Özgür Gündem 'geçici olarak' kapatıldı

Özgür Gündem 'geçici olarak' kapatıldı

Özgür Gündem gazetesi, 'PKK propagandası' suçlamasıyla İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Güncelleme 17.00

Özgür Gündem’in kapatılması ve binasının baskına uğramasının ardından Evrensel gazetesi ve Özgür Gündem'in Yazarı, Yayıncı Ragıp Zarakolu'nun yasal ikametgahı olan, oğlu Sinan Zarakolu’nun evine de polis baskını düzenlendi.

Güncelleme 12.33

Yazar Aslı Erdoğan'ın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube nezarethanesinde tutulduğu ve başsavcı tarafından 5 gün boyunca avukat görüş yasağı konulduğu öğrenildi.

Güncelleme 11.50

Özgür Gündem’e dün akşam yapılan polis baskınının ardından Özgür Gündem'in Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan gözaltına alındı. Özgür Gündem yazarlarından Ragıp Zarakolu'nun yasal ikametgahı olan, oğlu Sinan Zarakolu'nun evi de basıldı. Zarakolu'nun olmadığı evde, polisin kapıyı kırarak içeriye girdiği ve kitaplarına el koyduğu öğrenildi.

Güncelleme 09.00

Özgür Gündem nugün 'Boyun eğmeyeceğiz' manşetiyle çıktı. 

Gazetenin ilk sayfasındaki 'Editör'den' kısmında şu ifadelere yer verildi:

"15 Temmuz Cuma akşamı darbeci askerlerin bazı televizyonlara yaptığı baskını aşan sivil bir darbe girişimi ile dün gazetemizin merkez bürosu basıldı, çalışanlarımız darp edildi ve gözaltına alındı, bütün materyallerimiz talan edildi. Özgür Gündem olarak 27 yıllık geçmişimizle bu tür uygulamalara çok tanık olduk, çok darbe yaşadık. Devletin uzantısı illegal örgütlerin baskıları ile çok karşılaştık. Gazete merkezimizin bürolarının bombalandığı, çalışanlarımızın katledildiği günlerden geçtik. Tüm bu badireleri ağır bedellerle atlattık.

Gazete olarak sivil darbeci AKP iktidarının baskısı ile ikinci kez karşı karşıyayız. Kürt halkına karşı topyekûn savaş başlatan AKP iktidarı 21 Aralık 2011 tarihinde de bir gece yarısı gazetemizi basarak Kürt basının 46 çalışanını gözaltına alıp, çoğunu hukuksuzca rehin tuttu. Ardından başlayan çözüm süreci ile üzerimizdeki baskılar 'o dönemin basın savcısı arşivleme süreci olarak tanımlamıştı' yumuşatılmışsa da bu arşivleme o dönem AKP sözcüsü Bülent Arınç'ın 'suç makinesi' açıklamasıyla yeniden tırmanışa geçti. Bu dönenim Kürt halkına karşı başlatılan çöktürme planının bir parçası olduğunun bilincindeyiz. Kürtlere karşı askeri şiddet, siyasal baskı ve ekonomik sömürünün kuralsızca sürdürüldüğü bugünlerde hakkımızda yüzlerce para ve idari ceza, soruşturma/dava açıldı. Eş genel yayın yönetmenlerimize hapis cezası verildi. Çalışanlarımız tutuklamalarla tehdit edildi. Bu zorlu süreci Türkiye'nin demokrasi güçlerinin vicdanlı kalemleri ve basın emekçileri ile birlikte başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmeni kampanyası ile aştık.

Gerek direniş geleneğimiz gerek bu büyük dayanışma sonucu AKP yol ve yöntem değiştirerek dün gazete binasını işgal etmek suretiyle baskımızı durdurabileceğini, sesimizi kesebileceğini sandı. Diktacı siyasal iktidara 22 Aralık 2011 tarihinde verdiğimiz Susturamayacaksınız cevabını bugün de dostlarımızın, yoldaşlarımızın ve Haber Nöbeti, Gazetecilik suç değil, gönüllü genel yayın yönetmenliği nöbeti ile sesimize ses katan basın emekçilerinin destekleri ile yeniden cevap veriyoruz. Sizin ağababalarınız işkencecilerin başaramadığı gibi sizler de bizi susturamayacaksınız. Olağanüstü geçtiğimiz bu günlerde çok fazla söze gerek duymadan dün bizimle birlikte olan basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkan, dayanışma ruhunu esirgemeyen tüm dost ve demokrasi güçlerine teşekkürü borç biliyoruz. Gazetemize yönelik bu saldırıyı püskürtmek için tüm dostlarımızı dayanışmaya, halkımızı gazetelerine ve özgür basına sahip çıkmaya çağırıyoruz.

28 Şubat'ta İslamcı medyanın sustuğu ama bizim 28 Şubat darbesi dediğimiz ve dün askeri darbe girişimine karşı dik duruşumuzu bugün de tereddütsüz ve amasız bir şekilde tekrarlıyoruz. AKP darbesine de karşı duracağız.

Susmadık, susturamayacaksınız"


Güncelleme 22.14

Özgür Gündem gazetesi binası, Beyoğlu Belediyesi ekipleri tarafından mühürlendi.


Güncelleme 19.16

İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği kararıyla kapatılan Özgür Gündem gazetesindeki gelişmeleri takip eden İMC TV muhabiri Gülfem Karataş ile kameraman Gökhan Çetin'in gazeteye yapılan baskın sırasında gözaltına alındı.

İMC TV, gözaltına alınan Gülfem Karataş ve Gökhan Çetin’e yönelik şiddeti kınayarak, "Sadece mesleklerini yapmakta olan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.


Güncelleme 18.33

HDP MYK İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına yönelik kararının kabul edilemez olduğunu belirten bir açıklama yaparak, “Kendilerine bağlı olan ve biat edenlerin dışında hiçbir yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medya aracına tahammül edemeyen bir iktidarla karşı karşıya olduğumuz açıktır. AKP Hükümeti, OHAL rejimini Türkiye’de iktidar muhalifi olan herkese karşı fırsatçı bir şekilde adım adım kullanmaya başlayarak niyetini açığa çıkarmıştır” dedi.
 
Söz konusu kararın ve halkın haber alma özgürlüğüne yönelik engellerin derhal kaldırılmasının talep edildiği açıklamada “Onca baskıya rağmen bugüne kadar susmamış olan özgür basın ve yayıncılık, bu zorlu günleri de dayanışmayla, el ele vererek ve kararlı bir duruşla atlatacak, gerçeklerin gizli kalmasına izin vermeyecek ve susmayacaktır” denildi.


Güncelleme 17.30

Özgür Gündem bürosunu basan polisin gazetecileri gözaltına aldığı belirtildi. 


Güncelleme 17.20

Özgür Gündem'e polis baskınını görüntülüyen İMC TV kameramanı polis saldırısına maruz kaldı. 


Güncelleme 17.00

Özgür Gündem'in İstanbul'daki merkez bürosuna polis tarafından baskın düzenlendi. Destek için Özgür Gündem'e gelenler dışarı çıkarılırken, polisin gazetede arama yapmaya hazırlandığı belirtildi. 


Özgür Gündem gazetesinin, 'PKK propagandası' suçlamasıyla İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 'geçici olarak' kapatıldığı belirtildi. Söz konusu kararın belgesini Yeni Şafak paylaştı. Kararda, gazetenin "örgütün yayın organı gibi hareket ettiği" iddia edildi.

BBC Türkçe'ye konuşan Özgür Gündem'in editörlerinden Günay Aksoy ise gazeteye henüz bir tebligat yapılmadığını söyledi.

'GAZETEMİZİ ÇIKARTMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Gazetenin Cihangir'deki merkez binasında yarın çıkacak sayı için çalışmalara devam Özgür Gündem çalışanları ise gazeteyi çıkarmaya devam edeceklerini belirtti. Yeni Özgür Politika'da yer alan habere göre, gazete editörlerinden Fırat Yeşilçınar, gazetenin kurulduğu günden bu yana baskı, soruşturma ve bombalarla engellenmek istendiğine dikkat çekerek, "Şehit arkadaşlarımızın bize bıraktığı özgür basın geleneğinden vazgeçmeyeceğiz. En iyi bildiğimiz, direnmeyi seçeceğiz. Gazetemizi çıkarmaya devam edeceğiz" dedi.

Gazetenin editörlerinden Ender Öndeş de, "Haberi tebligattan önce kirli havuz medyasından öğrenmemiz de şaşırtıcı değil.15 Temmuz sonrası cadı avının bize kadar geleceğini biliyorduk. Çok şaşırmadık. Şaşırtıcı olan ise, bizi bu yolla susturabileceklerini inanmaları. Sonuç itibariyle biz işimizi yapıyoruz. Boyun eğmeye niyetimiz yok" dedi. 

Gazete editörlerinden Elif Aydoğmuş ise, "Geçmişten bu güne halka gerçekleri aktarmakla sorumlu gazetemiz bugün kapatılarak susturulmaya çalışılsa da bizler asla susmayacağız. Yaşanan hak ihlallerini, katliamları gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. 

 

DAHA FAZLA