Orhan Gencebay: 12 Eylül'e Allah razı olsun diyenlerdenim

Orhan Gencebay, "70’lerde sağcı solcu ayrımı başladı. Binlerce insanımız öldürüldü. 12 Eylül’de darbe oldu. Darbe yapıldığı gün halkımızın yüzde 98’i “Allah razı olsun” dedi. Ben de “Allah razı olsun” diyenlerdendim." ifadelerini kullandı.

Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'ye yakınlığıyla gündeme gelen Orhan Gencebay, "70’lerde sağcı solcu ayrımı başladı. Binlerce insanımız öldürüldü. 12 Eylül’de darbe oldu. Darbe yapıldığı gün halkımızın yüzde 98’i “Allah razı olsun” dedi. Ben de “Allah razı olsun” diyenlerdendim." ifadelerini kullandı. 

Habertürk'ten Kübra Par'a konuşan Gencabay'ın açıklaması şu şekilde:

Yıllarca TRT’de yasaklıydınız. Sadece yılbaşı gibi özel gecelerde ekrana çıkmanıza müsaade ediyorlarmış. Nasıldı o günler?

Çok ilginç olaylar yaşadım. Aslında bir ara TRT sanatçısıydım. İlkeler konusunda anlaşamadık. Ben akıl ve duygunun özgür olmasını savunuyordum. Tabulara karşıydım. 10 ay çalışıp ayrıldım. Sonra halkımızın ilgisi bana dünya çapında bir şöhret sağladı. İlgi o kadar büyüktü ki TRT özel günlerde beni çıkarmak zorunda kalıyordu.

70’li yıllar sizin için altın yıllardı ama ülke için pek öyle değildi galiba...

70’lerde sağcı solcu ayrımı başladı. Binlerce insanımız öldürüldü. 10 binlerce insanımız yaralandı. Bu olayların bedelini acı şekilde ödedik. Demirel-Ecevit koalisyonu vardı. 6-7 ay cumhurbaşkanı seçilemedi. 11 Eylül akşamına kadar 115 tur yapıldı. 12 Eylül’de darbe oldu. Darbe yapıldığı gün halkımızın yüzde 98’i “Allah razı olsun” dedi. Çünkü can güvenliği yoktu.

Siz nasıl karşılamıştınız 12 Eylül Darbesi’ni?

Ben de “Allah razı olsun” diyenlerdendim. Topun ağzındaydık. Can güvenliğimiz gitmişti. Kolay kolay evimize gidemiyorduk.

Şimdi dönüp baktığınızda “Darbe iyi oldu” mu diyorsunuz yani?

Darbe olana kadar çektiğimiz olumsuzları düşünerek konuşuyorum. Gençler bunu hiç bilmezler. Darbe öncesini ve sonrasını ayrı ele almak gerekiyor. Darbeden sonra yıllar içinde acı olaylar oldu. Hiçbirini tasvip etmedik. O ayrı konu...