Ovacık’ta ‘sinema’ diye emniyete götürülen çocuklara: PÖH olmak ister misiniz?

Ovacık’ta ‘sinema’ diye emniyete götürülen çocuklara: PÖH olmak ister misiniz?

Ovacık’ta velilerden ‘sinema’ diyerek izin alınan ilkokul öğrencileri emniyete götürüldü. Polis aracında “Özel harekat polisi olmak ister misiniz?” sorusu sorulan çocuklara, AFAD etkinliği adı altında imam eşliğinde Kuran dinletildi.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Dersim’in Ovacık ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık el ele ‘etkinlik’ adı altında ilçede AKP propagandası yaptırıyor, ailelerin ve öğretmenlerin tabiriyle ‘çocuklar siyasi propagandaya alet ediliyor’.

‘SİNEMA’ DİYE EMNİYETE GÖTÜRÜLEN ÇOCUKLARA: PÖH OLMAK İSTER MİSİNİZ?

İleri Haber’in edindiği bilgilere göre Şubat ayında kent merkezine ‘Valilik ziyaret edilecek, ardından lokanta ve sinemaya gidilecek’ denilerek ailelerinden izin alınan öğrenciler, polis araçlarına bindirilerek İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Aileler etkinlik denilerek emniyete götürülen ilkokul öğrencilerine araçta “Özel Harekat Polisi olmak ister misiniz?” şeklinde sorular sorulduğu öğrenildi.

ÇOCUKLAR AĞLAYARAK EVE DÖNDÜ

Daha sonra emniyete götürülen çocukların hayal kırıklığı yaşadığı ve eve ağlayarak döndükleri aktarıldı.

KAYAK MERKEZİNDE KURAN DİNLETİSİ

2 Mart’ta ise Deprem Haftası dolayısıyla, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından düzenlenen etkinlikte yine ilkokul öğrencilerinin Ovacık’taki kayak merkezine götürülerek İl Müftülüğünden imamın katılımıyla Kuran dinletildiği öğrenildi.

MİLLİ EĞİTİMDEN TALİMAT: 2 SLOGAN ÖĞRETİN, BİRİ ŞART DEĞİL, ÖTEKİ KESİN

İlçe Milli Eğitim’den okullara gönderilen talimatta, söz konusu ‘etkinlik’te öğrencilere “Duamız Mehmetçiğe, Sevgimiz Başkomutana (Erdoğan kastediliyor) slogan ezberlemelerinin de dayatıldığı ortaya çıktı.Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim’in okullara mobbing uygulayarak defalarca aynı mesajı yolladığı öğrenilirken, söz konusu mesajda 2 sloganın öğretilmesi talimatı verildi. Bunlardan biri ve ‘şart değil’ olarak ifade edilen “Nerede hayat, orada AFAD” olduğu; kesin olan sloganın ise “Duamız Mehmetçiğe, Sevgimiz Başkomutana” olduğu bildirildi. Söz konusu ‘kesin’ sloganın öğrenciler ve öğretmenler derse girmeden önce de tahtalara yazıldığı, ‘öğretin’ dayatmasına bulunulduğu aktarıldı. Çocuklara ayrıca kayak merkezinde, "Tek Millet, Tek Devlet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Kalbimiz Afrin'de Dualarımız Mehmetçikle" şeklinde pankart tutturdukları öğrenildi.

AFRİN’DEKİLER İÇİN YASİN OKUTULDU

Ayrıca, öğretmenlerin mobbingle, öğrencilerin de ailelerinden ‘etkinlik’ adıyla izin alınarak götürüldüğü kayak merkezinde, İl Müftülüğünden imamın çağrılarak Afrin operasyonu için Yasin okutulduğu öğrenildi.

VELİLER AYAĞA KALKTI: ÇOCUKLAR SİYASİ PROPAGANDAYA ALET EDİLİYOR!

Yaşananların ardından velilerin ise ayağa kalktığı bildirildi. Çocuklarını bir daha ‘etkinlik’ adı altında bu tür siyasi organizasyonlara göndermeyeceklerini dile getiren aileler, tepki için imza toplamaya başladı. Bir dilekçe hazırlayan veliler, bugünden itibaren topladıkları imzaları bu hafta içinde okul müdürlüklerine teslim edecek.

Velilerin imzaya açtığı dilekçede ise şu ifadeler yer aldı:

 “…Çocuğumun katılması için tarafımdan izin alınan konu Deprem Haftası olup, çocuğumun gönderildiği siyasi ve dini içerikli etkinliğe rızam ve onayım olmadığını, rızam ve onayım dışında bana söylenenden farklı içerikli bir etkinliğe çocuğumun götürülmesi suçtur. Görevliler hakkında bu konuda hukuki yollara başvurma hakkımı saklı tutmak kaydıyla bundan sonra benzeri bir durum yaşanmaması için iş bu dilekçenin dikkate alınmasını talep ediyorum…”

Yaşananlara tepki gösteren veliler, ‘çocukların siyasi propagandaya alet edildiği, Alevi toplumunda söz konusu tarzda Yasin, Kuran okutma etkinliklerinin yapılmasının dikkat çekici olduğunu ve ‘Başkomutana sevgi gönderme’nin çocuk istismarına girdiğini’ dile getirdi.

ÖĞRETMEN: BU ÇOCUK İSTİSMARIDIR!
Konuya ilişkin ulaştığımız bir öğretmen, yaşananların çocuk istismarı olduğunu belirterek, olayın yasal boyutuna da dikkat çekti. Öğretmen, “Veliye farklı bilgi verilerek, farklı bir etkinliğe götürülüyor çocuklar. AFAD etkinliği deniyor, valilik ziyareti deniyor ama yapılanlar farklı” diyerek, suç işlendiğini dile getirdi.  Öğretmen şunları paylaştı: “Siyasi içerikli sloganlar attırmışlar. Çocukların izni alınmadan ve psikolojik olarak kendilerini kötü hissetmelerine neden oluyor. Hatta evlerine döndüklerinde ağladıkları veliler tarafından belirtildi. Birilerine iyi gözükmek için bu etkinliklerde henüz karar verme gelişimini göstermemiş olan çocukların kullanılması hasar vericidir ve çocuğun psikolojik olarak istismardır.”

‘BEN SİLAH TUTTUM’: VELİLER BELEDİYEYE BAŞVURDU

Velilerin durumu bildirdiği ve konuya ilişkin ulaştığımız Ovacık Belediyesi yetkilisi de "Valilik daha önce çocukları sinemaya götüreceğini belirtip, karakol, panzer, helikopter gösterilip, silahlar tutturulmuş ellerine. Çocuk akşam eve gelince ‘ben silah tuttum’ demiş ailelerine” aktarımında bulundu. Velilerin de kendilerine gelerek durumu bildirdiğini söyleyen yetkili, kayak merkezinde yaşananların da önceden planlanmış kurgu olduğunu ifade etti. "Çocukların eline ‘tek dil, tek din’ şeklinde pankart vermişler, slogan attırmışlar. İmam getirip çocuklara dua okutmuşlar. Ailelere ise ‘AFAD kayak etkinliği’ olarak yazmışlar” diyerek, velilerin yanlış bilgilendirildiğini kaydetti.

Belediye yetkilisi yaşananlara ilişkin şunları söyledi: "Ailelerin hepsi tepkili, direkçe verecekler. Ne yapmamız gerekirse yapacağız diyorlar. Çocukların bu şekilde dini olarak kullanılması, beyinlerinin bu şekilde yıkanması bu da çocuk istismarı.”

DAHA FAZLA