Oxford Üniversitesi uzmanları: Covid-19 vakalarında ölüm riskini azaltan ilaç keşfedildi

Oxford Üniversitesi uzmanları: Covid-19 vakalarında ölüm riskini azaltan ilaç keşfedildi

İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nin yaptığı araştırmanın sonucuna göre ucuz ve kolayca bulunabilen deksametazon adlı ilacın, Covid-19 hastaları için ölüm riski oranını büyük ölçüde azalttığı ortaya çıktı. 

İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma sonucuna göre, "deksametazon" adlı ucuz ve rahatlıkla bulunabilen bir ilacın, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında ölüm oranını azaltan ilk ilaç olduğu anlaşıldı.

BBC’nin haberine göre uzmanlar, düşük dozlu steroid tedavisinin ölümcül Covid-19 ile mücadelede önemli bir rolü olabileceğini açıkladı.

Araştırmacılar ilacı denediği 2 bin kişiyle ilacı kullanmayan 4 bin kişinin belirtilerini karşılaştırdı.

Araştırmanın sonucuna göre, ilacın solunum cihazına bağlı olan hastalarda ölüm riskini üçte bir azalttığı, oksijen verilen hastalarda ise beşte bir azalttığı gözlendi.

Birçok hastalıkta inflamasyonu azaltmak için kullanılan ilacın salgın başladığından bu yana İngiltere’de bulunduğu söylenirken, başından beri Covid-19 hastalarında kullanılması durumunda İngiltere’de 5 bin kişinin hayatının kurtarılabileceği söylendi.

İlacın ucuz olmasından dolayı yüksek vaka sayısıyla mücadele etmede zorlanan yoksul ülkeler için de yararlı olacağı düşünülüyor.

İlacın Covid-19 ile mücadele etmeye çalışırken zayıflayan bağışıklık sisteminde oluşan hasarın bir kısmını ve vücudun aşırı tepkisiyle oluşan ‘sitokin fırtınası’nı da durdurduğu belirtildi.

Covid-19'a yakalanan her 20 hastadan 19'unun hastaneye başvurmadan iyileştiği düşünülüyor.

Araştırmaya göre, hastaneye yatan hastaların çoğu iyileşirken bazı hastaların oksijen verilmesi ya da solunum cihazına bağlanması gerekiyor.

Yüksek risk grubunda bulunan hastalara etki eden deksametazonun, solunum cihazına bağlı olan hastaların ölüm riski oranını yüzde 40'tan yüzde 28'e, oksijene ihtiyaç duyan hastalarda ise ölüm riski oranını yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürdüğü aktarıldı.

Araştırma heyeti başkanı Prof. Peter Horby, "Bu şimdiye kadar ölüm oranını azaltan tek ilaç. Ölüm oranını önemli ölçüde azaltıyor. Bu büyük bir sonuç" dedi.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise bugünden itibaren Covid-19 hastalarına deksametazon verileceğini ve bu ilaçtan ellerinde 200 bin adet bulunduğunu duyurdu.

Öte yandan, BBC'nin konuya ilişkin haberinde, ilacın hastalığı hafif bir şekilde atlatanlarda etki etmediği belirtilirken dolayısıyla stok yapılmasına gerek olmadığının altı çizildi.