Onur Air’de 1800’den fazla personel 21 aydır maaş alamıyor

Onur Air’de 1800’den fazla personel 21 aydır maaş alamıyor

Onur Air’de pandeminin ilan edilmesinden beri şirketten tek kuruş dahi alamadıklarını ifade eden bir kabin amiri, 11 Kasım Perşembe günü Onur Air Genel Merkezi önünde eylem yapacaklarını söyledi.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

Onur Air’de 1800’den fazla personel, pandemi ilan edilmesinden bir ay öncesinden bu yana şirketten alamıyor. 10 yıldır kabin amiri olarak görev yapan Onur Air personeli E.A., yaşadıkları mağduriyeti İleri Haber’e anlattı. E.A., 2020 yılının şubat ayından itibaren maaşlarının ödenmediğini, pandeminin ilanından sonra bir süre kısa çalışma ödeneği aldıklarını ve bu süreçte sigortalarının yatırılmadığını ifade ederek, aradan geçen 21 aya rağmen hâlâ maaşlarını alamadıklarını söyledi.

Geçen yaz döneminde 3 ay süre ile kendilerine uçuş yaptırıldığını ancak bu dönemde de maaş alamadıklarını belirten E.A., içinde bulundukları belirsizlik durumundan şu sözlerle bahsetti:

‘AYRILAMIYORUZ, EMEKLİ OLAMIYORUZ, MAĞDURUZ’

“Şirketimizden tek bir açıklama dahi duyamadık. İflas ettik demiyorlar, iflas edeceğiz demiyorlar, bizi işten çıkarmıyorlar, ücretsiz izindesiniz demiyorlar, ücretli izindesiniz de demiyorlar. Hiçbir açıklama yapmıyorlar. Bin kişiden fazla personel Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yazdı ancak bir gelişme olmadı. Şirketten ayrılamıyoruz, emekli olamıyoruz, mağduruz!”

‘UÇAK PARÇALARI ONUR AIR İLE İLİŞKİLİ BAŞKA BİR ŞİRKETE AKTARILDI’

40 gün önce şirketin İstanbul Bakırköy’deki genel merkezi önünde eylem yaptıklarını söyleyen E.A., bu süreçte şirket yetkililerinin, kendileriyle ¨mecburen¨ görüşmek zorunda kaldığını ve en geç 30 gün içerisinde maaşların ödeneceğinin söylenmesine rağmen aradan geçen zamanda herhangi bir bilgilendirme yapılmadığı gibi telefonlarına da çıkılmadığını kaydetti.

Şirketin iflas verebilmesi için 4 aylık süresinin kaldığını hatırlatan E.A., bu süreçte şirketin boşaltıldığını, uçakların teknisyenler tarafından parçalarına ayrıştırıldığını ve OMC isimli başka bir şirkete aktarıldığını belirterek, bahsi geçen şirketin Onur Air ile organik bağlarının olduğunun da altını çizdi.

TEKNİSYENLERİN YETKİLERİ ELİNDEN ALINDI, PİLOTLARIN SERTİFİKA SÜRELERİ DOLDU

Onur Air’de çalışan teknisyenlerin yetkilerinin ellerinden alındığını ve havaalanına giremediklerini söyleyen E.A., uçuş sertifikalarının sürelerinin geçtiğini ve özellikle pilotların sertifika sürelerinin dolduğu için uçuş yapamadıklarına dikkat çekti.

‘ŞİRKET ZOR DURUMDA DEĞİL, PANDEMİYİ KULLANIYOR’

Onur Air’in 2019 yılında çok fazla kâr yaptığını ve ödüller aldığını söyleyen E.A., şirketin zor durumda olmadığını ve pandemiyi bir bakıma ¨kullandıklarını¨ öne sürdü.

E.A. son olarak, 11 Kasım 2021 Perşembe günü saat 11.11’de Onur Air Genel Merkezi önünde eylem yapacaklarını söyleyerek kamuoyunu kendilerine destek olmaya çağırdı.

DAHA FAZLA