Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine uzaktan eğitim yok: ‘Yine sermayeden yana karar alındı’

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine uzaktan eğitim yok: ‘Yine sermayeden yana karar alındı’

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan uzaktan eğitim kararının dışında tutulurken, İstanbul’da bir özel eğitim kurumunda öğretmen olan yurttaş ve Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ile alınan karara ilişkin konuştuk.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

Koronavirüs (Covid-19) salgını etkisi altındaki Türkiye’de, tablonun son dönemde hızla ağırlaşmasının ardından alınan tedbirler kapsamında uzaktan eğitime geçilmesi kararı alınmıştı. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ise uzaktan eğitim kararının dışında tutuldu. Covid-19’un en fazla tehdit ettiği illerden olan İstanbul’da özel eğitim öğretmeni olan bir yurttaş İleri Haber’e dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin uzaktan eğitim kararının dışında tutulmasına tepkisini dile getiren öğretmen, “Engelli öğrencilerin öz bakımları gerçekten zayıf. Eğer eğitim başlanacaksa en son başlanması gereken yer bence. Çünkü maske takmaları zor, genel olarak dokunsal anlatmamız gerekiyor bir şeyleri. Şimdi en son alınan kararla eğitime ara verilmesine rağmen biz devam edeceğiz” dedi.

‘RAHABİLİTASYON MERKEZİ SAHİPLERİ BASKI YAPTI’

Kararın rehabilitasyon merkezi sahiplerinin baskısıyla verildiğini düşünen yurttaş şunları söyledi:

“Önce bize eğitime ara verildiğini söylediler hatta biz bunu öğrencilere duyurduk. Ertesi gün kararın netleşmediğini söylediler. Bunun nedeni de rehabilitasyon sahiplerinin baskısı. Bize de rehabilitasyon merkezleri öyle karar aldığı için eğitime devam edeceğimiz söylendi.”

‘ÖĞRENCİLERDEN HAYATINI KAYBEDENLER VAR’

Çalıştığı kurumda dana önce bir öğrencinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen özel eğitim öğretmeni, “Daha önce engelli öğrencilerden hayatını kaybedenler de var. Virüse yakalanan öğrenciler de var. Yoğun bakımda kalanlar da var. Ciddi sağlık sorunları da oluyor. Çünkü kendilerine çok fazla bakamıyorlar. Biz okulda sürekli ellerini yıkatmaya çalışıyoruz. Maskelerini taktırmaya çalışıyoruz. Ayrıca sınıflar çok küçük.  Öğrenciler için de öğretmenler için de çok büyük risk” şeklinde konuştu.

‘ÖĞRENCİ GELDİKÇE ÖDENEK ALIYORLAR’

Alınan karara ilişkin kendilerine hiçbir gerekçe sunulmadığı belirten öğretmen, “Gerekçe gösterilmiyor. Rehabilitasyon merkezi sahiplerinin öğrencileri ya da öğretmenleri düşüneceklerini sanmıyorum. Çünkü öğrenci geldikçe devletten ödenek alıyorlar. ‘İstediği kadar sağlık sorunu olsun önemli değil’ gibi bir durum var” ifadesini kullandı.

‘YİNE SERMAYEDEN YANA KARAR ALINDI’

Öte yandan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin yüz yüze eğitime devam etmesi kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, özel okul ve özel rehabilitasyon merkezleri sahiplerine işaret etti.

Aydoğan, “Özel eğitim kurumları ve rehabilitasyon merkezilerinin açık tutulacağı açıklandı. Burada şöyle bir temel sorun var; uzaktan eğitimde yoksul kesimler çok etkilendi. Eşitsizlik çok daha derinleşti. Öğrencilerimizin eğitimden kopuş süreçleri hızlandı. Yüz yüze eğitimin başlamasının son derece önemli olduğunu hep ifade ettik. Ancak siyasal iktidarın alması gereken önlemler başta olmak üzere tüm kurumların tedbirler alması gerektiğini de söyledik. Ancak bu hayata geçmedi” dedi.

Salgın yayılımının özel eğitim ve rehabilitasyon merkezilerinde de hızla artış gösterdiğini belirten Eğitim Sen Başkanı şunları kaydetti:

“Bu kararın, öğrencilerin ya da eğitimcilerin yararına alınan bir karar değil, özel eğitim kurumları ve rehabilitasyon merkezi sahiplerinin ihtiyaçlarını esas alan bir karar olduğunu görüyoruz. Yine sermayeden yana olan bir karar alındı.”

‘HEM ÖĞRENCİLERİN HEM ÖĞRETMENLERİN HAYATLARI RİSK ALTINDA’

Feray Aytekin Aydoğan Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararın hem öğrenciler için hem öğretmenler için büyük risk barındığını belirtirken “Çalışan ebeveynlere izinler verilmeliydi.  İhtiyacı olan öğrencilerin tüm ihtiyaçları devlet tarafından ücretsiz karşılanmalıydı. Uzaktan eğitim programları, özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerimize göre düzenlenmeliydi. Uzaktan eğitime erişim sorunu yaşayan tüm öğrencilerimizin cihazları ve internetleri devlet tarafından karşılanmalıydı.

Eşitsizliklerin giderilmesi konusunda hiçbir adım atmayan Milli Eğitim Bakanlığı, salgın yayılımına rağmen bu kurumlarda yüz yüze eğitime devam edilmesi kararı almasıyla hem öğrencilerin hem öğretmenlerin hayatlarını riske atıyor” dedi.

DAHA FAZLA