Ordu’da facia: Köprüler yıkıldı, mahsur kalanlar kurtarıldı

Ordu’da facia: Köprüler yıkıldı, mahsur kalanlar kurtarıldı

Ordu’daki Karadeniz sahil yolunda ulaşım durdu, aşırı yağışlar sebebiyle 4 köprü yıkıldı. Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar'ında aralarında bulunduğu bir tekstil fabrikasında mahsur kalan 165 kişi kurtarıldı.

Türkiye, her şiddetli yağış sonrası yetersiz alt yapı ve çarpık kentleşme nedeniyle aynı manzaralara sahne oluyor.

Ordu'nun Ünye ilçesinde etkili olan yağmur sonrası ilçenin doğusundaki Cevizdere Irmağı'nda sel taşkınına neden oldu. Cevizdere üzerinde bulunan köprü sel sularına dayanamayarak yıkıldı. Cevizdere boyunca sel sularının yükselmesi sonucunda çoğu vatandaş ev ve iş yerlerinde mahsur kaldı. Ünye Belediyesi ekiplerinin bazı vatandaşları evlerinden kurtarırken, diğer mahsur kalanlar için bölgeye sahil güvenlik helikopteri sevk edildi.

Ünye’de ise şiddetli yağışların meydana getirdiği taşkın sonucu 4 köprü yıkıldı, karadeniz sahil yolu çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Samsun'dan Doğu Karadeniz'e otobüs ve kamyon geçişi yasaklandı.

Cevizdere üzerinde bulunan köprü sel sularına dayanamayarak yıkıldı. Ordu-Samsun karayolu üzerinde bulunan diğer iki köprü de sel sularının şiddetli olması nedeniyle trafik ekipleri tarafından her iki yönlü olarak ulaşıma kapatıldı.

4 KÖPRÜ YIKILDI, MAHSUR KALAN 165 KİŞİ KURTARILDI

Habertürk canlı yayınına telefonla bağlanan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, 'Sabah saatlerinde başlayan yağmur aralıksız devam ediyor. Üst bölgelerdeki mahallelerde sıkıntı var. Bir tekstil fabrikasında 165 kişi kurtarılmayı bekliyoruz. AFAD ekipleri bölgede tahliye işlemlerine başladı. 4 köprü yıkılmış vaziyette. Büyük bir afet var' diye konuştu.

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Eroğlu da ilçedeki köprü ve menfezlerde yıkılmalar olduğunu açıkladı.

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney "Ünye'de bir tekstil fabrikasında 165 kişi mahsur kalmıştı, vatandaşlarımızın tahliyesi gerçekleştirildi, şu anda güvenli yerdeler" açıklamasında bulundu.

'2.5 TON FINDIK SELE GİTTİ'

Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, ekiplerle birlikte sahada incelemelerde bulundu. Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İlçedeki 20 mahallenin tamamında yağışın etkili olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Çaybaşı tarihinde ilk defa camiyi bile su bastı. Selin vurduğu kısımlarda üst ve altyapı hiçbir şey kalmadı. Meteorolojiden aldığımız rakamlara göre metrekareye 120 kilogram yağış olduğunu söylüyorlar. Yenicuma Mahallesiyle bağlantı hattımız tamamen kesildi. Çok ciddi bir hasarımız var. Ciddi bir sel afeti yaşadık. Böyle tarifi yapılacak bir şey değil. Yaptığımız çalışmalar tamamen gitti. Yaklaşık 30 yıldır bu şekilde bir yağış görmedim." Yanık, “2.5 ton civarında fındık yağışta sele gitti, üretici yola sermişti." dedi. 

METEOROLOJİ'DEN KRİTİK UYARI

Meteoroloji ise “Doğu Karadeniz'de Perşembe saat 00.00'dan 15:00 kadar fırtına bekleniyor. Başta denizciler olmak üzere ilgililer ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor” açıklaması yaptı.

ORDU VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Ordu'da şiddetli yağmurun ardından köprülerin çökmesi ve 165 kişinin mahsur kalması bilgisi üzerine Ordu Valiliği açıklama  yaptı. Açıklamada arama kurtarma çalışmalarının başladığı aktarılırken, fındık işçileri için Kızılay'dan yardım talebinde bulunulduğu belirtildi. Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Dün geceden itibaren ilimiz genelinde yağan aşırı yağışlar, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde etkili olmuştur.

Metrekareye yer yer yaklaşık 80 kg yağışın düştüğü Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde çok sayıda heyelan, toprak kayması, su baskını ve dere-ırmak taşması olayı meydana gelmiştir.

Ünye ilçemizin Çevizdere mevkiinde bulunan Karadeniz Sahil Yolundaki ulaşımı sağlayan Cevizdere Köprüde sel nedeniyle çökme meydana gelmiş ve Devlet Karayolu çift taraflı olarak trafiğe kapatılmıştır.

Ünye ilçemizin Yiğitler Mahallesinde, toprak kayması sonucu fındık toplayan 5 kişi yaralandığı ihbarının alınması üzerine, arama-kurtarma ekiplerince olaya anında müdahale edilmiş ve 112 acil ambülans ekiplerince saat 15.00 itibariyle yaralılara ulaşılarak, müdahalede bulunulmuştur. İlk bilgilere göre yaralıların hayati tehlikesi olmadığı belirtilmiştir.   

Ünye ilçemizin Cevizli Mahallesinde sel baskını nedeniyle evinde mahsur kalan Turhan ŞAHİN isimli vatandaşımızı kurtarmak için iş makineleri devreye sokulmuş ve Sahil Güvenlik Komutanlığından helikopter talebinde bulunulmuş ve yapılan çalışmalar sonucu mahsur kalan vatandaşımız kurtarılmıştır. 

Ünye ilçemizin Cevizdere mevkiinde faaliyet gösteren bir tekstil işletmesinde mahsur kalan 165 işçiyi kurtarmak için arama-kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürmektedir. 

Perşembe ilçemize bağlı Medreseönü/Çandır mahallesinde evinde mahsur kalan Aydın SERDAR isimli vatandaşımız arama-kurtarma ekiplerince kurtarılmıştır. Perşembe ve Fatsa ilçelerimizde risk altında bulunan 8 konut tedbir amaçlı tahliye edilmiştir.

Fatsa ilçemizin Eskimadendüzü mevkiinde bulunan mevsimlik tarım işçileri alanındaki 400 fındık işçisi, Demirci Mahallesindeki 150 fındık işçisi tahliye edilerek, ilçedeki spor salonlarına yerleştirilmiştir. Tahliye edilen fındık işçileri için Kızılay’dan 100 çadır ve 300 battaniye talebinde bulunulmuştur.   

Aşırı yağışlar sonucu meydana gelen çok sayıdaki su baskınlarına, başta belediyeler olmak üzere AFAD ekipleri müdahale ederek, su tahliyesi yapılmaktadır.

Bugün saat 14.30 itibariyle, ihbar merkezlerimize 115 su baskını ihbarı iletilmiştir. 94 su baskını tahliye edilmiştir. 231 personel, 31 motopomp ve 24 dalgıç pompa ile birlikte su baskınına uğrayan konut ve işyerlerinin tahliye işlemleri yürütülmektedir.

Ayrıca, oluşan heyelanlar nedeniyle kapanan yolları açma çalışmaları belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kamu kurumlarına ait iş makineleri ile sürdürülmektedir.

Aşırı yağışlar sonucu oluşan hasarları ve mağduriyetleri en kısa sürede gidermek üzere Valiliğimizin koordinesinde Devletimizin tüm imkanları seferber edilmiştir. Ayrıca, Ünye ilçemizdeki özel iş makinalarına el konulmuştur.

SOYLU: ZARARLAR KARŞILANACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ünye ilçesinde, yağışın ardından çöken Cevizdere Köprüsü’ne gitti. İncelemelerde bulunan Soylu, çalışmalara hakkında bilgi aldı. Burada açıklama yapan Soylu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı açık ve nettir, hasarlarla ilgili tüm maddi kayıplar devletimiz, hükümetimiz tarafından karşılanacaktır” dedi.

DAHA FAZLA