Özcan Alper'i hedef alan Boğaziçi Film Festivali'nde istifalar

Özcan Alper'i hedef alan Boğaziçi Film Festivali'nde istifalar

Festival yönetimi, ödül konuşması nedeniyle yönetmen Özcan Alper'i hedef almıştı.

Yönetmen Özcan Alper'in Boğaziçi Film Festivali'nde aldığı ödülü TTB Başkanı Şebnem Korur Fincacı'ya ithaf etmesi üzerine festival yönetimi tarafından yapılan açıklamaya tepki olarak 3 isim, görevlerinden ayrıldığını açıkladı.

Boğaziçi Film Festivali'nde Özcan Alper, "Karanlık Gece" filmi ile aldığı "En İyi Yönetmen" ödülünü tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya ithaf etti. Fincancı'nın anılması ve törende yaşanan tartışma üzerine Boğaziçi Film Festivali yönetimi yaptığı açıklama ile Özcan Alper'i hedef alarak kınadığını açıkladı.

Yaşananlar sonrasında yönetimde yer alan isimler ise art arda istifalarını açıkladı. Boğaziçi Film Festivali koordinatörü Berfin Demirat, artistik direktörü Emrah Kılıç ve ulusal film programcısı Ebubekir Elkatmış ayırılığı duyururken, yayımlanan "kınama" açıklamasında kendi rızalarının olmadığını kaydetti.

'MESLEĞİMİN BU ŞEKİLDE LEKELENMESİ BENİ DERİNDEN ÜZDÜ'

Festival koordinatörü Berfin Demirat, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"2021 senesinde proje bazlı koordinatör olarak çalışmaya başladığım ve Eylül ayı itibariyle tam zamanlı koordinatör olarak çalıştığım Boğaziçi Film Festivali’yle ilişiğimi kestiğimi bildirmek isterim.

Sanatın, sanatçının ve ifade özgürlüğünün her zaman arkasında olan bir insan olarak festival tarafından yapılan açıklamanın herhangi bir yerinde kendimi konumlandırmam mümkün değil. Yıllardır severek yaptığım mesleğimin bu şekilde lekelenmesi beni derinden üzdü. Bu şartlar altında işimi sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yürütmenin imkanı kalmamıştır.

Festival tarafından çalışanlarına haber verilmeden yapılan bu açıklamadan dolayı zarar görmüş herkesten kendi adıma özür diliyorum. Festivalciliğin özgür ve demokratik bir biçimde yapılabileceği yarınların geleceğine dair inancımı korumaya çalışıyorum."

'BU ATMOSFERDE GÖREVİMİ SÜRDÜREMEYECEĞİM'

Festivalin artistik direktörü Emrah Kılıç da şunları söyledi:

"Yıllarca emek verdiğim, gelişmesi için ekip arkadaşlarımla çok çalıştığımız Boğaziçi Film Festivali’ndeki görevimden kendi isteğimle ayrılıyorum.

Festivalde yaşanan son olayların sorumluluğunu üstleniyor ve bu olayların ortaya çıkardığı atmosferde görevimi daha fazla sürdüremeyeceğimi düşünüyorum. Bana bu yolculukta destek olan herkese çok teşekkür ediyorum."

'BU TUTUMU, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE KARŞI ENDİŞE VERİCİ BULUYORUM'

Festivalin ulusal film programcısı Ebubekir Elkatmış ise şu paylaşımı yaptı:

"Boğaziçi Film Festivali'ndeki tüm görev ve sorumluluklarımdan istifa ettiğimi yan yana olduğum sinemacı dostlarıma haber vermek isterim.

2013 yılında başladığım ve on yıllık kariyerimi üzerine inşa ettiğim, gelişmesi ve büyümesi için elimden gelen çabayı gösterdiğim festivalin, geçtiğimiz gün fikrim sorulmadan yayınladığı paylaşım metni benim görüşlerimi yansıtmamaktadır.

Beraber çok güzel işlere imza attığımıza inandığım, sektörün her bileşeni ile ayrı ayrı iletişim kurup her yıl daha da fazlası için tutkuyla çalıştığım festivalin, paylaşılan herhangi bir düşünceyi destekleyip desteklemediğini beyan etmesini kabul etmediğimi, bu tutumu ifade özgürlüğüne karşı endişe verici bulduğumu söylemek istiyorum.

Açıklamanın ardından sağlıklı bir program ve yarışma organizasyonunu yürütemeyeceğimi düşünüyor, yaşanan tüm bu olayların neticesinde Boğaziçi Film Festivali'ndeki görev ve sorumluluklarımdan ayrılıyorum."

KADIKÖY SİNEMASI VE SİYAD'DAN AÇIKLAMA

Boğaziçi Film Festivali yönetiminin yönetmen Özcan Alper'i hedef gösteren açıklamasının ardından Kadıköy Sineması, "festivale önümüzdeki yıllarda ev sahipliği yapmayacağını" duyurmuştu. Ardından Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) de sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Boğaziçi Film Festivali'ne önümüzdeki yıllarda SİYAD jürisi görevlendirmeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz" ifadelerini kullanmıştı.

DAHA FAZLA