Osmaniye'de  JNR Tekstil ve Birteks Tekstil işçileri karantinaya alındı

Osmaniye'de JNR Tekstil ve Birteks Tekstil işçileri karantinaya alındı

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Organize Sanayi Bölgesinde faal olan JNR Tekstil ve Birteks Tekstil işçileri evlerinde karantinaya alındı. JNR Tekstil işçileri fabrikada çalışanların sağlığı için önlem alınmadığını söyledi.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki Organize Sanayi'de kurulu JNR Tekstil ve Birteks adlı fabrikalarında çalışan işçiler karantinaya alındı.

Kadirli İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararınca, çalışan işçiler 14 gün boyunca karantinada olacak.  İşçiler, Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 27. ve 72. Maddeleri gereğince14 gün süre ile ikametgahlarında tedbir amaçlı izole edilecekler.

Evrensel'den Halil İmrek'in haberine göre, Öz İplik İş Sendikası'nın örgütlenme çalışması yaptığı JNR Mensucat Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de patron işçilere baskı yaparak sendikadan istifa ettirmişti. Fakat salgın dolayısıyla hiçbir önlem alınmamıştı. Fabrikalarda salgınla mücadelede en temel önlemlerden olan maske ve hijyen önlemleri dahi alınmazken işçiler servislere çok kalabalık bindirilmekteydi. Salgının fabrikada artış göstermesinin ardından bazı önlemler alınsa da salgının yayılmasına engel olunamadı.

Kadirli İlçe Kaymamı Ahmet Arık, 29 Ekim tarihinde yaptığı açıklamada İlçe Hıfzıssıhha Kurulunca, koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek amacıyla ilçeye zaruri hizmetler haricinde bütün araç giriş ve çıkışlarının sınırlandırılmasına karar verildiğini söyledi. Kadirli ilçesinde koronavirüs sayılarında artış yaşandığına dikkat çeken Arık, düğün ve cenaze için ilçeye gelenlerin virüsü taşıdığını ve bulaştırdığını belirtti. Arık, Sivas'tan gelen bir yurttaşın 17 kişiye, Gaziantep'ten gelen vatandaşın ise 7 kişiye virüs bulaştırdığını ifade etti.

KISITLAMALARA TİCARİ YERLER DAHİL EDİLMEDİ

Kadirli ilçe Kaymakamı 2 Kasım Pazartesi günü saat 07.00'den itibaren Osmaniye'ye bağlı ilçeler ile Kadirli'nin sınır komşuları olan Kozan, Andırın, Ceyhan ilçeleri hariç diğer il ve ilçelerden gelen yurttaşların, 14 gün süreyle belirtecekleri adreste karantinaya alınacağını açıklamıştı. Ancak bu karantina ve kısıtlama uygulamasının ticari faaliyetler yürüten şirket, şahıslar ve tevdi edilen bir kamu görevini yürütme amacı ile ilçeye gelen kamu görevlilerinin kapsam dışında tutulmasına karar verilmişti. Durum böyle olunca fabrika çalışanları işe devam etmek zorunda kaldı ve fabrikada yüzlerce kişi dip dibe çalışıp serviste yine kalabalık şekilde yolculuk yaptı. Vakalar artış gösterince ve iş kontrol altına alınamayınca da iki fabrikanın 14 gün karantinaya alınmasına karar verildi.

KARANTİNA İŞÇİLERİN YILLIK İZNİNE SAYILACAK

Kadirli İlçe Hıfzıssıhha Meclisi 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha kanunu gereğince Kaymakam Ahmet Arık başkanlığında toplanarak Organize Sanayi'deki iki fabrikanın karantinaya alınmasına karar verdi. İki fabrikada çalışan işçiler hakkında 14 gün boyunca evlerinde izole edilmeleri kararı alındı. Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 27. ve 72. Maddeleri gereğince 14 gün süre ile ikametgahlarında tedbir amaçlı izole edilecekler. 

Koronavirüs testi pozitif çıkan, hastaneye tedavi amaçlı giden ve raporu olan işçilerin idari izinli olacağı ancak karantinaya alınan diğer işçilerin evde kaldıkları sürenin yıllık izinlerinden kesileceği öğrenildi.  Yıllık izni olmayan işçiler yeni yıldaki izninden borçlandırılacak. JNR Tekstil işçileri, “Dünya genelinde bir salgın var. Salgında hiçbir tedbir alınmadan çalıştırıldık. 50-60 vaka çıkana kadar bir önlem alınmadı. İş işten geçtikten sonra önlemler alındı o da fayda etmedi. Kaymakamlık fabrika işçilerinin karantinaya alınması kararı verdi. Bizleri eve gönderdiler. Ama şimdi o süreyi de bizim yıllık izinden keseceklermiş. Bu doğru değil, işçi keyfi için mi evde kalıyor. İzin hakkımız karantinaya sayılmamalı” dedi.