Onur Yaser Can davasında karar: Tutuklama yok

Onur Yaser Can davasında karar: Tutuklama yok

Emniyette polisler tarafından gördüğü işkence nedeniyle hayatına son veren Onur Yaser Can davasında sanıklara 6 yıl 5 ay hapis cezası verildi, tutuklama kararı çıkmadı.

Emniyette uğradığı işkence sonucu intihar eden ODTÜ öğrencisiOnur Yaser Can'ın ölümüyle ilgili davanın karar duruşması bugün görüldü.

Onur Yaser Can, 2010’da Narkotik Şube'de iki defa ifade verdikten sonra kötü muamele ve çıplak aramaya maruz kalıp üçüncü kez ifadeye çağrılınca intihar etti. Ardından, annesi Hatice Can da Mart 2014’de intihar etmişti.

Onur Yaser Can öldüğünde 28, annesi Hatice Can 57 yaşındaydı. Uzun yıllardır adliye koridorlarında adalet arayan acılı baba Mevlüt Can da geçtiğimiz günlerde aort damarının yırtılması nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve iki sanık polis Soner Gündoğdu ile Salih Bahar'ın "resmi belgede sahtecilik" ve "resmi belgeyi bozmak" suçundan yargılandığı davada karar duruşmasını aileden Ezgi Sevgi Can ve avukatları ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı. 

Bir önceki duruşmada mütalaasını sunan savcı iki sanık polis hakkında “Resmi belgede sahtecilik” ve “Resmi belgeyi bozmak” suçlarından 6 yıldan 15,5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istemişti.

'POLİSLERİN ADİL YARGILANMAMASI ONLARI ÖLDÜRDÜ'

Ezgi Sevgi Can mahkemede şunları söyledi:

''Onlar eceliyle ölmediler. Polislerin hiçbir şekilde adil yargılanmaması onları öldürdü. Bu dava basit bir evrakta sahtecilik davası değildir. Onların o dönem abileri olan amirleri bugün FETÖ'den tutuklu. Bu polisler amirlerinin emriyle evrakta sahtecilik yapmıştır. Bu olaydan birkaç gün önce abim çırılçıplak soyulmuş, tacize uğramış ve sözlü tehdide maruz kalmıştır. Madem işkence yapmadılar bunu kanıtlasınlar. Neyse ki biz işkenceyi kanıtladık. Elimizde görüntüler var. Kamera kayıtları var. Cumartesi günü gidiyor. Önüne 11 sayfa konuluyor ve bir kafede tehditle imza attırılıyor. Bu basit bir tarih ve saat hatası değildir. Abim ne imzaladığını dahi bile bilememektedir. Çünkü doğru düzgün abime okutulmuyor. Abim ölüyor, bunlar kameradan öldüğünü görüyorlar. Bu sahte evrakları kullanıyorlar. Bilirkişi bunu tespit ediyor. Savcı emniyetteki kaydı siliyor. O savcı da FETÖ'den tutuklu. Aldığı kayıtları o polise veriyor. Al bu delilleri sen yok et diyor. Mütalaaya uymanızı ve en üst sınırdan ceza vermenizi istiyoruz. Bir önceki heyet annemi, siz babamı gördünüz. Neler yaşadığımızı gördünüz. Bir aile yok oldu. En üst sınırdan ceza verilmesini istiyorum.''

'CİNSEL SALDIRIYI, İŞKENCEYİ 9 YILDIR SİZE ANLATIYORUZ'

Avukat Çiğdem Şen, "Onur Yaser Can'ın uğradığı cinsel saldırıyı, işkenceyi 9 yıldır size anlatıyoruz. Ama ne yazık ki bu süre uzadığı için baba ve anne hayatını kaybetti. Dönemin sorumlularından biri olan polis amiri Hakan Aygün FETÖ üyeliğinden 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı" dedi. 

Avukat Mustafa Rüzgar, adaletin ağır işlediğini ve geç tecelli etmesi nedeniyle iki canın hayatını kaybettiğini belirterek savcının sunduğu mütalaanın eksik olmasına rağmen bu mütalaaya uyularak en üst sınırdan ceza verilmesini talep etti.  

Avukat Ömer Kavilli de sanığın tutuklanmasını talep etti. 

SANIK POLİS 'MADDİ HATA' DEDİ

Savcı belgenin resmi olmadığını belirterek iki sanık hakkında tutuklama gerektirir bir durum olmadığını kaydetti. Sanık Soner Gündoğdu da son savunmasında olayın maddi hata olduğunu belirterek resmi belgede sahtecilik yapmadığını ve suçsuz olduğunu kaydetti. 

Sanığın avukatı müvekkilinin suçsuz olduğunu belirterek beraatini talep etti. 

Ezgi Can ile hakim arasında son söz tartışması yaşandı. Hakîm son söz isteyen Can'a söz hakkı vermedi. 

TUTUKLAMA KARARI ÇIKMADI

Duruşmada sanıklar Soner Gündoğdu ve Salih Bahar hakkında toplam 6 yıl 5 ay hapis cezası verildi. Fakat sanıklar hakkında tutuklama kararı çıkmadı. Karar istinafa gidecek.