Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü!

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü!

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasına yönelik karar TBMM'ye geldi.

İleri Haber

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı TBMM Genel Kurulu'nda okundu. Kararın okunması ile Gergerlioğlu'nun milletvekilliği sona erdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasına yönelik karar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geldi.

Kararın Meclis Başkanlığı tarafından Genel Kurul’da okutulmasıyla Gergerlioğlu’nun vekilliği düştü.

'GERGERLİOĞLU BARIŞ İSTEDİĞİ İÇİN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR'

Kararın gelişinden önce Genel Kurul’da bir konuşma yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Bugün Ömer Faruk Gergerlioğlu, barış istediği için, tek cümle bir link paylaştığı için vekilliği düşürülmek isteniyor” dedi.

Beştaş, Meclis Başkanlığı’na da “Bu tezkereyi okumayın, AVM kararı beklensin” şeklinde çağrı yaptı.

ESKİ AKP'Lİ VEKİLDEN SLOGAN

Beştaş’ın bu sözlerinin ardından, salonun balkanında bulunan bir kişinin “Demokratik Türkiye, yaşasın demokrasi” şeklinde slogan attığı belirtildi. Bu kişinin eski AKP Bitlis Milletvekili ve DEVA Partisi kurucularından Abdürrahim Aksoy olduğu öğrenildi.

'KARARI TANIMIYORUM'

Kararın açıklanmasının ardından Gergerlioğlu salondan ayrılmadı. HDP sıralarından protestoların yükselirken, oturuma ara verildi. Gergerlioğlu, "Anayasa kararını tanımıyorum. Hiçbir yere gitmiyorum. Halkımın bağrındayım" dedi.

JET HIZIYLA ÇIKARILDI

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ismi, Meclis'in resmi internet sitesindeki “27. Dönem Milletvekilleri” listesinden hızlıca çıkarıldı. Gergerlioğlu’nun sayfasına “Anayasaya göre milletvekilliğinin düşmesi - 17.03.2021” ibaresi eklendi.

HDP OTURMA EYLEMİNE BAŞLADI

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürülmesinin ardından HDP Grubu oturma eylemime başladı.

TİP GENEL BAŞKANI ERKAN BAŞ: HALKIN İRADESİNE KARŞI DARBE

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin İleri Haber' açıklamalarda bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, "HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi tümüyle hukuksuzdur. İktidarın halkın iradesine karşı açık bir darbesidir" dedi.

Halkın iradesinin ayaklar altına alındığını söleyen Baş, "Bu karar tarihe bir utanç olarak geçecektir" diye konuştu.

Erkan Baş şu ifadeleri kullandı:

"HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi tümüyle hukuksuzdur. İktidarın halkın iradesine karşı açık bir darbesidir. 

Bu karar tarihe bir utanç olarak geçecektir.

Sadece bir milletvekilinin vekilliği düşürülmemiş halkın iradesi ayaklar altına alınmaya çalışılmıştır.

Tümüyle hukuksuz, sadece siyasi sakilerle alınmış bir kararla karşı karşıyayız. AKP iktidarı muhalefeti sindirmek, susturmak ve bölmek için elindeki tüm olanakları kullanarak bütünlüklü bir saldırı planı uyguluyor, bu karar bu planın bir parçasıdır.

Biz şu anda HDP’li milletvekilleri ile birlikte Genel Kurul salonundayız. Hukuksuz bir karar alan AKP-MHP ittifakı, aldığı bu kararın bile arkasında duramayarak ayar topar Meclis çalışmalarına son verip Genel Kurulu terk etti. Büyük ihtimalle yarın da açmayacaklar, sadece bu bile nasıl bir uygulamayla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor.

Her durumda barışı, kardeşliği savunmaya özgürlük mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz, Kürt halkına ve özelde HDP’ye karşı sistematik hal alan bu saldırılara karşı dayanışma içinde olacağız."

AKP'Lİ ÖZALAN'DAN SALDIRI

AKP'li Alpay Özalan, HDP sıralarına saldırarak Gergerlioğlu'nu genel kurul salonundan çıkarmaya çalıştı. Özalan geri püskürtüldü.