OMCT’den Türkiye’ye ‘infazda eşitlik’ çağrısı

OMCT’den Türkiye’ye ‘infazda eşitlik’ çağrısı

Dünya İşkenceye Karşı Organizasyonu, TBMM’nin koronavirüs salgını nedeniyle tutukluların erken tahliyesini içeren infaz düzenlemesine ilişkin, kanun teklifinde ‘eşitlik’ ilkesine uyulması çağrısı yaptı.

World Organisation Against Torture (Dünya İşkenceye Karşı Organizasyonu – OMCT); TBMM’ye gelen infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifinde ‘eşitlik’ ilkesine uyulması çağrısıyla bir açıklama yaptı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, TBMM’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tutukluların erken tahliyesi konusundaki mevcut niyetlerini memnuniyetle karşılandığı bildirilen açıklamada, tahliye kararı verilirken siyasi görüş, etnik köken, ırk, dini farklılıklar konusunda ayrımcılık yapılmaması gerektiğine dikkat çekildi.

Yasa tasarısının şiddet içermeyen suçlar nedeniyle tutuklu ya da hükümlü binlerce kişiyi, özellikle de düşünce suçları, devlete karşı işlenmiş suçlardan yargılanan gazeteciler, insan hakları savunucuları gibi tutukluları kapsamadığı hatırlatıldı.

OMCT, Türkiye’deki yetkililere ise şu çağrılarda bulundu:

- Mahkumları, Kovid-19’un yayılmasından kaynaklanan hızla artan tehlike karşısında, siyasi, etnik veya mesleki geçmişlerine dayanan çekinceler veya ayrımcılık olmaksızın derhal serbest bırakmaya başlayın.

- Erken tahliyeyi gerçekleştirirken tüm mahkum gruplarına eşit muamele edin.

- İnsan hakları savunucuları ve siyasi mahkumlar gibi konuşma suçları da dahil olmak üzere, herhangi bir şiddet eylemi gerçekleştirmemiş tüm mahpusları gecikmeksizin serbest bırakın.

- Ülkedeki diğer tüm mahpusların refahını sağlayın, çevrimiçi iletişim yollarıyla cezaevi içindeki ve dışındaki fiziksel mesafelerin etkisini azaltın, gerekirse modern teknolojiyle avukatlara tam erişim sağlayın ve uluslararası standartlara uygun ayrım gözetmeyen bir sağlık hizmeti sağlayın.

OMCT, dünya çapında işkenceyi sona erdirmek, cezasızlıkla mücadele etmek ve insan hakları savunucularını korumak için 200’den fazla üye kuruluşla birlikte çalışmakta.