekilmiş ve karşılığında 110 kilometre sathi kaplama asfalt yapılmış ve belediyenin muhtelif borçlarına ödenmiştir. Tamamının faturaları ve harcama belgeleri belediye evraklarında mevcuttur. Geri kalan 132 milyon 308 bin 74 lira 60 kuruşluk borç, önceki HDP'li Sur Belediyelerinden devir alınan borçtur" iddialarında bulundu.

HAZIRLATTIĞI AFİŞİ SURLARA ASTIRDI!

Kaymakam Çiftçi, bununla da yetinmeyip belediyede kayyumlar olarak kendi dönemlerinde yapıldığını belirttiği "yatırım ve hizmetleri" pankart olarak bastırıp, bu pankartı yasak olmasına rağmen tarihi Diyarbakır Surları’na astırdı.

Asılan bu afişte yapıldığı ileri sürülen bu işler şöyle sıralandı: "Mahalle yollarında 110 kilometre satıh kaplama asfalt yapılmıştır. 73 taziye evi, 64 okul ve 67 caminin çevre düzenlemesi yapılmıştır. 24 bin vatandaşımıza gıda be giyim yardımı yapılmıştır. 3 Gençlik Merkezi açılmıştır. 18 adet çocuk oyun grubu kurulmuştur. 10 okul ve 6 Kur’an kursunda tadilat ve yenileme çalışması yapılmıştır. 29 bin öğrenciye 3D sinema hizmeti sunulmuştur. 10 bin öğrenci Devlet Tiyatrosu’nda oyun izlenmesi sağlanmıştır. 3 bin 250 öğrenciye lise ve üniversite hazırlık seti kitapları dağıtılmıştır. Bütün okullara zeka oyun setleri ve spor malzemeleri dağıtılmıştır. 5 bin öğrenciye kırtasiye yardımı yapılmıştır. 10 bin öğrenciye giyim yardımı yapıldı. Melik Ahmet, Gazi ve İzzet Paşa caddelerinin sokak sağlıklaştırma, aydınlatma, cephe yenilemesi yapıldı ve bu caddelerdeki 3 bin 600 dükkanın yenileme işlemi yapılmıştır. 53 taziye evine 4 bin metre uzunluğunda sedir yapılmıştır. 523 bin metrekare kilitli parke taşı döşenmesi tamamlanmıştır." 

SUR BELEDİYESİ O İHALLELERİ HİÇ YAPMADI

Ancak Kaymakam Çiftçi'nin astırdığı afişte yer alıp, kendi dönemlerinde yapılmış gibi gösterdiği 3 projenin Sur Belediyesi’ne ait olmadığı açığa çıktı. Buna göre kayyumun "yatırım" olarak gösterdiği bu projelerden biri olan İçkale restorasyonu Osman Baydemir’in belediye başkanlığı döneminde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ tarafından; ilçedeki 3 caddenin sağlıklaştırma çalışmasının İstanbul ve Kocaeli belediyelerince; Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesi'nin ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlandı ve bu her üç projeye dair Sur Belediyesi’nin dahli sözkonusu değil.

Sur Belediyesi Eş başkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir, bu nedenlerle kayyumun surlara astığı "hizmet tablosu”nun gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Eş başkanlardan Cemal Özdemir, öncelikle kayyumun belediyeyi 132 milyon TL borçla devraldıklarına ilişkin açıklamasının doğru olmadığını kaydetti. Belediyenin kayyumlardan önce sadece 99 Milyon TL borcu olduğunu belirten Özdemir, bunun 93 Milyon TL'sini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve vergi borçlarının oluşturduğunu kaydetti. 

'O PROJELERİN SUR BELEDİYESİ'YLE BİR ALAKASI YOK'

Özdemir, kayyumun astırdığı pankartta yer alan İçkale Hz. Süleyman Cami Çevre Düzenlemesi ve Tarihi On Gözlü Köprü Çevresi Düzenlenmesi çalışmalarının ise Sur Belediyesi ile yakından uzaktan bir alakasının olmadığını, buraların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldığını vurguladı. Eş başkan Özdemir, yine Melik Ahmet, Gazi ve İzzet Paşa caddelerinde yapılan sokak sağlıklaştırma, aydınlatma, cephe yenilemesinin İstanbul Büyükşehir ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapıldığını kaydetti. 

Kayyumun elle tutulur bir hizmetinin olmadığını, bundan dolayı belediyeye ait olmayan çalışmaları sahiplendiğini söyleyen Özdemir, "Hizmetlerinize güveniyorsanız gelin birlikte sahaya inelim. Elle tutulur hiçbir şey yok. 82 milyon TL hizmet yapılan yer neresi bize göstersinler" diye çağrıda da bulundu.

'ORTAYA ÇIKARDIĞIMIZ ENKAZI TEŞHİR EDECEĞİZ'

Eş başkan Filiz Buluttekin ise, seçimlere kısa bir süre kala kayyumun faaliyet raporunu atanmış üyelerden oluşan meclisten yangından mal kaçırırcasına geçirdiği bilgisini paylaştı. Faaliyet raporunu inceledikten sonra sahada denetim yapacaklarını söyleyen Buluttekin, ortada açık bir yolsuzluk olduğunu vurguladı. Buluttekin, "4 komisyon kurduk. Yapıldığı iddia edilen çalışmaların sahada karşılığının olup olmadığını denetleyip tespit edeceğiz. Ve ortaya çıkardığımız enkazı teşhir etmeye devam edeceğiz" dedi. Buluttekin, ayrıca her ay belediyenin gelir gider tablosunu hizmet binasına asacaklarını sözlerine ekledi. 

DAHA FAZLA