Osman Kavala, tutuklandıktan 20 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak

Osman Kavala, tutuklandıktan 20 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak

Gezi Direnişi'ne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tamamlanan iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken; Osman Kavala, tutuklandıktan 20 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Gezi Direnişi'ne ilişkin 16 kişi hakkında yürütülen soruşturma kapsamında yaklaşık 16 ay sonra tamamlanan iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve Memet Ali Alabora'nın da bulunduğu 16 isimin yargılanacağı davanın ilk duruşması 24 Haziran'da Silivri'de yapılacak. Duruşmalar hafta boyunca sürecek.

Öte yandan 490 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ve 109 gündür tutuklu bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi Çalışanı Yiğit Aksakoğlu’nun tutukluluk durumuna yapılan itirazı reddedildi. Kavala ve Aksakoğlu hakkındaki tutukluluğa devam kararının gerekçesinde ise sanıkların yurt dışına kaçma ihtimali, kuvvetli suç şüphesi ve ifadelerinin alınmamış olması gösterildi.

[ih2]

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 657 sayfalık iddianamede, Kavala'nın yanı sıra Memet Ali Alabora, Ayşe Mücella Yapıcı, Can Dündar, Ayşe Pınar Alabora, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mine Özerden, Ali Hakan Altınay, Şerafettin Can Atalay ve Tayfun Kahraman da şüpheli olarak yer alıyor.

[ih3]

16 isim için "Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini engellemeye teşebbüs" ve "Gezi olaylarını finanse etmek" suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, 746 müşteki bulunuyor.İddianamede Yiğit Aksakoğlu ve Osman Kavala’nın halen tutuklu bulunduğu hatırlatılırken; yurt dışında bulunan 6 kişi hakkında da yakalama kararı olduğu kaydedildi.