Otizm Derneği’nde çocuğa cinsel istismar: 'Mahkeme heyeti değiştikten sonra ceza aldı'

Otizm Derneği’nde çocuğa cinsel istismar: 'Mahkeme heyeti değiştikten sonra ceza aldı'

İzmir'de ODER Otizm Derneği'nde Uğur Erbil tarafından istismara maruz bırakılan çocuğun annesi İleri Haber'e dikkat çeken açıklamalarda bulunurken, istismarcı öğretmenin mahkeme heyetinin değişmesinin ardından ceza aldığını söyledi.

Doğan Ergün - @dgnergun

İzmir’deki ODER Otizm Derneği’nde müzik öğretmeni olan Uğur Erbil, otizmli bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakmasının ardından 'çocuğa cinsel istismar' suçundan yargılandığı davada 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Çocuğunun bir gün eve geldiğinde kalçasında morluklar görmesinin ardından çantasına koyduğu ses kayıt cihazıyla istismara maruz bırakıldığını fark eden anne, dava sürecine ilişkin İleri Haber dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Anne, Erbil'in bir buçuk sene elini kolunu sallaya sallaya dışarıda dolaştığını söylerken, "Mahkeme heyeti değişti. Heyet değiştikten sonra ceza aldı" dedi. 

'SANIK İLK DURUŞMADA TAHLİYE EDİLDİ'

Davanın başından itibaren üstünün kapatılması için çalışıldığını kaydeden anne, "Mahkeme kararını veren hakim değişti. Dava süreci bir buçuk yıl kadar sürdü. Önceki heyet vaktimizi çalmış oldu. Sanık normalde tutukluydu ama ilk duruşmada tahliye edildi. Bizim talebimiz basın yasağı ve duruşmanın kapalı yapılmasıydı ama tam tersi oldu. Duruşma salonu tribüne döndü. Zaten daha sonra hakimin taraflı olduğu iyice netleşti" dedi.

Önceki duruşmalarda verilen kararların garipliğinden bahseden anne sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ses kayıtları adli tıpa dosyasız gönderildi, adli tıp kabul etmedi. Hiç alakası yokken jandarma kriminale gönderildi mesela. Sesler o kadar net duyuluyor ki... Yeni heyet zaten hakimin değişmesinin ardından tespit etti 'çok net duyuluyor, şüpheye yer yok' diye. Buna rağmen böyle kriminalden nasıl böyle bir rapor çıktı bilemiyorum. 

Dernek içinde bazı dedikodular çıkardılar. 'Alie içinde yapılıyor, anne göz yumuyor' diye. Bu olay dosyada olmamasına rağmen hakim konu hakkında soru sordu. Bunun üzerine biz de HSK'ya şikayette bulunduk. Bu sefer kendisi çekilmek istedi. Bir üst mahkeme sanık hakkında tutuklama kararı çıkardı ama işleme konulmadı bile. Sanık elini kolunu sallaya sallaya duruşmaya geldi. O kadar rahat ki tahliye kararı çıkacak diye... Ama tahliye kararı çıkmadı."

'DERNEK BAŞKANI SANIK LEHİNE İFADELER VERDİ'

ODER Otizm Derneği yöneticisinin mahkemeye Uğur Erbil'in tanığı olarak geldiğini belirten anne, "Dernek yöneticisi 'Beni mahkeme çağırdı' diyor ama sanığın tanığı olarak geldi ve sanık lehine ifadeler verdi. Ben sonradan öğrendim ki derneğin herhangi bir izni yokmuş, bir izne tabi olması gerekiyormuş. Bununla ilgili şikayette bulunduk ve dernek mühürlendi. Kendi internet sitelerinde müzik terapisi yaptıklarını yazıyorlar ama mahkemede 'Hayır biz müzik terapisi yapmıyoruz' diyorlar. E kayıt ettik... Milli Eğitimden ceza aldılar. Gönüllü olarak yaptıklarını söylüyorlar ama biz ücret veriyorduk. Benim oğlum otizmli ama konuşabilen bir çocuk. Orada daha ağır çocuklar var. Benim çocuğumun başına gelen şey diğerlerinin de başına gelmiştir" dedi.

'KARAR YETERLİ DEĞİL'

Mahkemenin istismarcı Uğur Erbil hakkında verdiği 30 yıllık hapis cezasına şaşırdıklarını belirten anne, kararın yeterli olmadığını söyledi:

"Şaşırdık, sevindik tabii, alıştık çünkü diğer salınma haberlerine. Ama eksik. Oğlumun ilk defa istismara maruz kalmadığı kayıtlarda da belli. Benim oğlumun anlattıklarından başka kişilerin de olduğu anlaşılıyor. Çocuğum internet kullanmıyor, telefon kullanmıyor, televizyon izlemiyor mümkün değil yani kendisinin uydurması. Ama bununla ilgili bir araştırma yapılmadı. Öğretmenin telefonu bile incelenmedi. Soruşturma aşamasında da çok garip şeyler oldu."

DAHA FAZLA