Orhanlı'da köylülerin JES'e karşı direnişi sürüyor: 'Bu vadi kekiği ve kekliği ile yaşamalı'

Orhanlı'da köylülerin JES'e karşı direnişi sürüyor: 'Bu vadi kekiği ve kekliği ile yaşamalı'

İzmir'in Orhanlı köyüne yapılmak istenen JES'e karşı köylülerin ve yaşam savunucularının direnişi sürüyor. Bugün sabah saatlerinde Orhanlı'ya gelen yetkililere tepki gösteren yurttaşlar, "Köyümüzde JES istemiyoruz" dedi.

İzmir'in yurttaşların Seferihisar'ın Orhanlı köyüne yapılmak istenen jeotermal santral projesine (JES) karşı mücadelesi sürüyor.

İzmir’in oksijen kaynağı olan Ege ormanlarını tehlike altına sokan jeotermal santral projesine karşı çıkan Seferihisar’ın Orhanlı köylüleri, jeotermal sondajların durdurulması için dava açmıştı.
Yurttaşlar, bugün sabah saatlerinde Orhanlı'ya gelen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile JES yetkililerine "Köyümüzde JES istemiyoruz" dedi.

Köylülerle bilgilendirme toplantısı yapmak isteyen yetkililere karşı tepkilerini dile getiren yurttaşlar, "Orhanlı bizimdir bizim kalacak" sloganları attı.

İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerini içine alan 180 milyon metrekare büyüklüğünde bir alanda jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatı verilmiş durumda. Bu rakam  25 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana karşılık geliyor. Doğanbey, Payamlı, Ürkmez, Kavaklıdere, Orhanlı, Deliömer, Kuyucak, Yeniköy ve Bahçecik mevkilerini kapsayan bu bölgede yaklaşık 7 bin yurttaş yaşıyor. İzmir’e nefes veren Ege ormanlarının yer aldığı alanda yapılacak olan jeotermal arama çalışmaları İzmir'in temiz içme su kaynaklarını da tehlike altına sokuyor. Bu bölgede jeotermal enerji santralleri yapılırsa, jeotermal ruhsat alanı içerisinde kalan 35 milyon ağaç kuruyacak ya da meyve veremeyecek duruma gelecek.

NE OLMUŞTU?

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci dışında bırakılarak, zeytin ağaçlarının içerisinde ve köy yerleşiminin yanı başında çalışma izni verilen jeotermal sondaj kuyusuna tepki gösteren Seferihisar’ın Orhanlı köylüleri, proje sahibi şirketin hukuksuz olarak yürüttüğü çalışmalara tepkili. Hukuka aykırı işlemlere karşı dava açan yöre halkı, şirketin bundan önce köyün düğün ve piknik alanlarını hiçbir yasal izin olmadan şantiye alanı yaparak işgal etmesine tepki göstermiş, tepkiler sonucunda şantiye alanı Seferihisar Belediyesi yetkililerince kaldırılmıştı. Daha sonra aynı şirketin köylülerin tapulu arazilerinden ve orman içinden yine hukuk dışı yollarla ve izinsiz olarak yol açmaya çalışması üzerine,  arazilerini tellerle çevirmek zorunda kalan köylüler, şirket yetkilileri hakkında Seferihisar Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Köydeki sondaj faaliyetlerinin, proje sahası ile alakası olmayan 2016 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir  kararı gerekçe gösterilerek, ÇED sürecinin dışında bırakıldığını öğrenen köylüler ve Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, zeytin ağaçlarına ve yaşam alanlarına geri dönüşsüz olarak zarar verecek olan bu proje için 2020 Eylül ayında verilen (ÇED) kapsam dışı kararının ve 2016 tarihli ÇED gerekli değildir kararının iptali için dava açmıştı.

DAHA FAZLA