ÖZEL | 'Muğla'nın koylarının imara açılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz'

ÖZEL | 'Muğla'nın koylarının imara açılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz'

Doğal sit alanlarının derecelerinin düşürülerek imara açılmasına karşı başlattıkları mücadeleyi büyüten MUÇEP, kapsamlı bir sonbahar şenliği yaparak sesini yükseltti. İleri'ye konuşan CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ ise, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın burada bir bilimsel çalışması var deniyor ama bu bilimsel çalışmayı kimse görmemiş. Burada gerçek amaç Muğla'nın koylarını imara açmak. Biz böyle bir duruma kesinlikle müsaade etmiyoruz." dedi.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP); doğal sit alanlarının imara açılmasına ve sit alanlarının derecelerinin düşürülmesine karşı yürütülen mücadeleyi büyütmek için  geçen günlerde topladıkları 20 bin imzayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim etmişti. Dün yaptıkları büyük bir sonbahar şenliği ile doğanın talan edilmesine karşı seslerini yükselttiler.

Pazar günü Akbük'te düzenlenen etkinliğe, bisiklet grupları, kent konseyleri, sendikalar, doğa yürüyüşçüleri de katılım gösterdi.

"RANTİYEYE ALAN AÇILMAK İSTENİYOR"

Sit alanlarının derecelerinin değişmelerine dair İleri Haber'e açıklamalarda bulunan CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın burada bir bilimsel çalışması var deniyor ama bu bilimsel çalışmayı kimse görmemiş. Burada gerçek amaç Muğla'nın koylarını imara açmak. Biz böyle bir duruma kesinlikle müsaade etmiyoruz. Biz vatandaşın imarla ilgili bir problemi varsa bunun çözülmesinde bir tarafız ama burada rantiyeye alan açılmak isteniyor" ifadelerini kullandı.

"BİZİ APTAL YERİNE KOYMASINLAR"

Sözlerine devam eden Üstündağ, "Gökova'da birçok insan altyapı hazırlığını yapmış durumda, kimin nereyi alacağı bile belli yani bizi kimse kandıramaz, kimsede aptal yerine koymasın. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Gökova paftasını onayladığını saklaması ve buraya gelip 28 Temmuz'da ben daha onaylamadım demesi Muğlalılara söylenmiş bir yalan, çünkü bakanlık projeyi 6 Aralık 2016 tarihinde onaylamış." dedi.

"YAZLIK SARAY KAÇAKTIR"

Akın Üstündağ, Bakan'ın istifa etmesi gerektiğini belirtirken, "Çevre ve Şehircilik Bakanı halka yalan söylemiştir ve istifa etmelidir. Doğaya ve çevreye sahip çıkacak bir bakan gelmelidir. Sit alanı kaldırılan koylardan biri Akdeniz Foklarının üretim merkezi, bilimsel araştırma yapılıyor. Proje yapıldığı zaman her yıl 400 ton bal eksilecek oradan. Bir tane yol, bir tane otel olduğu zaman hiçbir mavi yolculuk yapan turist bu koylara gelmez. Böyle olduğu zaman turizmde sekteye uğrar. Bu anlamda biz Muğla'ya karşı yapılan yanlış projeye karşı sesimizi yükselterek devam edeceğiz.Bu projenin onaylanıp onaylanmaması fark etmez, bize göre onay geçersizdir, o yazlık saray kaçaktır, imara aykırıdır. Uluslararası sözleşmelere bile aykırı bir projedir. Halkla beraber el ele, iç içe Muğla'ya sahip çıkacağız." şeklinde konuştu.

"MUĞLA TEHDİT ALTINDA"

İleri Haber'e açıklamada bulunan  Akdeniz Yeşilleri Derneği Başkanı ve MUÇEP Menteşe grubu üyesi Mustafa Tuncaelli ise, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülke genelindeki 21 bölgede doğal sit alanlarına yönelik yapılan ekolojik ve mevsimsel temelli raporlama çalışmasında geçen, 21 bölgeden bir tanesi de Muğla. Burada ki sit alanlarının değerini de düşürmüşler. Bunun daha Bodrumu, Fethiye bölgesi ve Datça bölgesi var. Muğla tehdit altında, biz de Muğla'yı korumaya çalışıyoruz" dedi.

Sonbahar şenliğinde düzenlenen yarışmalar ve Akbük sahilinde oluşturulan insan zinciri dışında, gelecek dönemin mücadele hattının çizileceği bir forum gerçekleştirildi.

DAHA FAZLA