'Osmanlı torunu' El Salvador başkanı gerçekte kim?

'Osmanlı torunu' El Salvador başkanı gerçekte kim?

El Salvador'da şubat ayında yapılan devlet başkanlığı seçimini Filistin kökenli Nayip Bukele kazanarak görevine başladı.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

Geçtiğimiz gün, El Salvador'da şubat ayında yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Filistin kökenli Nayip Bukele, yemin ederek görevine başladı.

Bukele'nin başkanlığını Türkiye medyası, Anadolu Ajansı'nın servis ettiği habere dayanarak ailesinin Osmanlı İmparatorluğu egemenliğindeki Filistin'den göçmesine dayanarak haberleştirdi. Peki 7 milyon nüfuslu Latin Amerika'nın en küçük ülkelerinden biri olan El Salvador'da Bukele'nin başkanlığı ne ifade ediyor?

İKİ PARTİLİ SİSTEM SONA ERDİ

El Salvador, son 30 yıldır sağcı Milliyetçi Cumhuriyet Partisi (ARENA) ve solcu Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi (FMLN) arasında iki partili bir seçim düzenindeydi. Bukele son seçimleri bu iki partinin toplamından daha çok oy alarak kazandı. 

37 yaşında bir iş adamı olan Bukele sağ ve muhafazakar görüşlere sahip. Kişi başına 3 bin 500 dolarlık GSYİH ile Latin Amerika'nın en yoksul ülkelerinden biri olan El Salvador'un tarihindeki en genç başkan oldu. Daha önce Nuevo Cuscatlán ve San Salvador gibi iki önemli şehirde belediye başkanlığı yapmış olan Bukele, 2019-2024 yılları arasında El Salvador devlet başkanı olarak görev yapacak. 

FMLN'DEN İHRAÇ

Bukele 2019 şubat ayında girdiği seçimleri kazanarak görevi 2014'te FMLN adayı olarak başkan seçilen Salvador Sánchez Cerén'den devraldı. FMLN, 1970'li yıllarda ülkede verdiği gerilla mücadelesiyle tanınıyor. Daha önce bir FMLN üyesi olan Bukele 10 Ekim 2017'de parti üyelerine fiziksel ve sözlü şiddet uyguladığı için partiden ihraç ediliyor ve daha sonra "Nuevas Ideas" (Yeni Fikirler) adlı bir parti kuruyor. Bu parti, El Salvador'un Yüksek Seçim Kurulu tarafından 24 Ağustos 2018'de kabul edildi. 

BAŞKAN ADAYLIĞI

Partisinin kuruluşu sürecinde, ülkedeki diğer sağ güçlerle ittifak zeminini yoklayan Bukele, "Demokratik Değişim İttifakı"nın kuruluşuna öncülük etti. 26 Temmuz 2018'de, başkan adaylığını sosyal medya üzerinden açıkladı. Başkan adaylığını açıkladıktan sonra söz konusu ittifak, "Ulusal Birlik İçin Büyük İttifak" (GANA) adını aldı. Başkan adaylığı boyunca, El Salvador'un en büyük sorunlarından olan dışarıya verilen göç, uyuşturucu, yozlaşma, güvenlik gibi problemlerine somut olarak bir öneride bulunmuyor. 3 Şubat 2019'da gerçekleşen seçimleri oyların yüzde 53.03'ünü alarak kazandı.

Her ne kadar adaylığı boyunca "Ülkede yozlaşma olmazsa yeteri kadar para olur" şeklinde bir slogan ile yola çıksa da, gözlemciler El Salvador'un söz konusu problemlerini nasıl çözeceği hakkında somut bir planı olmadığını dile getiriyor.