Pandora Belgeleri'ne ilişkin ilk savunma Çekya'dan: 'Hepsinin vergisi ödendi'

Pandora Belgeleri'ne ilişkin ilk savunma Çekya'dan: 'Hepsinin vergisi ödendi'

Gazeteciler tarafından 12 milyon belgenin incelenmesi sonrası yayımlanan Pandora Belgeleri'nde 'offshore şirketler aracılığıyla 22 milyon dolar aktardığı' iddiası yer alan Çekya Başbakanı Babis, yanlış bir şey yapmadığını söyledi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından ortaya çıkarılan Pandora Belgeleri'ne ilişkin ilk savunma Çekya'dan geldi. 117 ülkeden 600'ün üzerinde gazeteci tarafından incelenen 12 milyon belge arasında, Çekya Başbakanı Andrej Babis'in offshore şirketler aracılığıyla 22 milyon dolar aktardığı iddiası da yer almıştı. Babis ise iddiaları "Yanlış bir şey yapmadım" diyerek yalanladı.

"HEPSİNİN VERGİSİ ÖDENDİ"

Pandora Belgeleri'nde Babis'in 2009 yılında Fransız Rivierası'nda bir mülk satın almak için offshore şirketler aracılığıyla 22 milyon dolar aktardığına ilişkin işlemlerin detayı yer alıyor. CNN Prima News’te katıldığı tartışma programında söz konusu iddialara ilişkin konuşan Babis, herhangi yanlış bir şey yapmadığını söyledi.

Babis, "Söz konusu para bir Çekya bankasından çıktı, vergilendirildi. Benim paramdı ve Çekya bankasına geri döndü" dedi. Babis’e 2009 yılında Çekya, Fransa ve ABD’den aldığı gayrimenkullerle ilgili herhangi bir yasayı çiğneyip çiğnemediği sorulduğunda da "Tabii ki hayır. Hepsinin vergisi ödendi" şeklinde yanıt verdi. 

Çekya Başbakanı, daha önce yapılan bir denetimde tüm bu işlemler için yeterli ve vergilendirilmiş geliri olduğunu kanıtladığını söyledi.