Oy kullandı, para cezasına çarptırıldı

Oy kullandı, para cezasına çarptırıldı

İstanbul'da bir yurttaşın, taşındıktan sonra seçmen kağıdı eski adresine çıktı, oy kullanma işleminden sonra ise hakkında 1469 liralık para cezası uygulandı.

Ersan Kınık

İstanbul'da Esra Turan isimli yurttaş, Şubat ayında İstanbul'dan Edirne'ye taşındı. Ancak seçmen kağıdı İstanbul'a çıkan Turan, oyunu kullandıktan sonra para cezasına çarptırıldı.

İleri Haber'e konuşan 18 yaşındaki Esra Turan, Eylül 2018 ve Şubat 2019 tarihleri arasında İstanbul’da ikamet ettiğini, daha sonra birtakım nedenlerden dolayı İstanbul’dan ayrılıp Edirne’de oturan ailesinin yanına döndüğünü ve 8 Şubat 2019 tarihinde de ikametini Edirne Merkez’e aldırdığını ancak seçmen kağıdının İstanbul’da eski ikamet ettiği adrese çıktığını belirtti. Bunun üzerine vatandaşlık görevini yerine getirmek için İstanbul’a gelip oy kullandığını ve 9 Nisan sabahı Edirne’de ikamet ettiği adrese,“Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunmak” kabahatiyle 1469 TL tutarındaki idari para cezası tebligatının ulaştığını ifade etti.

Tebligatı aldıktan sonra nüfus müdürlüğünü arayıp yaşadıklarını anlatan E. Turan, “herhangi bir karışıklık olabilir” yanıtıyla karşılaştığını, ertesi gün 10 Nisan sabahı nüfusa gidip bilgi almak istediğinde cezanın sebebi ne olabilir diye sorduğu memurun “Edirne’de sizi şikayet eden olmadığına göre ve İstanbul’un durumunu ele aldığımızda sebebi bariz. Durduk yere kimse böyle bir işle uğraşmaz. Belli ki siz de onların mağduru oldunuz” yanıtıyla karşılaştığını ifade etti.

SEÇMEN KÜTÜKLERİ 31 OCAK 2019 TARİHİNDE KESİNLEŞMİŞTİ

Seçmen askı listesi 4 Ocak 2019’da muhtarlıklarda askıya çıkmış ve 17 Ocak 2019 tarihinde askıdan indirilmişti. İtiraz süreçlerinin sonuçlanmasının ardından 31 Ocak 2019 tarihinde seçmen kütükleri kesinleştirilmiş, seçmenlerin oy kullanacağı sandıklar ise belirlenmişti.

Seçmen askı listelerinin kesinleştiği tarihler arasında İstanbul’da ikamet eden E. Turan, mağdur olduğunu ve aldığı cezanın usulsüz olduğunu, para cezasının iptali için yasal haklarını arayacağını söyledi.

“ESKİDEN OY KULLANMAYANLARA CEZA VERİRLERDİ, ŞİMDİ İSE KULLANDIĞIM İÇİN CEZA YEDİM”

Yaşadığınız hukuksuzluğa karşı söylemek istediğiniz başka bir şey var mı sorumuza “Eskiden oy kullanmayanlara ceza verirlerdi, şimdi ise kullandığım için ceza yedim” yanıtını veren E. Turan, yaşadığı gerekçeyle para cezası alıp mağdur olan başka insanlar da varsabu duruma sessiz kalmamalarını,verilen cezaların kesinlikle bir dayanağı olmadığını ve en kısa sürede gerekli makamlara itiraz dilekçesiyle başvuru yapacağını söyledi.