Özelleştirmenin ardından: 300 bin liralık borçlar çıkarıldı, haciz konuldu, askerler eşliğinde elektrik kesildi

Özelleştirmenin ardından: 300 bin liralık borçlar çıkarıldı, haciz konuldu, askerler eşliğinde elektrik kesildi

Siirt'in Belenoluk Köyü'nde DEDAŞ'ın özelleştirilmesi sonrası kendilerine 300 bin liraya varan borçlar çıkarıldığını belirten köylülerin elektriği kesildi. Söz konusu borçlar nedeniyle haciz kararları da alındığını belirten köylüler, kışın ortasında mağdur olduklarını dile getirdi.

Batuhan Batan

Siirt'in Pervari ilçesi Belenoluk Köyü'nde, geçmişe dönük 300 bin liraya varan elektrik borcu çıkarılan köylülerin elektriği kesildi. Bugün sabah saatlerinde bölgeye gelen Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) ekiplerine askerler de eşlik ederken, köyün elektrik bağlantısını sağlayan kablolar da toplandı.

Duruma tepki gösteren köy halkı, kış aylarına girilirken mağdur edikdiklerini belirtti ve haksız bir şekilde kendilerine çıkarıldığını söyledikleri borçların iptal edilmesini talep etti.

Belenoluk Köyü'nde yaşayan İbrahim Akkoyun, yaşananları İleri Haber'e anlattı. Köye elektriğin ilk olarak 90'lı yılların başında bağlandığını belirten Akkoyun, direklerden kablolara kadar tüm ihtiyaçları kendi bütçeleriyle karşıladıklarını ancak DEDAŞ'ın özelleştirilmesi sonrası karşılarına borç çıkarıldığını söyledi.

'ÖZELLEŞTİRME SONRASI 300 BİN LİRAYA YAKIN BORÇLAR ÇIKARILDI'

"90'lı yıllarda köye ilk elektrik bağlandıktan sonra köylüler kendi imkanlarıyla direkleri dikmişler. 20 yıl boyunca fatura da gelmemiş, abonelik de yok zaten. Her arızayı da köylüler kendileri gidermiş. DEDAŞ özelleştirildikten sonra son 2-3 yılda 200 bin 300 bin liraya yakın borçlar çıkarıldı" diyen Akkoyun, sözlerinin devamında elektrik faturalarının da aylık bin 500, 2 bin liraya kadar çıktığını ve kimsenin ödemeye gücü olmadığını belirterek "Zaten mahkeme kararlarıyla insanların evlerine, arabasına, tarlasına haciz koydurdular" dedi. 

'DEDAŞ'IN ALDIĞI KABLOLARI KÖYLÜLER KENDİ PARASIYLA ALDI'

Sabah saatlerinde askerlerle birlikte gelen DEDAŞ ekiplerinin köydeki evlerin elektriklerini kestiğini ve kabloları da aldığını belirten Akkoyun, "Kablo da DEDAŞ'ın değil, köylülerin kendi parasıyla aldığı kablo" derken, kışın ortasında mağdur olduklarını ifade etti. Süreç boyunca yetkililer ile görüşmek isteseler de muhatap bulamadıklarını belirten Akkoyun, "Tek cümle, 'borcunuzu ödeyin' diyorlar" ifadesini kullandı. Şimdiye dek kararlara karşı tepki koyduklarını da vurgulayan Akkoyun, bu nedenleri kolluk kuvvetlerinin geldiğini ve yapacak bir şeyleri olmadığını söyledi.

'AYNI EVDEN 4-5 KİŞİ MAHKEMEYE ÇIKARTILIYOR'

Köylülere sürekli icra mektubu geldiğini belirten Akkoyun, şunları söyledi:

"Mesela bir hanede bir abonelik var. Bir tane abonenin üzerinden aynı evden 4-5 kişi mahkemeye çıkartılıyor. Benim ölmüş amcam için bile icra geldi. Harabe evler var, belki 20 yıldır kimse oturmaış, ona bile icra geliyor."

'BİZ DE FATURAMIZI ÖDEMEKTEN YANAYIZ'

Köydeki trafonun dahi 10 yıl kadar önce köylüler tarafından imece usulü ile yapıldığını belirten Akkoyun, binden fazla yurttaşın yaşadığı ve 150 civarında hanenin yer aldığı köyde insanların elektriksiz kaldığını belirtti. Köyde elektrik kullanabilen birkaç ev kaldığını onların da yeni abonelik olduğunu belirten Akkoyun, "Hemen hemen 120-130 hane davalık oldu. Zaten biz de faturamızı ödemekten yanayız ama o borcu ödeyemiyoruz. Biz de diyoruz ki o borç sıfırlansın, faturalarımızı öderiz" şeklinde konuştu.