Orman Genel Müdürlüğü fahiş fiyatlarla yangın söndürme helikopteri kiralamaya devam ediyor

Orman Genel Müdürlüğü fahiş fiyatlarla yangın söndürme helikopteri kiralamaya devam ediyor

THK uçakları hangarlarda çürümeye terk edilmişken, Orman Genel Müdürlüğü 33 yangın söndürme helikopterini kiralamak için 38,7 milyon liralık ihale düzenledi.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü, 33 yangın söndürme helikopterinin kiralanması için 21 Eylül’de ihale düzenledi. Tartışmalı 21/B pazarlık usulüyle yapılan ihaleye yalnızca Bordo Mimarlık isimli firma çağrıldı ve 38,7 milyon TL karşılığında 33 helikopter kiralandı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgiye göre Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü, 21 Eylül 2021 tarihinde 33 adet helikopter kiralamak için ihale düzenledi. 15 Ekim’de yayınlanan sonuç ilanına göre “Orman Yangınları İle Mücadele Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere 33 Adet Genel Maksat Helikopteri Kiralanması İşi” adı altında 21/B usulü ile düzenlenen ihale, 38,7 milyon TL karşılığında Bordo Mimarlık İnşaat Taahhüt Dış Ticaret Limited Şirketi, EAB Uluslararası Havacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi iş ortaklığına verildi.

BAKANLIK, YAKLAŞIK MALİYETİN 2 MİLYON TL FAZLASI OLAN TEKLİFİ KABUL ETTİ

Bordo Mimarlık, ihaleye davet edilen tek firma oldu ve idare tarafından belirlenen 36,8 milyon TL’lik yaklaşık maliyete karşılık, Bordo Mimarlık tarafından yapılan 38,7 milyon TL’lik teklif karşılığında sözleşmenin imzalanması da ayrıca dikkat çekti.

TARTIŞMALI 21/B MADDESİ

Milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun 21. Maddesinin B bendinde düzenlenen “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” meydana gelmesi durumunda kullanılması gereken 21/B pazarlık usulüyle yapıldı. 21/B ihale maddesi, idareye istediği firmayı ihaleye çağırıp istemediğini çağırmama yetkisini verdiği için uzun yıllardır yandaş şirketlere verilen ihalelerde kullanılan bir yöntem olarak biliniyor.

NE OLMUŞTU?

Geçen yaz ülkenin birçok noktasında meydana gelen ve haftalarca kontrol alınamayan orman yangınlarıyla birlikte, Türk Hava Kurumu’na (THK) ait yangın söndürme uçaklarının kullanılmaması tartışmalara konu olmuştu. Tartışmaların odağındaki Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise THK uçaklarının uçacak kapasitede olmadığını belirterek uçakları ¨antika¨ olarak değerlendirmişti.

THK kayyum heyeti başkanı Cenap Aşçı, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada yangın söndürme uçaklarının bakıma ihtiyacı olduğunu ve 6 yangın söndürme uçağı için 4 milyon dolarlık bakım masrafı olduğunu söylemişti.

Bir diğer tartışma konusu ise yangın söndürme helikopterlerinin, orman yangınlarına müdahale etme konusundaki etkililiği olmuştu. Helikopter pervanelerinin ortaya çıkardığı hava akımının alevlerin yayılmasına neden olmasından dolayı suyun yüksek irtifadan bırakılmak zorunda olması, helikopterlerin zaman zaman yangın söndürme ile mücadelede etkisiz kaldığını göstermişti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Ben isterim ki bu işlerden anlayan bir insan çıkıp şunu demeli, ‘sizin 27 helikopteriniz vardı, şimdi oldu 39 helikopter. Siz bu üç uçağı aldınız devreden ama uçaklardan daha fazla su atan helikopteriniz var, noktaya atış yapabiliyorsunuz.” şeklinde yapmış olduğu açıklamanın ardından helikopterlerin, Erkan Adakoğlu’nun sahibi olduğu Bordo Mimarlık tarafından kiralandığı ve Oda TV’nin Ağustos ayında yayınlanan haberine göre son 3 yılda 91 helikopter için 554 milyon TL harcama yapıldığı ortaya çıkmıştı.