Onur Yürüyüşü'nde saldırı yetmedi: Katılan öğrenciler yurttan atıldı, bursları kesildi

Onur Yürüyüşü'nde saldırı yetmedi: Katılan öğrenciler yurttan atıldı, bursları kesildi

Çakırözer, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi verdi.

İleri Haber

Eskişehir’de haziran ayında Onur Yürüyüşü’ne katılan öğrencilerden bir bölümüne açılan soruşturmalar sonucunda KYK tarafından ‘yurttan çıkarma’ ve ‘burs kesme’ cezaları verildi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Utku Çakırözer, “İktidar, öğrencinin barınma hakkını, burs hakkını bir şantaj aracı olarak kullanıyor” dedi.

Eskişehir’de haziran ayında LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan öğrencilerden bir bölümüne soruşturma açıldı. Soruşturmalar sonucunda Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından üniversite öğrencilerine ‘yurttan çıkarma’ ve ‘burs kesme’ cezaları verildi. Onur Yürüyüşü’ne katılan lise öğrencilerine de disiplin soruşturmaları açıldı ve okullarından kısa süreli uzaklaştırma cezaları verildi. Öğrenciler cezaların kaldırılması için yargıya başvurdu.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kentte önceki yıllarda da 1 Mayıs kutlamaları, OHAL düzenlemelerini protesto, ‘Atatürksüz müfredat istemiyoruz’ basın açıklaması gibi demokratik protestolara katılan öğrencilerin kaldıkları yurtlardan atıldığı ve burslarının kesildiğini hatırlattı.

'BARINMA HAKKI ŞANTAJ OLARAK KULLANILIYOR'

“Tek adam yönetimi o hale geldi ki; öğrencilerin kadın cinayetlerine karşı, OHAL düzenlemelerine karşı, her tür ayrımcılığa, baskıya karşı ifade özgürlüğünü, toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğünü kullanmasından korkuyor. Bu nedenle öğrencinin barınma hakkını, burs hakkını bir şantaj aracı olarak kullanıyor. İstanbul, Ankara Eskişehir ve diğer illerde verilen yurttan çıkarma, burs kesme cezalarının tek amacı üniversite gençliğine gözdağı vermek. Susturmak, sindirmek” diyen Çakırözer, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi verdi.

BAKAN KASAPOĞLU'NA 5 SORU

Çakırözer, önergesinde Kasapoğlu’na şu soruları yöneltti:

- Son 5 yıl içerisinde KYK yurtlarından atılan ve bursları kesilen öğrenci sayısı nedir? Bu öğrencilerin illere göre dağılımı nedir?

- Öğrenciler hangi gerekçelerle yurtlardan atılmış ve bursları kesilmiştir?

- Türkiye genelindeki KYK yurt sayısı nedir? Bu yurtların şehirlere göre dağılımı nasıldır? Yurtlarda kalan öğrenci sayısı nedir?

- Burs ve yurtları kesilen öğrencilerden dava açıp, bu davaları kazanan ve burs ödemesi devam eden öğrenci sayısı kaçtır? Açtıkları davaları kazanıp yurtlarına geri dönen öğrenci sayısı nedir?

- Anayasal hak olan protesto hakkını kullanan öğrencilerin burslarının kesilerek, yurtlardan atılmasını doğru buluyor musunuz? Bu yapılan Anayasal hakkın ihlali değil midir?