OMYAP haklarını gasp etti, işçiler Kazakistan'da mahsur kaldı: 'Dışişleri derhal adım atsın'

OMYAP haklarını gasp etti, işçiler Kazakistan'da mahsur kaldı: 'Dışişleri derhal adım atsın'

Olcay Hamza Cibo'nun sahibi olduğu OMYAP tarafından Kazakistan'da çalıştırılan inşaat işçilerinin iş ücretleri gasp edildi, işçiler Kazakistan'da mahsur kaldı.

OMYAP İnşaat patronu Olcay Hamza Cibo tarfından turist olarak gösterilip Kazakistan'a götürülen inşaat işçilerinin 60 günlük iş ücreti gasp edildi. Türkiye'ye dönecek paraları olmayan işçiler Kazakistan'da mahsur kaldı. 

Türkiye'den Kazakistan'a OMYAP İnşaat patronu Olcay Hamza Cibo tarafından turist olarak gösterilip götürülen 15 işçi sigortasız çalıştırıldı ve iş ücretleri gasp edildi. Ükeye dönecek paraları olmayan işçilerin pasaportuna el konulduğu için işçiler Kazakistan'da mahsur kaldı. Cibo tarafından ''Aylık 1000 dolar alacaksınız, kısa sürede vizelerinizi çıkartacağım, sigortanızı yapacağım, maaşlarınızı gününde alacaksınız'' gibi vaatler ile götürüldüklerini dile getiren işçiler tek taraflı sözleşme imzalatıldığı için bütün haklarının gasp edildiğini bildirdi. 

İnşaat Sen tarafından mahsur kalan işçilerin durumuna yönelik yapılan açıklamada, OMYAP İnşaat şirketinin işçisi olarak nisan ayının başında Kazakistan’ın Çimkent şehrine götürülen inşaat işçilerinin 60 gün boyunca ülkede çalıştırıldığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

'Kazakistan devletinin desteklediği yapı projesinde çalışan işçilerin hak edişleri OMYAP İnşaat tarafından ödenmedi. İşçiler sendikamıza, OMYAP İnşaat patronunun ana firma TOO HADİD şirketinden işçilerin hak edişlerini aldığını ancak işçilere ödeme yapmadan Türkiye’ye döndüğünü anlattı. İşçiler nisan ayından itibaren vizelerinin alınmasını bekledi. Ancak OMYAP İnşaat patronu Olcay Hamza Cibo işçileri vizesiz, sigortasız kaçak olarak çalıştırdı.''

Çalışmaya başladıkları Nisan 2021'den beri ödeme almadıkları ve sözü edilen vaatlerinin hiçbirinin yerine getirilmediğini belirten işçiler '' Bir aydır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Dışişleri Bakanlığı ve Kazakistan Başkonsolosluğu derhal bir adım atmalıdır'' dedi.