Osmangazi Üniversitesi rektörü Gönen istifa etti

Osmangazi Üniversitesi rektörü Gönen istifa etti

Dört akademisyenin öldürüldüğü Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Hasan Gönen istifa etti.

Eskişehir’de dört akademisyenin katledildiği Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Hasan Gönen günler sonra istifa etti.

Türkiye, 6 Nisan'da üniversitede yaşanan katliamla sarsıldı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde Volkan Bayar adlı araştırma görevlisinin, üniversitenin Eğitim Fakültesi'nde düzenlediği saldırıda, Dekan Yardımcısı Mikail Yalçın, Fakülte Sekreteri Fatih Özmutlu ile öğretim görevlileri Serdar Çağlak ve Yasir Armağan yaşamını yitirmişti.

Bayar'ın, 103 kişiyi ‘FETÖ'cülük ithamıyla işinden ettiği tartışmaları devam ederken, kendisine sahip çıktığı öne sürülen üniversite rektörü Hasan Gönen'den istifa haberi geldi.

'DEVLETİMİZİN BEKASI İÇİN' DEDİ

Makamında basın toplantısı düzenleyen Gönen, soruşturmanın selameti için görevinden ayrıldığını söyledi. Gönen, "Devletimizin bekası, soruşturmanın selameti ve üniversitem başta olmak üzere devlet kurumlarımızın yıpratılmaması için istifa ediyorum" dedi.

'BASINDA ÇIKAN HABERLER FETÖ'CÜLERİN İDDİALARI'

Makamında basın toplantısı düzenleyen Gönen, "Bu olay sonrasında basında yapılan birçok açıklama gerçeği yansıtmamaktadır. Bu açıklamalarda yer alan iddialar 15 Temmuz sonrası Kanun Hükmünde Kararnamelerle Üniversitemizden uzaklaştırılan ve FETÖ/PDY terör örgütü üyesi veya bağlantısı olmakla yargılanan kişilere ait taraflı iddialardır'' diye konuştu.

'VERİLEN DİLEKÇELER İŞLEME KONULDU'

Gönen, olayın sıcaklığı ve kaybettikleri değerlere saygı ve yürüttüğü kamu görevi gereği olarak bir açıklamada bulunmadıklarını savunarak şunları söyledi:

''Gelinen noktada ortaya çıkan vahim durum karşısında, iddiaların kurumumuzu hedef alan hususlarına ilişkin paylaşılabilecek ölçüdeki resmi bilgileri sizlere açıklama ihtiyacı doğmuştur. Yüce Türk adaleti sürecin sonunda elbette tüm gerçekleri ortaya çıkaracaktır. 15 Temmuz 2016 sonrası FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile irtibatı, iltisakı veya aidiyeti olduğu iddiaları ile ilgili olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde sadece katil Volkan Bayar ihbarlarına dayanılarak bazı kişiler hakkında soruşturma açıldığı ve işlem yapıldığı iddiası tamamen gerçek dışıdır. Cinayetleri işleyen katil Volkan Bayar da dahil üniversitemize o dönemde verilen tüm ihbar belgeleri dikkatlice incelenmiş ve devletimizin ilgili kurumlarından gelen bilgiler ile birlikte değerlendirme yapılmıştır. Sadece bir dilekçe ile işlem yapıldığı iddiası üniversitemizi olduğu kadar FETÖ/PDY ile mücadelede görev alan devletimizin tüm kurumlarını da töhmet altında bırakan bir tutumdur. Kullanılan bütün deliller devletimizin ilgili kurumları tarafından üniversitemize verilen delillerdir. Üniversitede yürütülen soruşturmalarda katil Volkan Bayar'ın ihbarlarına göre soruşturma açılmadığının en büyük kanıtı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na ve OHAL Komisyonu'na gönderilen soruşturma dosyalarıdır.

KHK'lar ile FETÖ/PDY bağlantıları kapsamında üniversitemizden ihraç edilen ve gündemi kendi çıkarları doğrultusunda kullanma çabasındaki kişiler hakkında da sadece katil Volkan Bayar'ın iddia ve ihbarlarına dayanarak hiçbir soruşturma açılmamış olması da bunun bir göstergesidir."

'ÜNİVERSİTEMİZİN YETKİSİ YOK'

Gönen, 15 Temmuz sonrası tüm kamu kuruluşlarında olduğu gibi kurumlarında da ‘FETÖ’ üyesi veya bağlantısı olmakla suçlanan kamu görevlileri olduğunu söyleyerek ''Bu kişilerin ihracı Kanun Hükmünde Kararnameler sonucunda yapılmıştır. Malumunuz üzere, daha sonrasında yapılan düzenleme ile görevlerine dönme noktasında OHAL komisyonları yetkilendirilmiştir. Üniversitemizin ve diğer kurumların bu konuda hiçbir yetkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle basın önünde yapılan bazı açıklamalarda özellikle kişilerin göreve üniversitemizce döndürülmediği iddiası tamamen gerçek dışı bir iftiradır" iddiasında bulundu.

'CAN GÜVENLİĞİ HAKKINDA BİR DİLEKÇE SUNMADILAR'

Gönen, ''Dilekçelerinin işleme konulmadığını iddia eden kişiler hiçbir zaman can güvenliği ve tehdit unsurlarından dolayı mağdur olduklarını belirten bir dilekçe sunmamışlardır. Sunulan dilekçeler katil Volkan Bayar'ın kendileri hakkında ihbarcı olup olmadığı, bilgi belge istemi, katil Volkan Bayar'ın FETÖ ile ilgili işlem yapılmasını talep eden dilekçelerdir'' diye iddia etti.

'YÖK'E İLETİLDİ'

Gönen, şunları kaydetti:

''Bu dilekçelerin tümü kurumumuzca işleme alınmış olup, hepsi için muhatap kişilere cevap verilerek işlemleri yapılmıştır. Halen devam eden işlemler de bulunmaktadır. Katil Volkan Bayar'ın iftira niteliğinde ihbarlarda bulunduğuna yönelik ilk başvuru dilekçesi 27 Aralık 2017 tarihinde Rektörlüğümüze verilmiş olup, katil Volkan Bayar hakkında derhal disiplin soruşturması açılmıştır. Son olarak merhum Yasir Armağan tarafından 23 Mart 2018 tarihinde verilen şikayet dilekçesi üniversitemizce işleme konmuş ve katil Volkan Bayar ile eşi Saadet Aylin Bayar hakkında soruşturma 27 Mart 2018 tarihinde açılmıştır. Katil Volkan Bayar hakkında verilen dilekçelerin işleme konulmadığı iddiası gerçek dışıdır. Tüm başvuruların evrak kayıt işlemleri zamanında yapılmış olup verilen bütün cevaplar, yapılan tüm işlemler belgeleri ile birlikte savcılık, YÖK gibi resmi makamlara iletilmiştir.''

Osmangazi Üniversitesi’nden akademisyenler, rektör Gönen'in Bayar hakkındaki şikayetleri işleme sokmadığını söylemişti.