Orman Genel Müdür Yardımcısı: Bizim hava gücümüz hakikaten iyi ama yardım etmek isteyenleri kıramıyoruz

Orman Genel Müdür Yardımcısı: Bizim hava gücümüz hakikaten iyi ama yardım etmek isteyenleri kıramıyoruz

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, Türkiye'deki orman yangınlarının kontrol altına alınması için gönderilen yabancı hava araçlarına ilişkin bilgi verdi.

7 gündür süren yangınlarla ilgili konuşan Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, "Bizim hakikaten hava gücümüz iyi ama bu tür destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz" dedi.

Ülkede 28 Temmuz’dan bu yana süren orman yangınları hala birçok noktada kontrol altına alınamazken, yangın bölgelerine havadan müdahale eksikliği felaketi büyütüyor.

Bu konuda iktidar Avrupa Birliği (AB); İran, Azerbaycan ve Rusya’dan destek isterken, birçok başka ülke ise destek talebinde bulunmasına rağmen cevap verilmiyor.

AA'ya konuşan Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, Türkiye'deki orman yangınlarının kontrol altına alınması için gönderilen yabancı hava araçlarına ilişkin bilgi verdi.

Özkaya, Türkiye'nin sahip olduğu toplam 45 helikopter ve 3 uçağın yanı sıra yabancı ülkelerden de destek geldiğini ve hâlâ bekledikleri yardım uçakları olduğunu öne sürdü.

Şu an ülkede bulunan 18 yabancı hava aracının 12 uçak ve 6 helikopterden oluştuğunu aktaran Özkaya, uçaklardan 10'unun ve helikopterlerin tamamının bedelsiz olduğunu bildirdi.

Hırvatistan, İspanya, Fransa ve Romanya'dan teklif geldiğini söyleyen Özkaya, Romanya'nın uçağının dolumunun farklı olması sebebiyle Türkiye'nin şartlarını karşılamadığını belirtti. Özkaya, "Romanya'ya bu uçağa ihtiyaç duymadığımızı ileterek teşekkür ettik. Fransa'nınki de amfibik olmadığı ve henüz hazır olmadığı için iptal oldu. Amfibik olanlardan 1'i Hırvatistan ve 2'si İspanya'dan olmak üzere 3 uçak geldi. Hırvatistan uçağı Antalya Gazipaşa'ya indi. İspanya'ya ait 2 uçak ise Dalaman'a indi." ifadelerini kullandı.

‘BİZİM HAVA GÜCÜMÜZ HAKİKATEN İYİ…’

Söz konusu uçakların gece uçamadığını savunan Özkaya, "Bizim hakikaten hava gücümüz iyi ama bu tür destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz. Bu yardım taleplerini geri çevirmek diplomatik olarak da doğru değil" dedi.

PAKDEMİRLİ ‘GER GELENİ KABUL ETMİYORUZ’ DEMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dün yaptığı açıklamada “Her gelen yardımı kabul etmiyoruz” demişti.