Orman yangınlarına müdahale etmeyenleri şikayet ‘soyut’muş…
Başsavcılık tarafından THK kayyumu hakkındaki suç duyurusu için yaklaşık 6 ay sonra karar verildi.
Tugay Candan - @TugayCandann
Mail: tugaycandan@ilerihaber.org
TİP tarafından orman yangınlarına müdahalede görevini yerine getirmeyen THK kayyum heyeti hakkında yapılan suç duyurusunda soruşturmaya yer olmadığına karar verildi. Başsavcılığın gerekçesinde daha önce verilen bir karara dayanılarak "yapılan ihbarın soyut ve genel nitelikte olduğu, dolayısıyla atılı suçların unsurları itibariyle oluşmadığı" ifadelerini kullandı.
2021’in temmuz ve ağustos aylarında Akdeniz Bölgesi’ndeki yangınlarda 9 kişi hayatını kaybetmiş ve on binlerce hektar ormanlık alan zarar görmüştü. O dönem, Türk Hava Kurumunun (THK) yangın uçaklarının yetersizliği tartışma konusu olmuş ve başta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı olmak üzere kayyum yönetimi tartışmaların odağına oturmuştu.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) adına o dönem Adalet İçin Hukukçular tarafından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, THK Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, Kayyum Heyeti Başkanvekili H. Abdullah Kaya, Kayyum Heyeti Üyesi Adnan Zengin ile suça iştirak ettiği tespit edilecek olan diğer bürokratlar, memurlar, kolluk amirleri ve diğer kamu personellerini hakkında yangınlara gerekli müdahalenin yapılmadığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu.
YANGINA MÜDAHALE ETMEYENLERİ ŞİKAYET ‘SOYUT’MUŞ…
Suç duyurusuyla ilgili Bakan Bekir Pakdemirli hakkındaki dosya ayrılırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından THK kayyumu hakkındaki suç duyurusu için yaklaşık 6 ay sonra karar verildi. Soruşturmaya yer olmadığına ilişkin verilen kararın gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:
Uyap kayıtlarının tetkikinden aynı olayla ilgili olarak daha önce Cumhuriyet Başsavcılığımızca 22/02/2022 tarih ve 2021/18803 ihbar dosya no, 2022/1279 Karar no ile "yapılan ihbarın soyut ve genel nitelikte olduğu, dolayısıyla atılı suçların unsurları itibariyle oluşmadığı" gerekçesiyle şikayet edilenler hakkında Soruşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararın verildiğinin görüldüğü, Uluslararası Ceza Hukukunun temel prensiplerinden birinin bir fiilden dolayı birden fazla yargılama yapılamaması anlamına gelen "non bis in idem ilkesi" olduğu, bu ilkenin Ulusal Ceza Kanunlarımız tarafından da kabul edildiği, iş bu ihbarın da mükerrer kayıt niteliğinde olduğu anlaşılmakla, SORUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA, Kararın, CMK'nın 158/6, 160/1 ve 173. Maddeleri gereğince ihbar eden vekiline TEBLİĞİNE, İtirazı kabil olmak üzere karar verildi.
KARARA İTİRAZ EDİLECEK
Adalet İçin Hukukçulardan, parti avukatı Şerif Özgür Urfa, bu karara itiraz edeceklerini söyledi.