Online eğitime yapılan zamlara Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinden tepki

Online eğitime yapılan zamlara Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinden tepki

Üniversitelerin ekim ayında açılacağına karar verilmesinin ardından vakıf üniversiteleri yeni dönem fiyatlarına zam yaptı.  Salgın koşullarında online olarak devam eden derslerin ücretlerinin tam olarak alınmasına ve dönem açılmadan yapılan zamlara Yeditepe Üniversitesi öğrencileri tepki gösteriyor. 

Arzum Yalçın

Pandemi sebebiyle birçok üniversite eğitime online devam etme kararı aldı. Üniversitelerin 1 Ekim itibariyle açılacağının duyurulmasının ardından vakıf üniversiteleri yeni dönemde yapacağı zamlar ile gündeme geldi. Yeni tip koronavirüs sebebiyle işsiz kalan ya da yapılan zamları karşılayacak durumu olmayan öğrenciler kayıt dondurmayı düşünüyor.
Yeditepe Üniversitesi öğrencileri ise okul tarafından dönem açılmadan yapılan zamlara tepki gösteriyor. Twitter’da ‘#yeditepeindirimyap’ hasghtag’i üzerinden bir araya gelen öğrenciler eğitim kalitesinin düştüğünü belirterek yeni dönemde indirim talep etti.

BÖLÜMLERE 3-12 BİN TL ARASI ZAM YAPILDI

Birçok özel üniversite öğrencisi ikinci öğretim dönemini salgın koşullarında tamamlamasına rağmen tam dönem ücreti ödedi. 2019-2020 döneminde belirlenen Tıp alanına yeni dönemde 12 bin, Mimar ve Mühendislik bölümlerine ise 8 bin lira zam yapılırken İletişim, Fen- Edebiyat, Güzel Sanatlar ve Eğitim Fakülteleri grubuna 7 bin lira zam geldi. Yayımlanan ücret listesine yüzde 8 KDV hariç ibaresi de eklendi.

“ÇALIŞMAK ZORUNDA OLANLARIMIZ OKUL ÜCRETLERİNİ ÖDEYEMİYOR”

Okul açılmadan yapılan zamların çalışmak zorunda olan ve pandemi sebebiyle çalışamayan öğrencilerin okul ücretlerini ödeyemeyecek olduğuna dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi, zamların geri alınması gerektiğini belirterek “Yeditepe Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisiyim. Bu yılki pandemi süreciyle birlikte çoğu üniversiteli arkadaşımızın ekonomik durumu üniversitemizin 2020-2021 akademik yılı kayıtları için açıklanan fiyatları karşılayamayacak seviyede. Tüm fakültelerde yeni fiyatlar en az 3 en fazla 12 bin lira değişkenlik göstermekte ve bu fiyatlara %8 KDV dahil değil. Okulda burssuz ve yarı burslu okuyan fakat çalışmak zorunda olan ve giderek kötüleşen ülke ekonomisiyle bağlantılı olarak durumu okul ücretini ödemeye elvermeyen birçok arkadaşım var. Ayrıca pandemi sürecinde eğitimin yüz yüze devam edip etmeyeceği bile belli değilken artan fiyatlardan şikayetçiyiz. Bu noktada Yeditepe Üniversitesi öğrencileri olarak Twitter’dan #YeditepeliHakkınıArıyor ve #yeditepeindirimyap hasthag’leri ile artan fahiş fiyatlarının indirilmesi için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ZAMLARI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Covid-19 pandemisi sürecinde çok fazla insanın işsiz kaldığını belirten Yeditepe Üniversitesi öğrencisi İrem Derya, ülke ekonomisinin durumu görmezden gelinerek bir önceki dönemlere kıyasla beklenenin üzerinde bir fiyat artışı olduğunu söyleyerek, Yeditepe Üniversitesi'nin  2020-2021 eğitim dönemi için belirlenen eğitim ücretlerinde bir önceki dönemlere kıyasla beklediğimizin üzerinde bir artış oldu. Pandemi süreciyle birlikte birçoğumuzun ailesi işsiz kaldı ve şu an var olan ekonomik durumuz mevcut fiyatları ödeyebileceğimiz seviyede değil. Geçtiğimiz dönemde taksitlerini ödeyemediği için okulu dondurmayı düşünen birçok arkadaşımız oldu, aynı arkadaşlarımız şimdi kara kara bu dönemin ücretlerini nasıl ödeyebileceklerini düşünüyor. Bu şartlar altında zamları kabul edebilmemiz mümkün değildi. Bizler de Yeditepe öğrencileri olarak bir araya geldik ve sosyal medya aracılığıyla zamların geri çekilmesi için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA