Özel sektöre de sıçrayan ‘güvenlik soruşturması’ gaspı büyüyor: Yurttaşlara hak ettikleri uzmanlık belgeleri verilmiyor!

Özel sektöre de sıçrayan ‘güvenlik soruşturması’ gaspı büyüyor: Yurttaşlara hak ettikleri uzmanlık belgeleri verilmiyor!

AKP’nin devlet memurluğunda kadrolaşma ve baskı aracı olarak kullandığı güvenlik soruşturmaları özel sektörde de boy göstermeye başladı. İSG uzmanı olmak için güvenlik soruşturmasından geçilmesine dair yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen yurttaşların hak ettiği belgeler verilmiyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı olmak için girdiği sınavı kazanan yurttaşa, ‘güvenlik soruşturması’ gerekçesiyle belge verilmedi. İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı olabilmek için güvenlik soruşturmasından geçilmesine yönelik yasal bir gereklilik olmamasına rağmen yapılan bu uygulamayla uzun süre verilen emek gasp edilmiş oldu.

AKP’nin devlet memurluğunda kadrolaşma ve baskı aracı olarak kullandığı ‘güvenlik soruşturmaları’ özel sektörde de boy göstermeye başladı. 2014’te İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSG) alanında yüksek lisans yapan mühendis Mehmet Altan’a, uzmanlık sınavını kazanmasına rağmen ‘güvenlik soruşturması’ gerekçesiyle hak ettiği B sınıfı belge verilmedi. İSG uzmanı olmak için ise güvenlik soruşturmasından geçilmesine yönelik yasal bir gereklilik bulunmuyor.

Önceki gün, belgesini almak için bankaya harç ödemeye giden Altan’a listede adının olmadığı söylendi. Bunun üzerine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı İSG Genel Müdürlüğü’nü arayan Altan’a “Güvenlik soruşturmasından geçemediğiniz için belgeyi alamıyorsunuz” denildi. Altan, “İki dönem yüksek lisans emeği, sınav hazırlık süreci böylece gasp edilmiş oldu” dedi. Altan, belgeyi alabilmek için hukuki yollar dahil tüm girişimlerde bulunacağını söyledi.

AKP’NİN ‘GÜVENLİK SORUŞTURMASI’ KILICI ÖZEL SEKTÖR ÜZERİNDE DE SALLANIYOR

Son dönemde devlet kadrolarında sıkça karşılaşılan güvenlik soruşturmasıyla, görünen o ki özel sektörde de bir ‘sakıncalılar’ topluluğunun yaratılması ve tecrit edilmesi amaçlanıyor.

2016’da, 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile İstanbul Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen akademisyen, Jeofizik mühendisi deprem bilimci ve son olarak da 31 Mart’ta Avcılar Bağımsız Belediye Başkan Adayı olan Dr. Savaş Karabulut da 2018’de girdiği İSG uzmanlığı sınavını kazanmasına rağmen önce ‘hakkındaki güvenlik soruşturmasının sürdüğü’ gerekçesiyle belgesini alamamış, ardından uzun uğraşlar sonucu belge sahibi olabilmişti.

UZUN UĞRAŞLAR SONUCU BELGESİNİ ALABİLDİ AMA…

Dr. Savaş Karabulut 2018’de, belge almasının güvenlik soruşturması nedeniyle engellendiğini öğrenmesinin ardından “güvenlik soruşturmasının ne zaman sonlanacağını”, “hangi tarihte başladığını”, “bu soruşturmasının hangi kurum veya komisyon tarafından yapıldığına” dair soruları içeren bir metin ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuru yaptı.

Başvuru sonucu Karabulut’a, Cumhuriyet Savcılığından hakkında ‘terör’ soruşturması olmadığına ilişkin yazı alması ve oluşturulan komisyona başvurması gerektiği bildirildi.

Söylenilen işlemleri gerçekleştiren Karabulut’a uzun süre beklemesine rağmen bir karar tebliğ edilmedi. Bunun üzerine Ankara’ya giderek, Bakanlık bünyesindeki komisyondan bilgi alan Karabulut’a, belge almasının önünde bir engel bulunmadığı söylendi.

Tüm bu işlemlerin ardından belgesine ulaştığını belirten Karabulut, “Belgeyi almama rağmen KHK’li olduğum gerekçesiyle yine iş bulamıyorum” dedi.

GASP EDİLEN EMEKLER…

Mühendislik fakültesi mezunları, İSG alanında yüksek lisans yapmasının ardından uzmanlık sınavına girerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı İSG Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde özel sektörde yürüyen İSG uzmanı olabiliyor.

İŞ CİNAYETİ BİLANÇOSU KABARIK

İSG uzmanlarına belge verme konusunda bu kadar ‘titiz’ olan iktidarın, konu iş cinayetlerine geldiğinde ise bu ‘titizliğinin’ yerinde yeller esiyor.

İSİG Meclisi’nin raporlarına göre son 6 yıl ve bu yılın ilk 9 ayının iş cinayeti verileri şöyle:

- 2019 Yılının İlk 9 Ayı: 1320 İşçi yaşamını yitirdi.

-  2018 Yılı: 1923 İşçi yaşamını yitirdi. .

-  2017 Yılı: 2006 İşçi yaşamını yitirdi. 

-  2016 Yılı: 1970 İşçi yaşamını yitirdi. 

-  2015 Yılı: 1730 İşçi yaşamını yitirdi. 

-  2014 Yılı: 1886 İşçi yaşamını yitirdi. 

-  2013 Yılı: 1235 İşçi yaşamını yitirdi.