Otizmli Mehmet Eres için basın açıklaması

Otizmli Mehmet Eres için basın açıklaması

Eres’in kaldığı bakımevinde kötü muamele ve işkence ile yaşamını yitirdiği iddia edilmişti.

İleri Haber

İstanbul Büyükçekmece’deki Özel Ailem Bakım Merkezi’nde kötü muamele ve şiddet sonucu yaşamını yitirdiği öne sürülen Mehmet Eres için basın açıklaması yapıldı. Otizm aktivistleri, sivil toplum kuruluşları (STK) ve ailelerin katılımıyla düzenlenen açıklamada, suçluların yargı önünde hesap vermesi talebi dile getirildi.

Otizmli Mehmet Eres’in, Büyükçekmece’de bulunan Özel Ailem Bakım Merkezi’nde gördüğü kötü muamele ve işkence sonucu yaşamını yitirdiği iddia edilmişti. Eres’in ölümü, hastane ve polis kayıtlarına “doğal ölüm” olarak geçerken, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Eres’in sandalyeye bağlandığı, yere düştüğü ve hasta bakıcılar tarafından şiddete maruz bırakıldığı görülmüştü.

Otizm aktivistleri, STK’lar ve aileler bugün birçok kentte bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. İstanbul’da Büyükçekmece Adliyesi önünde düzenlenen basın açıklamasını Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi (PM) ve Engelli Hakları Komisyonu üyesi Avukat Sedef Erken okudu. Erken’in okuduğu açıklamada şu ifadeler öne çıktı:

‘TANIK OLANLAR YARGI ÖNÜNDE HESAP VERSİN’

“Mehmet Eres’in şüpheli ölümünün aydınlatılması için otopsi raporunun ivedilikle dosyaya kazandırılmasını, video görüntülerinden açıkça anlaşıldığı üzere, bu olaya sessizce tanık olmuş kişilerin yargı önünde hesap vermesini istiyoruz.

İstanbul’da düzenlenen basın açıklamasında söz alan Eres’in halası Emel Şen de şu şekilde konuştu:

‘MEHMET SESSİZ BİR ÇIĞLIKTI’

“Mehmet sessiz bir çığlıktı, ben o öldükten sonra sesini duyabildim, lütfen herkes artık sesimi duysun.

‘BAŞKA MEHMET’LER ÖLMESİN’

Kurumun kapatılmasını istiyorum, başka Mehmet’ler ölmesin. Mehmet öldükten iki gün sonra, okulun satışını yapıyorlar, dört ortakken iki kişi kalıyorlar. Neden okulu satıyorsunuz? Ve iddiaya göre kurumda iki sene önce bir ölüm vakası daha olmuş.

‘ÇOK ACI VERİCİ, DAYANAMIYORUM’

Çoğu kişi görüntülerin sadece medyaya verilebilen kısmını izleyebildi. İnanın o kadar vahşet verici görüntüler var ki. Ölen cesedin başında uyuyanlar vardı. 112’yi aramak yerine yanında uzananlar vardı, cesedi tekmeleme anları vardı. Çok acı verici, dayanamıyorum artık.”

‘ENGELLİ BAKIM MERKEZLERİ KANAYAN BİR YARA’

TİP PM ve Engelli Hakları Komisyonu üyesi Avukat Sedef Erken, konuyu İleri Haber’e değerlendirdi. Sözlerine “engelli bakım merkezleri kanayan bir yara” diyerek başlayan Erken, şunları kaydetti:

“Bedensel engelliler veya bilişsel engeli olmayan kişiler için en azından kendilerini koruma anlamında daha avantajlı bir durum söz konusu. Ancak otizmliler ya da kendini ifade güçlüğü çeken engelliler için durum vahim. Bu merkezlerde otizme dair hiçbir uzmanlık söz konusu değil, istihdam edilen kişiler ehil değiller. Hiçbir rehabilitasyon çalışması yapılmayan, sadece odalarda bekletilen ve işlevsiz kalan bu bireyler bir süre sonra davranışlarıyla bu duruma itiraz ediyor.

‘İŞKENCE OLARAK TANIMLANABİLECEK YOLLAR’

Bunu önlemek için bazı durumlarda doktor kontrolsüz yüksek dozda ilaçlar verilmesi ve bu kişilerin el veya ayaklarının bağlanması gibi insanlık dışı, işkence olarak tanımlanabilecek yollara sapıyor bu merkezlerde çalışanlar. Hatta buna dair doktor raporu alındığı söyleniyor, bir doktor nasıl böyle bir rapor vermiş olur akıl alır gibi değil.

‘DEVLETİN KAMUSAL GÖREVİ ÖZELLEŞTİRMESİ…’

Özetle devletin engelli bireye bakım yükümlülüğünü, kamusal bu görevi üstünden atıp bu şekilde özelleştirmesi, kâr zarar hesabı yapan işletmelere devretmesiyle işler daha da karmaşıklaşıyor ve bugün şahit olduğumuz bu ölüm gibi sonlara varabiliyor.

‘BU DAVANIN DA TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Daha önceki darp davaları gibi bu davanın da takipçisi olacak ve tüm bu sistemin değişmesi, bakımevlerinde işkence ve kötü muamelenin son bulması için ne gerekiyorsa yapacağız.”

‘TİP ÖNEMLİ BİR UMUT’

Sedef Erken, engellilerin yaşadığı sorunların çözümünde TİP’in “önemli bir umut” olduğunu ifade etti. Bir süre önce kurulan TİP Engelli Komisyonu’nun engellilere dair çalışmalarına değinen Erken şunları kaydetti:

“Çalışmalara başladık, henüz ilk adımları atıyoruz diyebilirim. Ancak genel başkanımız ve vekillerimiz zaten her zaman bu konuların TBMM’de gündeme gelmesi, soru önergeleri yoluyla yapılanların ya da eksiklerin irdelenmesi anlamında yoğun çaba gösteriyorlar. Yakın zamanda bu konulardaki çalışmalarımızı kamuoyu ile de paylaşıp engelliler alanındaki tüm sorunların çözümünde Türkiye İşçi Partisi’nin önemli bir umut olduğunu göstereceğiz. Tüm engellileri ve ailelerini partimizde örgütlenmeye ve çalışmalarımıza katılmaya davet ediyoruz.”