ÖZEL | Eğitimde eşitsizliğin geldiği nokta: Devlet okulunda 10 bin TL’ye özel sınıf!

ÖZEL | Eğitimde eşitsizliğin geldiği nokta: Devlet okulunda 10 bin TL’ye özel sınıf!

MEB’in geçen yıl pilot olarak başlattığı ‘proje sınıf’ uygulaması bu yıl yaygınlaştı. Devlet okullarında açılan özel sınıflar için velilerden yüksek miktarlarda para toplanıyor. Parası olmayan ailelerin  çocukları ise daha düşük kalitede eğitim almaya mahkum ediliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçen yıl pilot uygulama olarak hayata geçirilen “Ortaokul 5. Sınıflarda Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim Uygulaması” bu yıl Türkiye’deki birçok ortaokulda yaygınlaştı. Uygulamayı rant kapısına çeviren okullar yüksek meblağlar karşılığında bazı öğrenciler için İngilizce ağırlıklı eğitim veren özel sınıflar açıyor. Parası olmayan öğrenciler ise diğer sınıflarda eğitim görmek zorunda kalıyor.

Velilerden ‘bağış’ adı altında alınan meblağların okulun bulunduğu semte göre değiştiği ve 10 bin TL’yi geçtiği öğrenildi.

İleri’ye konuşan ve çalıştığı okulda da özel sınıfların bulunduğunu anlatan bir öğretmen, benzer sınıfların sayısının İstanbul’un her ilçesinde giderek yaygınlaştığını söyledi.

ÖĞRENCİLER ARASINDA AYRIM YARATIYOR

Öğretmen, İstanbul’da bu yıl nerdeyse tüm ilçelerdeki ortaokullarda ‘proje sınıfların’ açıldığını ifade etti.

Uygulamanın öğrenciler arasında ayrım yarattığını belirten öğretmen normal sınıflarda eğitim gören çocukların proje sınıflar için  “bunlar özel sınıf” ifadelerini kullandıklarını anlattı.

MEB’in resmi web sitesinde 2017-2018 eğitim öğretim yılına ilişkin paylaşılan listede Türkiye genelinde 620 adet uygulama sınıfı olduğu görülüyor. Ancak sayının çok daha fazla olduğu, birçok okulun öğrencileri gelir kapısı haline getirerek sürekli olarak yeni sınıflar açtığı belirtiliyor.

RESİM, MÜZİK, BEDEN EĞİTİMİ YOK

MEB’in pilot uygulama olarak gösterdiği okullarda müzik, resim, beden eğitimi ve bilişim teknolojileri gibi dersler yok. Çocukların gelişim dönemleri dikkate alındığında, en çok gerekli olan dönemde bu dersleri alamamaları da tartışma konusu.

Söz konusu 620 “özel” sınıfta verilen ders saatleri ise şöyle:

-Yabancı dil 15 ders saati

-Türkçe 6 ders saati

-Matematik 4 ders saati

-Fen Bilimleri 3 ders saati

Sosyal Bilgiler 3 ders saati

-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2 ders saati

-2 ders saati seçmeli ders

DAHA FAZLA