Osman Kavala'ya tahliye çıkmadı

Osman Kavala'ya tahliye çıkmadı

1144 gündür tutuklu olan iş insanı Osman Kavala, bugün hakim karşısına çıktı. Kavala duruşmaya SEGBİS'le bağlandı. Mahkeme heyeti duruşmayı 5 Şubat 2021'e erteleyerek, Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar vedi.

Gezi davasından beraat edip tahliye edildiği gün, daha öncesinde tahliyesine karar verilen 15 Temmuz dosyasına ilişkin tutuklanan iş insanı Osman Kavala, 15 Temmuz dosyasına ilişkin ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı 5 Şubat 2021'e erteledi.

Kavala, İstanbul Adliyesi'nde görülen davaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden SEGBİS ile bağlandı. 

1144 gündür, başta beraat ettiği Gezi eylemleri olmak üzere çeşitli iddialar ve farklı davalar nedeniyle cezaevinde tutulan Kavala, bugün görülen duruşmada savunma yaptı.

Savunmasında Gezi davasını hatırlatan Osman Kavala, "İddianamedeki suçlamaların hiçbiri olgusal temele dayanmamakta. Suçlamalar dünya görüşüme ve etik değerlerime, sorumlu olduğum STK’nın amaçlarına taban tabana zıttır" dedi. 

Kavala'nın savunmasında öne çıkanlar şu şekilde:

"Gezi iddianamesi, Gezi’nin Soros tarafından planlandığı finanse edildiği, talimatlarım altında çalışan gizli bir yapıyla Gezi olaylarını kurguladığım şekilde fantastik bir kurgu içermekteydi. Gezi’yi önceden bildiğime, hükümeti devirme amacı güttüğüme dair hiçbir delil, bulgu, işaret olmadan bu suçlamalar yapılabilmişti. Herhangi maddi kaynak olmamasına rağmen Gezi olaylarını finanse ettiğimde ısrar edilmişti. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi benim ve tüm sanıkların beraatine karar vermişti. İddia makamı, casusluk suçlamasını Gezi İddianamesi’ne dayandırarak gerekçelendirmeye çalışıyor. Ergenekon ve Balyoz davalarında hukuksuzlukları eleştirdiğim yazılarım mahkemenize sunulmuştu.

'BARKEY İLE SÜREKLİ İRTİBATIMIZ OLMADI'

Hayatım boyunca askeri darbelere karşı çıktım. Benim yurt dışı seyahatlerimde nerede kiminle görüşmüş olduğum bellidir. Tüm seyahatlerim şeffaftır. Benim bağlantıda olduğum STK’lar da bellidir. Henry Barkey ile aralarında hükümet temsilcilerinin de bulunduğu bir toplantıda tanıştım. Sürekli bir irtibatımız olmadı. Barkey ile bir lokantada tesadüfen karşılaşmak dışında görüşmem, hatta telefon kaydım bile olmadı. Baz istasyonu kaydının görüşme yaptığımızın kaydı olarak görülmesi doğru değil. Benim ve Barkey’in telefonlarının birkaç defa yakın baz istasyonlarından sinyal verdiği tespit edilse de iki sinyal haricinde benim telefonum Harbiye’deki baz istasyonundan sinyal vermiştir. Otellerin bulunduğu, çalışma ofisime en yakın baz istasyonu budur. Belgesel filmlerin benimle ve Anadolu Kültür ile hiçbir alakası yoktur. Yer İsimleri Projesi'nde farklı araştırmacı ve STK’lar çalışmalar yapmışlardır. Eski yer isimlerinin araştırılması devlet aleyhine faaliyet değildir. 

İddia makamı Soğuk Savaş dönemi istihbarat faaliyetleri ile demokrasiye katkı sağlayan sivil toplumu karıştırmaktadır. Başka ülkelerde rejime muhalif faaliyetler yapanlar sık sık casusluk suçlamasıyla karşılaşmışlardır. Buna rağmen ülkemizde sivil toplum faaliyetleri yürütenlerin casusluk ithamıyla karşılaşması vaki değildir. Anadolu kültür tüm faaliyetlerinde düşmanlığa yol açabilecek önyargıların aşılmasını hedefler. Mahkemeye takdim ettiğimiz belgede de görebileceğiniz gibi sergi film fotoğraf çalışmaları gibi faaliyetlerle meşgul. Anadolu Kültür olarak sanat ve kültür etkinlikleriyle katkıda bulunmaya çalıştığımız amaç budur."

Osman Kavala Anadolu Kültür’ün gerçekleştirdiği projelerden örnekler vererek şunları söyledi:

-Ani Antik Şehri’nde ortak restorasyon çalışması yapıldı.
-Gomidas anısına konser düzenlendi. Etkinlik 2010 Kültür Başkenti’ne dahil edildi. Destek aldık.

'TUTUKLU OLMAM MANEVİ İŞKENCE HALİNE GELDİ'

Kavala savunmasını şöyle bitirdi: 

"Açık Toplum Vakfı yasalara uygun şekilde faaliyet göstermiştir, vakfın yasalara aykırı bir faaliyette bulunduğuna dair hiçbir bulgu yok. Vakfın fon vermesi konusunda özel bir yetkim olmadı. Gerçeklikten bu kadar kopuk, tuhaf suçlamalar gerekçe gösterilerek tüm yargı kararlarına rağmen tutuklu kalmam artık bir tür manevi işkence haline gelmiştir. Umarım bu iddianame, türünün son örneği olur teşekkür ediyorum” 

Kavala, hakimin Emniyet’te verdiği ifadeyi teyit edip etmeyeceği yönündeki sorusuna ise “Ben bugüne kadar herhangi suçlamadan dolayı savcı tarafından sorgulanmadığımı da beyan etmek istiyorum” yanıtını verdi.

ARA VERİLDİ

Salonda bulunan ve SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlanan toplam 6 tanığın beyanı ardından duruşmaya 15 dakika ara verildi.

'İDDİANAME GEZİ DAVASININ RÖVANŞI NİTELİĞİNDE'

Duruşma avukatların beyanları ile devam ediyor. Av. Deniz T. Aytöre şu ifadeleri kullandı: 

"Hiçbir tanık beyanında Osman Kavala ile ilgili bilgisi veya görgüsü olduğunu söylemiyor. Sadece bir tanık uzaktan tanıdığını söyledi. Kavala ile ilgili doğrudan bir bilgi ve görgü yok. İddianame, sanık hakkında beraat kararı verilen başka dosyaların delillerine dayanmış. Dosyadaki tek somut şey Kavala ve Berkey’in baz istasyonlarının çakışması ki bununla ilgili birazdan konuşacağız. Bizim açımızdan iddianame hiçbir hukuki değer taşımıyor.

Bu iddianame tam da buz gibi bir şekilde hukuka aykırı. Bu iddianamede bırakın şüpheyi niyet okuma var. İddianame siyasi bir manzume olarak kaleme alınmış. İddianamenin bir tek cümlesinde bile Gezi Parkı davasında tüm sanıkların beraat ettiği bilgisi yer almamaktadır. En büyük hukuka aykırılık, hukuka aykırı elde edilmiş olduğu bir ağır ceza mahkemesi tarafından saptanmış delillerin bu dosyaya da konmasıdır. Bu iddianame delilsizdir, apar topar yazılmış, Gezi davasının rövanşı niteliğindedir. Osman Kavala basılmamış bir kitaba yardım yapacağına, konser yapacağına Seferberlik Tetkik Kurulu’na girseydi bugün beraat etmişti. Mesleki saygımız nedeniyle naif cümleler kurmaya çalışıyorum."

TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Verilen aranın ardından savcı, Kavala'nın tutukluluğunun devamını talep ederken Ayrıca, H. Barkey hakkındaki yakalama emrinin devamını ve Leyla Alaton’un bir sonraki celse tanık olarak dinlenmesini istedi.

Mahkeme heyeti duruşmayı 5 Şubat 2021 tarihine erteleyerek, Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verdi.