Özel yurtlarda ödeme zorlaması: 'Öğrenciler icra ile tehdit ediliyor'

Özel yurtlarda ödeme zorlaması: 'Öğrenciler icra ile tehdit ediliyor'

Yeterli devlet yurdu olmadığı için özel yurt, apart ya da evde barınmak zorunda olan yaklaşık 2,5 milyon öğrenci, kalmadıkları yurtların ücretini, apartların ve evlerin kiralarını ödemeye zorlanıyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Devlet yurtlarında kalan öğrencilerin Covid-19 salgını nedeniyle ödeme yapmayacağının açıklanmasına rağmen özel yurt, apart ve evde barınmak zorunda kalan öğrencilerden ise ödeme yapılması isteniyor. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Mehmet Güzelmansur, “Öğrencilerin kalmadıkları yurtların ücretlerini ya da apartların, evlerin kiralarını ödemelerini beklemek ne akla ne vicdana sığar” dedi.

Ülkemizde yaygınlaşan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ardından üniversitelerde eğitim-öğretime ara verilmiş ve yurt ücretlerinin ödenmesine ilişkin tepkinin ardından Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında barınan öğrencilere yatırdıkları mart ayı ücretlerinin iade edileceği, öğrencilerden nisan, mayıs ve haziran ücretlerinin de alınmayacağı açıklanmıştı.

2,5 MİLYON ÖĞRENCİYE ÖDEME ZORLAMASI

Ancak yeterli devlet yurdu olmadığı için özel yurt, apart ya da evde barınmak zorunda olan yaklaşık 2,5 milyon öğrenci, kalmadıkları yurtların ücretini, apartların ve evlerin kiralarını ödemeye zorlanıyor.

‘ÖĞRENCİLER İCRA İLE TEHDİT EDİLİYOR’

Konuyu, verdiği soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur “Koronavirüs salgını nedeniyle eğitim-öğretime ara verilmesi sonucu zorunlu olarak evlerine dönen üniversite öğrencilerinden, sözleşmeleri öne sürülerek, özel yurt ücretleri talep edilmeye devam edilmekte, hatta öğrenciler icra ile tehdit edilmektedir” dedi.

‘NE AKLA, NE VİCDANA SIĞAR’

Covid-19 salgını nedeniyle alınan ‘tedbirler’ kapsamında 2,5 milyon öğrencinin göz ardı edilmesinin büyük bir eksiklik olduğunu söyleyen CHP’li Güzelmansur “Salgın sadece toplum sağlığını değil ekonomiyi de tehdit ediyor. Bu dönemde işsizlik daha da arttı, hane gelirleri iyice düştü. Dolayısıyla bu öğrencilerin kalmadıkları yurtların ücretlerini ya da apartların, evlerin kiralarını ödemelerini beklemek ne akla ne vicdana sığar” dedi.

BAKAN KASAPOĞLU’NA 3 SORU

CHP’li Güzelmansur Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’na bu kapsamdaki öğrencilere yurt ücreti, apart-ev kirası desteği verilerek sorunun çözümü noktasında bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

Güzelmansur’un Bakan’a yönelttiği sorular şöyle:

1- Devlet tarafından yeterli yurt yapılmadığı için özel yurtlara, apartlara, evlere mahkum olan öğrenci sayısı nedir?

2- Çok doğru bir karar ile KYK yurtları için ücret alınmayacağı yönünde bir adım atılırken, özel yurtlarda, evlerde, apartlarda kalan öğrenciler için neden bir düzenleme yapılmamıştır?

3- Covid-19 salgını nedeniyle zarar gören ve zararları devlet tarafından telafi edilecek kesimler arasına özel yurtlar, öğrenci apartları ve evleri eklenecek midir? Bu konuda bir çalışma var mıdır? Detayları nelerdir?