OPEC+ ülkeleri anlaşmaya vardı: Petrol üretiminde günlük 10 milyon varillik kesinti yapılacak

OPEC+ ülkeleri anlaşmaya vardı: Petrol üretiminde günlük 10 milyon varillik kesinti yapılacak

OPEC+ ülkeleri, petrol üretiminde 10 milyon varillik kesinti yapılması konusunda anlaşmaya vardı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC); petrol üretiminde 1 Mayıs'tan itibaren günde 10 milyon varillik kesinti yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Bir süredir petrol üretimi konusunda anlaşmazlıkların yaşandığı OPEC'de uzlaşmaya varıldı. Suudi Arabistan, Rusya ve petrol ihraç eden diğer ülkeler, petrol piyasasında rekor fiyat düşüşleri yaşanırken, petrol üretiminde yapılacak kesintiler konusunda anlaştı.

Varılan anlaşmaya göre OPEC+ üyesi 13 ülke, 1 Mayıs'tan itibaren petrol üretimlerini günde 10 milyon varil azaltmayı kabul etti. Mayıs ve Haziran aylarında geçerliliği sürecek olan anlaşma kapsamında Suudi Arabistan'ın petrol üretimini günde 3.3 milyon varile, Rusya ise günlük petrol üretimini 2 milyon varile düşürecek.

TRUMP: ANLAŞMA ÇOK YAKIN

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın petrol üretiminde yapılacak kesintiye dair varılan anlaşma konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Günlük koronavirüs brifinginde konuşan ABD Başkanı Donald Trump, petrol piyasalarına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde şu ifadeleri kullandı:

''Çok fazla üretim var, kimse bu kadar petrolle ne yapacağını bilmiyor. Mesele bu. Suudi Arabistan ve Rusya çok petrol üretiyor ve ne kadar petrol üretileceği konusunda anlaşamıyorlar. Görünen o ki, üretilen petrolü depolayacak yer bile yok. Bizim depolarımız dolu. Stratejik ulusal depomuzu şimdiye kadar görülmemiş bu fiyatlardaki petrolle doldurmak için harika bir zaman dedim. 1950'lerden bu yana böyle fiyatları gördüğümüzü zannetmiyorum. Neler olacak göreceğiz. 

OPEC ve dışındaki birçok ülke, anlaşmaya çok yakın görünüyorlar. Harika bir telefon konuşması gerçekleştirdik. Muhtemelen bugün ya da yarın bir açıklama yapacaklar. İyi de olabilir, çok iyi olmayabilir de. Bence ikisinden biri olacak. 

Bugün petrol satmıyor. Koronavirüs, petrol piyasalarının yüzde 40'ını nakavt etti. Şimdi çok petrol var. Fakat yollara bakın, insanlar otomobil kullanıyor mu? Milyonlarca varil petrol depoluyoruz. Kimse bunun mümkün olabileceğiniz düşünmezdi. Bazı insanlar için gemiler iyi bir iş alanı haline geldi. Tankları petrolle doldurup, nereye gideceğini söylemeden denize gönderiyorlar. Petrol dolu gemiler öylece duruyor. Enerji şirketlerimizi güçlü tutmak istiyoruz. Bu nedenle ben de müdahil oldum.''

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz el Suud'ın petrol piyasalarındaki durumu görüşerek piyasayı istikrara kavuşturma ve petrol fiyatlarında oluşacak negatif etkileri minimize etme konusunda birlikte hareket etme dileklerini belirttikleri ifade edildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, bakanlar seviyesindeki olağanüstü OPEC + görüşmeleri ve G20 enerji bakanlarının yaklaşan video konferansı dikkate alınarak petrol piyasalarındaki durum tartışıldı."