Özgür Gündem davası: Aslı Erdoğan'ın 9 yıl hapsi isteniyor

Özgür Gündem davası: Aslı Erdoğan'ın 9 yıl hapsi isteniyor

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Necmiye Alpay ve Eren Keskin ile sanık avukatları katıldı. Savcı, duruşmada mütalaasını açıkladı.

2016’da kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarına yönelik açılan ve aralarında yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci-yazar Necmiye Alpay'ın da bulunduğu 9 kişinin yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, 5 kişi için hapis cezası istenirken; 2 kişi için beraat ve 2 kişinin dosyasının ayrılması talep edildi. Savcı, yazar Aslı Erdoğan ve bir dönem Genel Yayın Yönetmeni olan Bilir Kaya'nın "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasından 1 yıl 9 aydan 9 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Bir dönem gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olan Eren Keskin ile Keskin'den sonraki Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya ve İmtiyaz sahibi Kemal Sancılı hakkında ise "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

16 Ağustos 2018’de mahkeme kararıyla kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin yazar ve yöneticisi 9 kişinin yargılandığı davanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasına, Necmiye Alpay ve Eren Keskin ile sanık avukatları katıldı. Duruşmada, savcı Hakan Gökalp Uçan esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

ASLI ERDOĞAN'A CEZA İSTENDİ

Mütalaada Aslı Erdoğan'ın 20 Mayıs 2016'da "Faşizmin güncesi, bugün" başlıklı yazısı, 28 Haziran 2016 tarihinde "Yetmiş beş, yetmiş altı", 1 Temmuz 2016'da "Öteki gündem", 8 Temmuz 2016'da "Ayların en zalimi" yazılarında verdiği mesajın şiddete çağrı, tahrik ve teşvik edici olduğu iddia edildi. Aslı Erdoğan'ın "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 1 yıl 9 aydan 9 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Aslı Erdoğan'ın "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından ise beraati talep edildi.

‘TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPMAK’ SUÇUNDAN CEZA İSTENDİ

Bir dönem gazetenin genel Yayın Yönetmenliğini yapan Bilir Kaya'nın da "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 1 yıl 9 aydan 9 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Kaya'nın "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasından ise beraati talep edildi.

EREN KESKİN VE İKİ SANIĞA ‘ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN’ CEZA İSTENDİ

Eren Keskin, Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni olan İnan Kızılkaya ve Özgür Gündem Gazetesi İmtiyaz sahibi Kemal Sancılı hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Sanıklar hakkında "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçlamasından beraatleri istendi. Sanıklar hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasından ise üyelik suçunun sübut bulduğu belirtilerek karar verilmesine yer olmadığı belirtildi.

İKİ SANIĞA BERAAT TALEBİ

Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu üyeleri olan Necmiye Alpay'ın "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından ve Bilge Aykut'un da "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" ve "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından beraatleri talep edildi.

İKİ SANIĞIN DOSYASININ AYRILMASI İSTENDİ

Mütalaada, savunması alınmayan Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu'nun dosyalarının ise ayrılması istendi.

EREN KESKİN SAVUNMASINI YAPMAK İÇİN SÜRE TALEP ETTİ

Mütalaaya karşı sözleri sorulan Necmiye Alpay, "Doğru bir mütalaa. Ekleyecek bir şeyim yok. Mütalaaya katılıyorum" dedi. Eren Keskin ise "Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapabilmek için süre isteyeceğim. Çünkü iddia makamı tarafından, silahlı örgüt üyesi olarak adlandırılıyorum. İddia makamının benim hakkımda ve diğer sanıklar hakkında ceza istemesi Türkiye'nin kendi iç hukukuna da aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu bir süredir uygulanan düşman hukuku. Ben insan hakları savunucusuyum. 30 yıldır insan hakları mücadelesi verdim. Bu gazete baskı gördüğü için dayanışma amacıyla hâlâ savunuyorum. Bugüne kadar olmadığım bir şey olarak bir savunma hazırlayacağım. Sayın mahkemenizin de bu mütalaayı doğru değerlendirmesini istiyorum" diye konuştu.

MAHKEME SON SAVUNMA İÇİN SÜRE VERDİ

Diğer sanıkların avukatları da esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapabilmek için süre talep etti. Mahkeme heyeti, sanıklara savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Aykut "şüpheli" sıfatıyla yer alıyor. İddianamede, Aslı Erdoğan ve yazar Necmiye Alpay'ın da bulunduğu 4'ü tutuklu 9 şüphelinin, "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. Aslı Erdoğan ile Necmiye Alpay ve Bilir Kaya'nın 29 Aralık 2016'daki ilk duruşmada tahliyelerine karar verilmişti.