Orman Okulu'nun müdürü, maaşını ödemediği için hakkını arayan öğretmenleri MEB'e 'komünist' diyerek şikayet etti!

Orman Okulu'nun müdürü, maaşını ödemediği için hakkını arayan öğretmenleri MEB'e 'komünist' diyerek şikayet etti!

Özel İstanbul Orman Okulu’nun Genel Müdürü, maaşlarını ödemediği ve haklarını isteyen öğretmenleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 'komünist' oldukları iddiasıyla şikayet etti.

İzel Sezer - @izelsezer

Özel İstanbul Orman Okulu’nda maaşları ödenmeyen ve haklarını isteyen öğretmenler, okul yönetimi tarafından tehditlere maruz bırakıldı. Hak gasbını İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne taşıyan öğretmenler, okulun Genel Müdür Murat Tonbul tarafından siyasi parti üyesi oldukları iddiasıyla hedef gösterilirken, bir öğretmen ise SGK tarafından kendisine atılan bir mesajla işine son verildiğini öğrendi.

Stem Forest School Eğitim Kamp ve Danışmanlık Hizmetleri Anonim Şirketi’ne bağlı Özel İstanbul Orman Okulu’nda çalışan öğretmenler, yaşadıkları hak gasplarını İleri Haber’e anlattı.

ŞUBAT AYINDAN BERİ MAAŞ YATMADI

Yıllarca sınıf öğretmeni olarak çalışan E. Ü.’nün iddiasına göre, öğretmenlere 5-10 Mart tarihleri arasında yatması gereken şubat ayı maaşı, şirkete bağlı hiçbir öğretmene yatmadı. Aynı şirkete bağlı Özel İstanbul Orman Anaokulu, Özel İstanbul Orman İlkokulu ve Şile Özel Yönder Ortaokulu’nda görev yapan öğretmenlere okul yönetimi tarafından 13.03.2020 tarihinde okulların yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinden dolayı iki hafta tatil edileceği ve personelin ücretsiz izne çıkarılacağı duyuruldu. Öğretmenler ise buna karşı çıktı ve yönetimin geri adım atmasıyla ücretli izne çıkarıldı.

‘YARIM MAAŞI KABUL ETMEYEN İSTİFA ETSİN’

23 Mart’ta online eğitime başlayan kurumda, öğretmenlerin maaşının ödenmemesi sebebiyle derse girmeyeceğini söyleyen sınıf öğretmeni E.Ü., Genel Müdür Murat Tonbul’un, E.Ü’nün maaşını ödemek yerine boşta kalan dersleri maaşını alamamış diğer personellere yüklediğini söyledi. Bu sebepten ertesi gün derslere tekrar girmeye başlayan E.Ü., iki hafta çalıştıktan sonra yönetimin kendisi haricindeki öğretmenleri arayıp mart ayı hak edişinden itibaren maaşlarının yarısının yatırılacağı ve kabul etmezlerse istifa etmeleri gerektiğini, kendilerinin de ücretsiz izne çıkarma hakkı olduğunu ifade etti.

Aktarılana göre, kendisinin neden aranmadığı konusunda Murat Tonbul ile görüşmek üzere toplantı ayarlayan E.Ü., maaşını alamayan öğretmenlerin hızlı iletişim kurmaları için bir WhatsApp grubu kurdu ve buradaki öğretmenlerin de toplantıya katılmak istediğini söylemesi üzerine hakkı gasp edilen 11 öğretmen, Genel Müdür Murat Tonbul ile toplantı yaptı.

Toplantıda öğretmenlerin, geçmiş maaşlarının tam yatması şartıyla bundan sonraki aylar için yarım maaşla çalışmayı kabul edebileceğini söylemesine rağmen yönetici, geçmiş maaşlar için de gelecek maaşlar için de bir güvence ve net tarih veremeyeceğini söyledi.

HAK GASBINI DİLE GETİREN ÖĞRETMENLERE TEHDİT

5 Nisan’da başlayan cadı avıyla birlikte, okuldaki hak gasplarına ilişkin haberlerin yayılmaması için öğretmenlerin kurumsal e-postalarına erişimi engellendi ve Tonbul tarafından kurum içi iletişim grubuna, öğretmenlerin maaşının ödenmemesine ilişkin bir sitede yapılan haber sebebiyle, konuya ilişkin konuşan öğretmenler hakkında yasal sürecin başlatılacağına ilişkin tehditler içeren bir mesaj atıldı. Ardından ise, yine aynı gruba öğretmenlerin kendi aralarında kurduğu WhatsApp grubu sebebiyle hukuki işlem başlatılacağına dair tehdit içeren bir mesaj gönderildi.

ÖĞRETMENLER İÇİN ‘KOMÜNİST’ DİYEREK HEDEF GÖSTERDİ

Tüm öğretmenlerin kurumsal e-posta hesabının engellenmesi sebebiyle öğretmenlerin derse girmesinin de mümkün olmaması üzerine öğretmenler, Şile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe verdi ve geçmiş maaşlarının yatmasını talep ettiği bir ihtarname gönderdi.

Burada İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özen’le yapılan görüşmeye, Murat Tonbul da katıldı ve burada öğretmenler hedef göstererek öğretmenlerin bir siyasi parti üyesi ve ‘komünist’ olduğunu iddia etti. Bu hedef gösterme üzerine Mustafa Özen, öğretmenleri odasından çıkardı.

SGK’DEN GELEN MESAJLA İŞTEN ÇIKARILDIĞINI ÖĞRENDİ

4 Mayıs’ta yönetim tarafından E.Ü. isimli sınıf öğretmeni hariç tüm öğretmenler aranarak, 17 Nisan’dan itibaren ücretsiz izne çıkarıldıkları bildirildi. Ardından ise E.Ü. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) gelen mesajla, 29 çıkış koduyla (işveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih) işten çıkarıldığını öğrendi.

ÖĞRETMENLER ÜCRETSİZ İZNE DE ÇIKARILMAMIŞ

Öte yandan, 17 Nisan’da aranarak ücretsiz izne çıkarıldığı söylenen bir öğretmenin ise, 5 Mayıs’ta SGK’ye giderek ‘kısa çalışma ödeneği’ çıktığı halde kurum tarafından bu ödeneğin nasıl engellendiğini ve kendisinin bu süreçte nasıl ücretsiz izne çıkarılabildiğini sorması üzerine, kurumun öğretmenleri ücretsiz izne çıkarmadığı ortaya çıktı.

NE OLMUŞTU?

Ekim 2019’da Genel Müdür Murat Tonbul’un, okul bünyesinde çalışan E.Ü. isimli öğretmen adına icra dairesinden gelen bir tebligata istinaden öğretmenin maaşının 4’te birini keserek icra dairesine göndermesi gerekirken, kurumun maaşın 4’te birini keserek öğretmen adına ödeme yapmadığı fakat bu ücreti öğretmene de vermediği öne sürüldü. İddiaya göre, Genel Müdür de yapılan hatanın kurumun suçu olduğunu kabul etti.