'Otel standardında yurt' da yalan!

'Otel standardında yurt' da yalan!

Öğrenciler barınma sorunlarıyla boğuşurken, özellikle Bakan Kasapoğlu ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamarda 'nimet' gibi sunulan KYK yurtlarında öğrenciler birçok eksik ve sorunla boğuşuyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Öğrencilerin barınma sorunu sürerken, “Barınamıyoruz” diyen öğrencilere karşı Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “otel standardında yurt” söylemlerinin de altı boş çıktı. Üniversitelerin açılmasıyla birçok öğrenci gittikleri yurtlarda hijyen ve beslenme gibi konulardan şikayet ederken, internet gibi imkanlarından da yoksun kaldı.

Son zamanlarda konut kiralarındaki fahiş ücret artışları göze çarparken, bu zamlar birçok şehirde yüzde 50’yi aşmış durumda. Bu nedenle Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalmaya hak kazanamayan üniversite öğrencileri, konut kiralarındaki artış ve yurtların pahalılığı nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakma ihtimaliyle yüz yüze geldi.

Bunun üzerine öğrenciler, şehirlerin park ve meydanlarında barınma nöbetlerine başladı. 1 haftayı aşkın süredir devam eden eylemlerde, birçok öğrencinin ailesi Emniyet tarafından aranıp, taciz edildi. Eylemlere yapılan saldırılarda öğrenciler gözaltına alındı.

Bu sürede açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da öğrencilerin yurt gibi bir sorunlarının olmadığını söyleyerek, mevcut yurtların ise temizlik, konfor, çalışma imkanları, güvenlik, bakımından her alanda yüksek standartlara sahip olduğunu öne sürdü. Kasapoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti olarak, adeta dünyanın en modern, en rekabetçi otel zincirleriyle rekabet eder durumdayız” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün kabine toplantısı sonrası bu konuda açıklamalarda bulundu. “Barınamıyoruz” diyen öğrencileri hedefine koyan Erdoğan, mevcut yurtlar için ise “3-4 kişilik bazalı, banyolu, çalışma masalı, dolaplı, internetli otel standardında odalara dönüştürdük” ifadelerini kullandı.

YURTLAR GERÇEKTEN ‘OTEL STANDARDINDA’ MI?

Ancak üniversitelerin açılmasıyla birlikte durumun bunun tam tersi olduğu ortaya çıktı. Birçok öğrenci özellikle sosyal medyadan kaldıkları yurtlarla ilgili hijyen, beslenme ve imkanlara dair şikayetlerde bulundu.

İleri’ye konuşan bazı öğrenciler ise yurtlardaki durumu şöyle dile getirdi:

Edirne Selimiye KYK Kız Öğrenci Yurdu:  Yurt fiyatlarının bu yıl zamlandı. Yeni dönemle birlikte yerleştiğim ilk andan itibaren tuvalet, banyo ve koridorların oldukça kirli olduğunu gördüm. 4 kişilik odalarda kalıyoruz. Yurdun hiçbir noktasında dezenfektan yok, salgın unutulmuş gibi. Yemek porsiyonları da oldukça küçülmüş ve zamlanmış. Bazı derslerimizin online olmasına rağmen yurtta internet yok.

Kocaeli Zekiye Gündoğdu KYK Kız Öğrenci Yurdu: Yurt fiyatları zamlanmış. Bu ay 10 günlük kalma bedeli için 180 lira ödedim. Yemek fiyatlarına da zam gelmiş. Yemekler zaten lezzetsiz ve kötü. Hijyen koşulları salgın öncesi dönemle aynı. Hijyen malzemelerini oda arkadaşlarımla birlikte aldık.

Van Ümmü Eymen KYK Yurdu: Reklamı yapılan yurt ortamlarından çok daha konforsuz bir ortamdayız. Yurt binamız çok eski, yerler beton ve aşırı soğuk oluyor. Odalarda yataklarımızın bazası yok. İncecik bir kıyafet dolabı haricinde eşyalarımızı kilitleyebileceğimiz alana sahip değiliz. Odaların kapısı kilitlenmediği için zaten açıkta ne bırakırsak çalınıyor. Odada 4 kişi kalıyoruz. Yalnızca bir masa ve 2 sandalye var. Yer kısıtlı olduğu için sadece bir kişi oturabiliyor. Haftada bir çamaşır yıkayabiliyoruz, çamaşırlarımız birikiyor. Yıkadığımız çamaşırlarımızı ancak yatak başlıkları gibi yerlerde kurutabiliyoruz. Yemekler lezzetsiz, porsiyonlar küçük ve pahalı. Yurt kesinlikle temiz değil. Ayrıca oda temizliği öğrencilere ait. Dün su şişelerine su doldurup odayı yıkadık. Salgın önlemleri sıfır. Dezenfektan bile yok. Burada 4 yurt var ve her biri 3-4 blok… Yani binlerce öğrenci var ve hepsi aynı yemekhanede yemek yiyor.

Van Melikşah KYK Kız öğrenci Yurdu: Yurtlar açıklandığı gibi değil. Benim bulunduğum yurt, eski bir yurt. Hafta sonu çalışanlar yok. Öğlene kadar temizlik yapılmıyor. Cuma gününden bu yana 100 kişi 2 tuvaleti kullanmak zorundayız. Yemekhanede müthiş kuyruk var. Yemekler kötü, buz gibi ve pahalı. 4 kişilik odalardayız. Yemekhane girişinde ve bloklarda dezenfektan var. Yurt fiyatı 275 liraya yükselmiş.

İstanbul Akkadın Hacı Mustafa Tarman KYK Kız Öğrenci Yurdu: Benim okulum 4 Ekim’de başlayacak. 3 Ekim’e kadar yurda yerleşim yasak. Buna rağmen, bu ay kalmadığım yurt için 18 günlük 166 lira ödedim. Net fiyatları halen bilmiyoruz ama bu yurdun zamlandığı anlamına da geliyor. Okulun açılmasından bir gün önce yurda yerleşmek de düşündürüyor. Muhtemelen herkes o güne bilet aldı. Yurda yerleşmeye çalışan binlerce kişi… Yoğunluğu tahmin edebilirsiniz.