OTİS'ten çıplak aramaya maruz bırakılan kadın işçi için açıklama

OTİS'ten çıplak aramaya maruz bırakılan kadın işçi için açıklama

JW Marriott Otel'de yaşananlara ilişkin açıklama yapıldı.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

JW Marriott Otel'de bir kadın işçinin çıplak aramaya maruz bırakılmasına karşı OTİS basın açıklaması yaptı ve "'Prosedür' diyerek işlediğiniz suçların hesabını soracağız" diyerek otel yönetimine seslendi.

İstanbul Ataköy'de bulunan JW Marriott isimli otelde çalışan bir kadın işçinin, görevli olduğu odada para kaybolduğu iddiası üzerine çıplak aramaya maruz bırakılmasının ardından Tüm Otel Ve Turizm İşçileri Sendikası (OTİS) tarafından basın açıklaması yapıldı. 

Bakırköy Kaymakamlığı'nın eylem ve basın açıklamalarına ilişkin yasak kararı nedeniyle otele yakın bir noktada yapılan açıklamaya, sendilalı işçiler katıldı. OTİS adına İzge Biter tarafından okunan açıklamada, arkadaşlarının otel yönetimi tarafından "prosedür" gerekçesiyle 2 kez çıplak aramya maruz bırakıldığı kaydedildi.

"Bu tutum insanlık onuruna aykırıdır. Kişinin bedensel bütünlüğünde fiziksel ve psikolojik olarak yıkımdır. 'Prosedür bu' diyerek böylesi aşağılık bir durumun altından kalkamazsınız" ifadeleri ile otel yönetimine seslenilen açıklamada, kadın işçinin suçsuzluğunun polis raporlarıyla da ortaya çıkması sonrasında yaşanan sürece de değinildi.

Otel yönetiminin özür dileyeceğini beyan etmesi ve işe devam edeceğini bildirmesine rağmen sözlerini yerine getirmediği belirtilen açıklamada, "ekstracı" olarak otel bünyesinde taşeron olarak çalışan işçinin yalnızca bir gün gösermelik olarak işe çağrıldığı kaydedildi.

Otelde çalışan işçilerin mevcut çalışma şartlarındaki sorunlara da işaret edilen açıklamada, "İşçilere; her işinizi yaptırabileceğiniz, insanlık dışı çalışma koşullarını reva gören anlayışınızla da tüm bu keyfi uygulamalarınızla da ve 'prosedür' diyerek işlediğiniz suçların da hesabını da soracağız" ifadeleri kullanıldı.

'ARKADAŞIMIZ 'PROSEDÜR' DENİLEREK ÇIPLAK ARANDI'

Açıklamanın tamamı şöyle:

"22 Kasım günü, Ataköy’de bulunan JW Marriott isimli otelde kat görevlisi olarak çalışan bir kadın işçi, tam 2 defa çıplak aramaya maruz bırakıldı. Otelde konaklayan bir müşterinin parasının kaybolduğunu söylemesi üzerine odayı temizlediği için şüpheli ilk isim olarak görülen işçi arkadaşımız, ilk önce güvenlik görevlileri tarafından çağrıldı. Herhangi bir şey görmediğini söylemesine rağmen 'prosedür' denilerek çıplak arandı.

'İKİNCİ DEFA HERKESİN İÇİNDE ARAMA YAPILDI'

Üstünde hiçbir şey bulunamayan arkadaşımız kendi çalıştığı departmanın müdürüne ve şefine bu durumu haber vermiştir. Orada da suçlu muamelesi görerek üstünden bir şey çıkmadığı için çalıştığı kata geri gönderilmiştir. Ardından tekrar çağrılarak otelden yine çıplak arama yapılarak dışarı atılmaya çalışılan arkadaşımız otelden çıkmayı reddederek müdürün odasına gitmeye ve kendini izah etmeye çalışmıştır. İşçi arkadaşımızın türlü çabasına rağmen yeniden fakat bu sefer herkesin içinde araması yapılmıştır. 

'PROSEDÜR DEDİĞİNİZ, İŞÇİ HAKLARININ VE HAYATLARININ ÜZERİNİ ÖRTMEKTİR'

Bu tutum insanlık onuruna aykırıdır. Kişinin bedensel bütünlüğünde fiziksel ve psikolojik olarak yıkımdır. 'Prosedür bu' diyerek böylesi aşağılık bir durumun altından kalkamazsınız. Sizin prosedür dedikleriniz; kendi karınız, itibarınız ve şatafatınız için ezip geçmeye çalıştığınız işçi haklarının ve hayatlarının üzerini örtmektir. Buradayız işte, kaldırıyoruz o örtüyü. İzin vermeyeceğiz!

'GÖSTERMELİK OLARAK BİR GÜN İŞE ÇAĞRILDI'

Marriott Otel, işçi arkadaşımızın suçsuzluğu polis raporlarında da sabit olunca, 'Müşteri senden şikayetçi oldu. O mesele çözülünce işe devam edersin' gibi bahanelerle oyalamalarına devam etti. Arkadaşımız bize ulaşıp durumu bildirdiğinde; otel yönetimi, yaptığımız görüşmede işçi arkadaşımızın taleplerini 'sözde' kabul ederek ondan herkesin önünde özür dileyeceğini ve işine devam edebileceğini beyan etti. Göstermelik olarak bir gün işe çağrılan arkadaşımız bir daha çağrılmadı. Bahane olarak da 'Sen taşeronsun (ekstracısın), şu an ihtiyacımız yok ekstracıya (taşerona)' dediler. Bu yüzünüzü de tanıyoruz. Taşeron (ekstracı) işçi alarak aylarca çalıştırıyor ve de oteldeki asıl işleri yaptırıyorsunuz. Buradan tekrar söyleyelim, yaptığınız şey suçtur. 

'İLK FIRSATTA YİNE İŞÇİLERİ YASA DIŞI ÇALIŞTIRIYORSUNUZ'

Sendikanın ihtar göndermesinin ardından da otele ekstracı (taşeron) çalışan almayı bırakarak, isteyenleri de ayın başına kadar kadroya alacağınızı bildirmişsiniz. Fakat bu süreçte de serviste garson, mutfakta bulaşıkçı, katlara da ekstra temizlik çalışanı alarak aynı suçu işlemeye devam ediyorsunuz. Hem de kadrolu çalışanlarınıza duble şift yaptırarak 16 saat çalıştırıyorsunuz. Düzeltmeye çalıştığınız noktada bile yas adışı çalışmaya alışık olduğunuzdan ilk fırsatta yine işçileri yasa dışı çalıştırıyorsunuz. 

'PROSEDÜR DİYEREK İŞLEDİĞİNİZ SUÇLARIN HESABINI SORACAĞIZ'

Suçunuzu örterek ilerlemeye çalıştığınız her adımınızda suç işlemeye devam ediyorsunuz. İşçilere; her işinizi yaptırabileceğiniz, insanlık dışı çalışma koşullarını reva gören anlayışınızla da tüm bu keyfi uygulamalarınızla da ve 'prosedür' diyerek işlediğiniz suçların da hesabını da soracağız. Yaşasın sınıf dayanışması!"